Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, July 16, 2009

Het antropomorfisme van Dafne Westerhof

Door Keesjemaduraatje
We zijn al een paar dagen bezig het kraakvarkensdrama te volgen. Bij de ontruiming van een kraakpand aan de Amsterdamse Schellingwouderdijk heeft de ME drie varkens gevonden. Het "Beloofde Varkensland" te Amstelveen, ving de varkens op, om de slacht van de dieren te voorkomen. 

Het heeft grote voordelen, dat ik deze affaire nu volg. Vaste reaguurders weten niet zo goed wat ze hier nu mee aan moeten. Ze willen het niet té enthousiast voor de gekraakte krulstaarten opnemen. Maar de kraakvarkensaffaire heeft ook nog een geheel andere kant, die ik hieronder graag uit de doeken wil doen:

Frisling2 Antropomorfisme is het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren. "Kijk mamma, hij lacht" (terwijl de pitbull zijn tanden laat zien) , is één van de vele voorbeelden van antropomorfisme. Een zeer extreme vorm van antropomorfisme zien we bij de behandeling van de kraakvarkens in "Het Beloofde Varkensland". Vanaf het begin werden de kraakvarkens aangeduid als "familie", als "vader, moeder en zoon". Terwijl we helemaal niet weten of het écht een familie is.

Toen de AID dreigde dat de kraakvarkens afgemaakt moesten worden, omdat ze geen oormerken droegen, werd gesproken over "euthanasie". De arts belde op om een afspraak voor de "euthanasie" te maken en Dafne zei "Peter, ik kan het niet", alsof het om de dood van haar eigen vader ging. Als de krakers pech hadden gehad en het antropomorfisme minder erge vormen had aangenomen, dan waren ze trouwens hun varkens nu al kwijt geweest. Maar dat terzijde.

De varkens krijgen meteen namen ("Big Trouble") en de varkens worden ook consequent met die namen aangesproken. "Big Trouble verblijft nog steeds in zijn eigen stacaravan".
Een ander leuk voorbeeld: "Zeeuws Meisje" is dwars door de houten wand van een schuurtje komen zetten op zoek naar haar '"Big Trouble". Toen ze die wel rook, maar niet kon vinden, ging ze gauw naar zijn vader. Nu is die ook helemaal op tilt geslagen.'
Of deze: "Moeder bemoeit zich er niet zo mee. Die is al drachtig en ligt heerlijk te mijmeren over haar komende kroost. Zo te zien voelt die zich hier al behoorlijk thuis. Als het enigszins mogelijk is, wil ik een hersteloperatie voor haar uitgescheurde neus."

Het filmpje van AT5 staat ook vol met antropomorfistische opmerkingen: "Hij is blink van geilheid geweest". Met deze sexueel getinte oprmerkingen wordt de affaire Bokito ook meteen weer uit de vergetelheid gerukt.

Ananas

Dat antropomorfisme is een uiting van een gekte die al vorm heeft gekregen bij de vorming en verkiezing van de Dierenpartij en die volgens mij nog een keer heel erg groot gaat worden in Nederland. Het ontstaan van de bio-industrie heeft een verzakelijking en de-romantisering van het boerenbedrijgf teweeg gebracht, maar de tegenhanger ervan, de antropomorfisering van de samenleving is een gekte die voorlopig niet voorbij is. 

12 comments:

Ingeborg said...

Keesje, heb je geen gevoel voor humor? Je moet niet alles zo letterlijk nemen.
De varkens op het beloofe varkensland mogen lekker gewoon varken zijn, en worden niet vermenselijkt.
Je kan je overigens afvragen hoe dat was toen ze nog bij de krakers woonden, 'met een stoere neuspiercing'.
Een neusring/piercing is voor een varken rechelrechte mishandeling , omdat het dan niet meer kan 'wroeten'.
Varkens hebben een zeer gevoelige neus, en wroeten is voor een varken een eerste levensboehoefte, natuurlijk gedrag.
Met een neusring wroeten doet een varken zoveel pijn dat hij het wel laat. Waarom dan toch een piercing aanbrengen?
Omdat het zo leuk staat dus, lekker 'kraaks en anarchistisch.
Zonder eerst uit te zoeken of het varken dar wel mee gediend is.
Een varken een varken laten en niet vermenselijken houdt ook in dat je er geen 'krakersvarken' van maakt.
Bij Dafne mogen varkens zijn zoals ze zijn. Ze hoeven niks.
Het is de enige plek in Nederland waar je varkens kunt zien die hun natuurlijke gedrag vertonen, omdat ze dat daar mogen.
Het is wel handig als je weet over welk varken je het hebt, dus waarom zouje ze geen namen geven?
En waarom zouden dat geen humoristische of toepasselijke namen mogen zijn?
Er is al zoveel ellende in de wereld, een beetje humor kan geen kwaad.
En 'stacaravan' klinkt gewoon leuker 'bus'. Net zoals 'kraamkamer' leuker klinkt dan 'plekje met hooi en rust in een schuur'.
Kom op, een beetje losser omgaan met het leven doet niemand kwaad. Niet alle 'niet-krakers' zijn slechte mensen.
Er zijn er een hoop die het gewoon goed voorhebben met mens en dier.

Maya said...

Ik sluit me helemaal bij de reactie van Ingeborg aan. Dafne is verre van een 'kijk, Bokito lacht naar me' type. Ze laat de dieren hun gang gaan en schrijft hier humoristisch over. De varkens worden niet aangekleed, hebben geen hoedjes op en moeten helemaal niets. Ze worden met liefde verzorgd en in de gaten gehouden maar verder kunnen ze lekker varken zijn: wroeten, eten, slapen, knokken. Niks antropomorfisme.

keesjemaduraatje said...

ik denk dat het heel onverstandig is je zo aan deze varkens te hechten, want op een gegeven moment, na ingrijpen van de sociale advocaat, zullen deze dieren toch terug moeten naar de krakers

Ingeborg said...

En zoals je op haar website kunt lezen is dat ook precies wat Dafne het liefst ziet gebeuren. Alleen wel met de 'mits' erbij dat ze goed verzorgd worden. Dus volgens mij wil iedereen uiteindelijk hetzelfde.

Maya said...

Dat moet de rechter uitmaken maar vooralsnog hebben ze het daar goed: ze sterken goed aan, krijgen goed voedsel en leven een varkensleven: slapen in het stro, wroeten, eten en knokken.

Ingeborg said...

Ik ben toch wel erg nieuwsgierig. "Het heeft grote voordelen, dat ik deze affaire nu volg." Welke voordelen zijn dat dan? Kan ze zo even niet verzinnen.

keesjemaduraatje said...

@Ingeborg: dat het gezeur over andere dingen nu even afgelopen is en we lekker met diertjes bezig zijn.

keesjemaduraatje said...

Nog een voorbeeld: "Stel je voor dat wij dat zouden doen. Terugkomen van een weekje vakantie en dan meteen op de vuist met je familie, hahaha. Maar nu ziet het er allemaal weer goed uit. Big Trouble sliep gisteravond apart, maar later in de nacht ben ik nog even gaan kijken. Toen lag hij al weer lekker tegen zijn moeder aan. Dat zijn varkens. Zo staan ze elkaar naar het leven. En zo zijn ze weer dikke vrienden.
"

Willem said...

Heb jij al een euro gedoneerd voor de kraamkamer, Keesje ?

keesjemaduraatje said...

@Wilem: geen cent natuurlijk. Wat een gedoe. Ik ben benieuwd wanneer de eerste demonstratie bij die varkensboerderij komt, waarbij geschreeuwd wordt: "alle gevangen varkens onmiddellijk vrij!!!!!!"

christinA eijkhout said...

Bij gebrek aan "echt nieuws"(oeigoeren en Iran horen daar natuurlijk niet bij, Harry Potters avonturen bij Obama wel), is het logisch dat de varkens in deze tijd dezelfde aandacht krijgen als de "zwarte panter"op de Veluwe.
En humoristisch geschreven? Ziek en klef, en wat keesje zegt: antrodinges. BTW, ik kan mij echt nog wel "gewone boerderijvarkens"herinneren waar niet zo achterlijk mee werd omgesprongen en uiteindelijk toch goed in 't vlees zaten tegen november.

Painted Bird said...

All animals are equal but some animals are more equal than others.