Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, August 19, 2009

De Islamofobe Campagne tegen Tariq Ramadan

Door Keesjemaduraatje
Nu de stad Rotterdam en de Erasmus-Universiteit eindelijk de banden met Tariq Ramadan verbroken hebben, rommelt het nog wat na op de universiteiten. Twee brieven ter ondersteuning van Tariq Ramadan ondertekent door een hele lange lijst van agogen en sociologen en filosofen, zijn in Trouw en de Volkskrant gepubliceerd. De usual suspects staan natuurlijk nog steeds achter Tariq Ramadan:

Shervin Nekuee, socioloog en schrijver,
Peyman Jafari, politicoloog en bestuurslid Internationale Socialisten. 
Mohammed Benzakour, socioloog en auteur van Stinkende heelmeesters.
Stine Jensen, filosoof en universitair docent VU.
Mohammed Rabbae, econoom en oud-Kamerlid GroenLinks.

In de Volkskrant staat bijvoorbeeld deze zin:"Van meet af aan waren rechts- en later ook links-populistische krachten in politiek en opinie werkzaam om de hoogleraar op het schavot te krijgen." Ik heb me afgevraagd of dat waar is. Er zijn wel artikelen over Tariq Ramadan geschreven, maar als het aan mij had gelegen waren we er veel harder tegenaan gegaan. Vergelijk het eens met de ene lezing die Ayaan Hirsi Ali op de Universiteit van Amsterdam mocht geven. Meteen stonden er activisten voor de deur om haar het spreken te beletten. Natuurlijk wilde ik niemand het spreken beletten, maar dat alle lezingen van Tariq Ramadan volkomen ongehinderd en zonder demonstraties door zijn gegaan is twee jaar lang een dorn in mijn oog geweest.

Nu ben ik blij dat het zo gegaan is. Tariq Ramadan is geen strobreed in de weg gelegd en toch is hij gestruikeld. Gestruikeld over Iran. Gestruikeld over de mening over de acties en de houding ten opzichte van de democratische oppositie in Iran.

No comments: