Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, August 10, 2009

Fatah Congres

Door Keesjemaduraatje
Wat Jan Fleischhauer, de schrijver van Unter Linken, ook heel erg goed beschrijft, is de krankzinnige obsessie die veel linkse Duitsers met Het Beloofde Land hebben. Stel je nu eens voor dat er in Mexico een discussie over Duitsland plaats vindt en de opponenten vliegen elkaar in de haren over elke demonstrant die in elkaar geslagen wordt? Stel je voor dat er in Mexico een "Duitsland comitee" opgericht wordt dat de eenwording van Duitsland scherp bekritiseert? Die brochures uitgeven over "De Muur". Dan zouden we toch op zijn minst zeggen dat de Mexicanen een "Duitsland-probleem" hebben. Dan zouden we misschien zeggen: "Bemoeien jullie je met jullie eigen zaken"

Congresfatah Intussen heb ik trouwens gemerkt dat ik hier ook aan mee doe, want in plaats van me verder met het Oeiguren probleem bezig te houden of de mensenrechten van de Koerden weer eens onder de aandacht te brengen, interesseer ik me heel erg voor het Fatah congres in Bethlehem. Ik kan er niets aan doen. Het houdt mij bezig.

Wisten jullie dat de Syrische-, Libanese- en Jordaanse- afgevaardigden van de Palestijnse organisatie Fatah hun auto mee naar de Westelijke Jordaanoever mochten nemen en dat de bewoners met open mond staan te kijken wat voor een mooie auto's die afgevaardigden hebben?  Kan je allemaal nalezen op de website van de United Civilians for Peace. Er woont namelijk een Nederlander in Bethlehem en die schrijft het allemaal in het Nederlands voor ons op.

Een ander interessant feit dat deze Toine van Teeffelen naar boven haalt is, dat zijn dochter bij een Fatah-baas op bezoek gaat en die heeft een villa met drie woonkamers en zes computers. De jaloezie druipt er vanaf, zoals hij dat beschrijft. Ja Toine, dat geld van de Europese Unie moet toch ergens blijven. De Palestijnen zijn per hoofd van de bevolking het meest gesubsideerde volk ter wereld van alle tijden. De paar miljoen Palestijnen hebben al meer geld van de Europese Unie ontvangen dan heel Europa Marshall-hulp heeft gekregen na de oorlog. En toch doet het licht het niet.

Is toch wel heel aardig van Israel dat die afgevaardigden van Fatah een paar weken bij elkaar mogen zitten en besluiten nemen. Dat is sinds 1989 niet meer voorgekomen. Het is alleen een beetje jammer dat er geen financieële balans en geen jaarbericht wordt gepresenteerd. Dan zou namelijk blijken waar dat geld allemaal gebleven is.

De geachte Fatah afgevaardigden hebben nu nog een beetje ruzie over de vraag of de Gaza-vertegenwoordigers, die er niet bij mogen zijn, nu wel of niet mee mogen stemmen. Maar dat hindert ze er niet aan om alvast twee duidelijk besluiten te nemen:

-Yasser Arafat is vermoord door Israel
-Jeruzalem moet volledig onder Palestijns beheer komen.

Ze weten natuurlijk heel goed dat deze twee absurde besluiten het vredesproces de komende jaren zal frustreren, maar ze zijn de komende jaren wel weer zeker van de ruimhartige donaties van Europa. Jij en ik betalen die onzin dus eigenlijk.

      

33 comments:

Ge said...

Geef eens feiten Keesje over de hoeveelheid financiele steun die de Palestijnen toegezegd krijgen en wat ze werkelijk ontvangen?
En als je dan toch bezig bent doe hetzelfde even voor Israel en vergeet dan niet daarbij op te tellen wat Israel van de Palestijnen jat.

keesjemaduraatje said...

@Ge: geef jij eens de feiten weer. Bijvoorbeeld schrijf jij steeds dat de Palestijnen zo ontzettend slecht behandeld worden, maar ze mogen gewoon in hun eigen auto Israel binnenrijden. Als je dat "fascisme" noemt, dan weet je gewoon niet waar je het over hebt.

Peter Siebelt said...

Toine van Teeffelen is al sinds de jaren zeventig een PLO-'aanhanger'. Zijn huidige carriere heeft hij te danken aan zijn jarenlange diensten voor de Palestijnen via het Palestina Kommittee Nederland en Pax Christi Nederland. Mede door de inzet van dit mannetje mochten de Palestijnen miljoenen aan Nederlands gemeenschapsgeld ontvangen.

Steady Freddy said...

Dit stuk klopt van a tot z, maar dat is dus ook de reden waarom men op Hamas stemde.

nog een said...

je bent echt erger dan een holocaustontkenner. De fascistische misdaden van de zionisten worden door jouw dood gezwegen, ontkent, gebagalitiseerd etc op een werkelijk goebeliaans niveau.

Ook hoe je dr legitieme vraag van ge, gewoon plat omdraait. Narcisme ten top of mischien: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3744516,00.html

geef eens antwoord man op een vraag en draai het niet meteen om als een professionele advokaat van de zionistische duivels....

nog een said...

zionistische duivels had moeten zijn "fascistische zionistische babymoordenaars".
wat een smerig fascistisch tuig...
Opa wordt kwaad...

nog een said...

Opa is mijn opa. Zat in de trouw groep in 40-45 en hij ergert zich kapot aan jonge rechtse lieden zoals jij. Voor Wilders is hij echt bang....

keesjemaduraatje said...

Mijn vader zat ook in de Trouw groep en geloof mij nou maar: Allemaal gewone rechtse mensen. Maar dat geeft jou niet het recht mij fascistisch te noemen.

Ik voel me trouwens ook niet echt rechts en volgens mij heeft dat er ook niets mee te maken.

keesjemaduraatje said...

@nog een: soms heb ik het idee dat er mensen betaald worden om op mijn website anti-Israel-opmerkingen te maken:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3744516,00.html

philippine said...

Veel informatie op volgend weblog:

http://brabosh.com/

Ge said...

@Keesjemaduraatje. Heb ik Israeliers ooit fascisten genoemd? Dacht het niet. Das namelijk net zoiets als de hele tijd iedereen voor antisemiet uitmaken. Dat doet afbreuk aan de werkelijke betekenis van het woord.
Ik noem Israel wel de onderdukker en de Palestijnen de onderdrukte. En ach waarom mag een onderdrukte opeens niet meer in een auto rondrijden?
Maar ik ben die superioriteitswaan van Israeliers en vooral zionisten wel behoorlijk beu ja.
Jij begint over steun aan de Palestijnen en doet ongefundeerde uitspraken over meer steun dan het Marshall hulpprogramma. Heb je wel rekening gehouden met inflatie?
Leuk altijd maar weer die denigrerende toon aanslaan.
Als je onmachtig bent iets serieus over het conflict in MO te schrijven hou dan je mond erover. Ja, ook op je "eigen" log.

Ge said...

Leeft tie nou nog steeds die Sharon?

Ge said...

@Philippine. Terroristen en moordenaars als Begin en Sharon konden zelfs premier van Israel worden dus wat is je punt?

keesjemaduraatje said...

@Ge: nou willen jullie mij ook nog op mijn eigen blog het zwijgen opleggen. Mooi is dat.
Waar moet jij dan je cyber guerilla uitleven als ik niet meer schrijf?
want bij mevrouw Meulenbelt zie ik jouw commentaren niet

Ge said...

@Keesjemaduraatje. Een medestander behoeft toch geen tegenspraak?

Arend said...

@Ge,

Dat gezeik dat Arabieren in Israël het bijna net zo slecht hebben als Arabieren in een Arabisch land ben ik nu wel een beetje zat. Israël is wel iets minder vrij dan Europa, maar dat heeft alles te maken met het Arabische streven naar de volgende holocaust.
Ik vind het niet typisch van "superioriteitswaan" getuigen als veel joden en niet-joden daar tegen zijn.

Arend said...

@Nog een,

Als je alleen kunt schelden en ongefundeerd beschuldigen dan maak je toch eigenlijk geen sterke indruk.

Geeft niks, je bevindt je in goed gezelschap.
Mensen die vinden dat het bestaan van een seculiere democratie vol joden veel erger is dan de vele genocides in islamitische landen maken eigenlijk nooit een sterke indruk. Maar door flink met "duivels" en "babymoordenaars" te gooien kan men dat vaak toch enigszins verhullen.

Het klopt overigens dat Israël wel eens een kindermoordenaar heeft moeten laten gaan, maar dat was op verzoek van de islamitische vijanden van Israël.
http://www.danielpipes.org/5780/samir-kuntar-and-the-last-laugh
Kuntar wordt vanwege zijn racistische moord op een vierjarig kind aanbeden in de islamitische wereld, vandaar dat Israël hem vrij moest laten.

Oncontroleerbare verhalen over onbekende opa's maken op een kleuterschool wel indruk, maar hier niet. Want kun je ook aangeven waarom je opa bang is voor een politicus die tegen geweld is? Zat jouw opa misschien in het verzet tegen de geallieerden?

Ge said...

@Arend. Ik scheld niet.
Als een seculier democratie alleen kan bestaan door onderdrukking van miljoenen mensen dan is die democratie geen reet waard. Superioteitswaan; een onderdrukkende democratie zou beter zijn dan een onderdrukkende dictatuur. Het laatste is de waanzin van enkelen het eerste de waanzin van een heel volk. Het is dan des te walgelijker dat je dat dan nog probeert te verdedigen ook.

Lex said...

@Ge
Er bestaat geen absolute en perfecte vorm van democratie. Daarentegen hebben we als mensheid al enige perverse vormen van dictatuur meegemaakt. De rechten van Arabieren in Israel zijn groter en duidelijker aanwezig dan in menig ander Arabisch land.
Voor de rest ziet Israel Gaza en de Westelijke Jordaanoever deels als een vijandig buitenland en daar mag je naar hun inzicht best een beetje vervelend tegen doen.

Peter Siebelt said...

@Ge | 11 augustus 2009 om 7:34

"Als een seculier democratie alleen kan bestaan door onderdrukking van miljoenen mensen dan is die democratie geen reet waard"

Het is een beetje wrang om het bovenstaande te vernemen van iemand die het marxisme/communisme hoog in zijn vaandel had/heeft staan.

22 miljoen onschuldige burgers gedood in de Goelach-kampen van de Sovjets en 50 miljoen door door Mao en consorte.

Het kan verkeren.

nog eens said...

Typisch hypocriet Peter, wat jij de chinezen en de russen verwijt vergeef je de fascistische zionisten.

Peter Siebelt said...

@nog eens | 11 augustus 2009 om 14:10

Sorry maar die vergelijkenis raakt kant noch wal. Overigens ... waren het niet de Palestijnen die de fascisten verheerlijkten en de holocaust toejuichten?

Neem Hajj Amin al-Husseini, de grootmoefti van Jeruzalem die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een overtuigde medestander was van de nationaalsocialisten. Hij was een groot voorstander van de Duitse massamoord op de joden.
Een van de 'grootste' prestaties van de moefti is het werven van tienduizenden moslims uit de Balkan voor de SS. Zijn moslimlegioenen namen later deel aan de massamoorden op duizenden Servische partizanen, joden en zigeuners.
De moefti bezocht meerdere concentratiekampen en moedigde Hitler aan om de Endlösung ook toe te passen op de joden van Noord-Afrika en Palestina. Zijn enige voorwaarden voor het werven van de moslimlegioenen op de Balkan was de belofte van Hitler na de oorlog ook de joden van het Midden-Oosten aan te pakken.

Ge said...

@Siebelt. "...iemand die het marxisme/communisme hoog in zijn vaandel had/heeft staan" In welke plakje van je koekjes heb gezien dan ene Ge marxist of communist is of is geweest? Je weet helemaal niet wie ik ben. Je kent me niet en je hebt me ook nog nooit ontmoet. Zelfs in je boekjes kom ik niet eens voor.

Die Moefti was fout en die leeft niet meer. We hebben met vandaag te maken. Je kan het gedrag van Israel niet vergoedelijken door steeds maar in het verleden te leven. Tevens kan je de Palestijen niet verantwoordelijk houden voor wat een of ander gek in de tweede wereldoorlog heeft gedaan. Het waren inderdaad niet de Palestijnen die de fascisten verheerlijkten en de holocaust toejuichten.

@Siebelt. Daar waar jij je rechtvaardiging van je standpunt steeds maar weer uit het verleden moet halen en dat zoals zo vaak onjuist doet door speculaties als feiten neer te zetten, doe ik dat uit het hier en nu en wat iedereen waar kan nemen.

keesjemaduraatje said...

@Ge: ik vind dat ook een schandaal dat jij helemaal niet genoemd wordt in de boeken van Peter Siebelt

Peter Siebelt said...

@Ge | 11 augustus 2009 om 18:00

Do I need to say more? http://newharvest.punt.nl/upload/42710072814.jpg

Arend said...

@Ge,

Ik heb dan ook niet gezegd dat je scheldt, tenzij je dezelfde persoon bent als "nog een".

Jij denkt bij stemrecht, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, godsdienstvrijheid, eigen taal en cultuur mogen behouden, etc dus direct aan "onderdrukking". Kennelijk worden er ook in Nederland pakweg 16 miljoen mensen onderdrukt.
Ik denk bij onderdrukking echter meer aan dictatuur, censuur, geweld tegen religieuze en etnische minderheden, etc; kortom aan de islamitische buren van Israël.

In Israël wonen naast joden ook Arabieren, zowel christenen als moslims. Die kunnen eigen moskeeën en scholen bouwen, en naar de onafhankelijke rechter stappen als ze het ergens niet mee eens zijn.
Gaza daarentegen is ontjood, en christenen worden er weggepest en zelfs vermoord. Naar een hamas-rechter stappen is helaas geen optie; alleen door zich stil te houden kunnen minderheden het aantal geweldsincidenten beperken. Jij ziet geen verschil tussen Israël en haar buren, omdat democratiën aan "superioriteitswaan" leiden, of zoiets?

Zelfs als je, zoals je aangeeft, geen benul hebt van wat er allemaal in die regio gebeurt dan nog kun je voor of tegen genocide kiezen.
Hamas openlijk op tot genocide; Israël niet. Ik vind het vrij walgelijk dat mensen dat negeren of verdedigen.

Ge said...

@Arend. Je kan NL niet vergelijken met Israel. Houden wij Belgie bezet of zo?
Al je kenmerken die je toedicht aan een dictatuur worden door Israel gebruikt om de Palestijnen in zowel de Gazastrook en de Westelijke Jordaan Oever hun zelfbeschikkingsrecht te ontnemen. En niet met zo'n een klein beetje geweld ook. Nergens anders ter wereld worden F16's, fosforgranaten en nog veel erger tuig ingezet tegen burgerbevolking. Zelfs in de meest erge dictatuur niet. Dat gebeurd enkel in Israel.
Net te doen alsof de Gazastrook een land is met zelfbeschikkingsrecht is laten zien dat jij geen flauw idee hebt van wat er gebeurd in de regio.
Oproepen tot vernietiging van de staat Israel in zijn huidige vorm is nog steeds iets anders als genocide plegen.

Steady Freddy said...

@allen, maarre, euhh dat hele verhaal van keesje laat dus maar mooi zien waarom men op Hamas heeft gestemd. Ik heb zelf met eigen ogen gezien hoe het werkt in de Palestijnse gebieden, ik was daar ten tijde van de laatste Israëlische verkiezingen, dan zie je de Fatah Bobo's in hun dikke auto's aankomen, je hoort hoe ze de baantjes en licenties voor de vertegenwoordiging van Europese bedrijven verdelen, in paleizen wonen en de reden waarom men Hamas stemt. Die wonen namelijk gewoon net zo klein als andere gewone Palestijnen en rijden niet in dikke auto's maar zetten klinieken op. Of je het nou leuk vind of niet, het is de realiteit.

Face it en denk daar eens over na, hoe dat kan en hoe het te veranderen?

SF

Arend said...

@Ge,

Je kunt Nederland en Israël inderdaad niet met elkaar vergelijken. Wij kennen geen geschiedenis van tientallen jaren oorlogen en bloedige aanslagen op burgers, en er is ook niemand die oproept tot genocide op de Nederlanders.
Je zegt dat er naast de tientallen islamitische leiders die oproepen tot genocide, er ook enkele leiders zijn die alleen "de joodse entiteit Israël" willen vernietigen. Een dooie mus; elk weldenkend mens weet dat de gebieden waar Israël niet de baas is, niet door joden bewoond kunnen worden.

Gelukkig zit jij daar niet zo mee, merk ik. Zoals de meeste mensen die denken dat het bestaan van Israël erger is dan welke genocide waar ter wereld dan ook, focus je je op hypocriete retoriek.
1) Israël houdt grond bezet (net als bijvoorbeeld Syrië of Marokko) en dus is Israël het Grote Kwaad.
Het argument "bezetting" deugt al niet; ten eerste zijn Gaza en Westbank decennialang "bezet" geweest door Egypte en Jordanië, zonder dat iemand daar moeilijk over deed. Inderdaad, dat zijn geen jodenlanden, vandaar.
Ten tweede zijn die gebieden er na hun onafhankelijkheid (ze werden toen dus niet meer bezet) alleen maar op achteruit gegaan. Dat ligt niet aan Israël, maar juist aan het feit dat de mensen die eerst stiekem de boel verziekten, nu openlijk de boel kunnen verzieken, met miljardenhulp van de VN, de EU en de VS.
2) Israël slaat vaak terug na bloedige terreuraanslagen (net als bijvoorbeeld Turkije of China), en gebruikt daarbij net als die landen veel geweld. Toch valt dat geweld nog best mee; bij diverse veel kleinere "intifadahs" in bijvoorbeeld Libanon of Syrië vielen honderden of duizenden doden in een paar dagen tijd. Anders dan jij beweert mikt Israël niet op burgers; als Israël zich als een Arabisch land zou gedragen dan zou het voor hamas toch geen zin hebben om burgers als schild te gebruiken?

Focus liever op de realiteit.
- Hamas schendt bestand na bestand, en richt doelbewust op Israëlische burgers (een oorlogsmisdaad).
- Hamas roept trots dat ze Palestijnse burgers als schild gebruikt (een oorlogsmisdaad).
- Hamas roept in haar handvest al op tot genocide (een oorlogsmisdaad).

Het is echter naïef te denken dat genocide op de joden dit conflict kan oplossen; in de islamitische wereld wordt voortdurend om van alles en nog wat gevochten. Zelfs met een overduidelijke zondebok als Israël voorhanden maken de diverse Palestijnse fracties elkaar ook al tientallen jaren af.

Arend said...

@SF,

Corruptie is in de hele Arabische wereld een gigantisch probleem, en fatah is een typisch Arabische nationaal-socialistische partij. Ik snap dus wel waarom Palestijnen op hamas stemmen, alleen zullen ze er niet op vooruitgaan.
Net als de taliban, hezbollah of boko haram in Nigeria streeft hamas naar een eeuwige spiraal van geweld, omdat alleen geweld tot het martelaarsschap kan leiden. Men bedenkt gewoon steeds weer een nieuwe vijand, een nieuwe reden om de strijd aan te gaan. Die mentaliteit heeft nog nooit ergens tot iets moois geleid.

De ideeën van hamas en cs kunnen we niet veranderen. Het zou wel helpen als er in Europa wat kritischer naar dergelijke uitwassen van de islam zou worden gekeken. Als onze politici het antisemitisme in de Arabische wereld net zo hard zouden veroordelen als ze de vrijheid van meningsuiting hier veroordelen. Als we moslims hier uit zouden leggen waarom de seculiere democratie beter werkt dan een theocratie. Op de lange termijn zou een gematigder islam in Europa ook tot een gematigde islam in het Midden-Oosten kunnen leiden. Uiteindelijk zijn ook organisaties als hamas afhankelijk van financiële giften èn van een zeker draagvlak in de regio.

Helaas zijn Westerse regeringen en politici nu vooral bezig om zich zo geliefd mogelijk te maken bij islamitische extremisten. Daarmee geven we ze indirect steeds gelijk.

philippine said...

Misschien is het overbodig maar ik stuur het toch maar op:

Rotterdamse medewerking met Iraans regime
12 augustus 2009 - Een Rotterdamse hoogleraar heeft zijn eigen rubriek op het internationale nieuwsstation van het regime in Teheran. Prof. Tariq Ramadan verzorgt op Presstv het programma ‘Islam & Life’ en gaat daar ook na de repressie mee door.

In het programma voert de hoogleraar van de EUR en Oxford gesprekken over brede maatschappelijke en politieke onderwerpen en de zienswijze daarop vanuit een islamitische overtuiging. Daarbij is het vooral gericht op opinievorming ‘on the world's fastest growing religion and the daily challenges faced by its followers especially in the West.’ De meest recente aflevering –van 6 augustus- gaat bijvoorbeeld over kunst en de Islam. Eerdere uitzendingen behandelden de Islam en de betrokkenheid van studenten, Obama en de islamitische wereld, Europa en Islam in verandering, Islam en wetenschap en het vrijheidsbegrip in de Islam.

Vreemde collega’s

Ramadan heeft bij de zender enkele opmerkelijke collega’s. Zo is de Britse supporter van Saddam Hoessein, het Lagerhuislid George Galloway dat uit de Labourpartij is gezet vanwege zijn relaties met de Iraakse dictator, politiek commentator. Ook de Holocaust-ontkenner dr. Nicholas Kollerstrom wordt er instemmend aangehaald.

Deze astronoom is door het University College London geschrapt na een publicatie waarin hij de gaskamers te Auschwitz wegverklaarde en daar aan toevoegde: “Let us hope the schoolchildren visitors are properly taught about the elegant swimming-pool at Auschwitz, built by the inmates, who would sunbathe there on Saturday and Sunday afternoons while watching the water-polo matches; and shown the paintings from its art class, which still exist; and told about the camp library which had some 45,000 volumes for inmates to choose from, plus a range of periodicals; and the six camp orchestras at Auschwitz/Birkenau, its theatrical performances, including a children’s opera, the weekly camp cinema, and even the special brothel established there.”

Presstv gaat daar zo op in: “In his essay, Dr Nicholas Kollerstrom argues that the alleged massacre of Jewish people by gassing during World War II was scientifically impossible. The distinguished academic was dismissed on April 22, 2008 without any explanation and a Holocaust conference held on 16-18 May in Berlin refused his article and warned that he would be arrested if he attended the conference and presented his essay. The West punishes people for their scientific research on Holocaust but the same western countries allow insults to prophets and religious beliefs…”

Bruggen bouwen?

Presstv wordt volledig bekostigd door de Iraanse overheid. Na de recente presidentsverkiezingen is de koers van het station zo militant geworden, dat een Britse presentator inmiddels is opgestapt. “I imagine they’ve been told what to do, and I can’t reconcile that with working there,” zei Nick Ferrari begin juli. Opmerkelijk is dat het station in Jordanië inmiddels niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. De Britse Mediaraad heeft het station al eerder berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving en discussiebijdragen.

Professor Ramadan heeft in de weken na de verkiezingen en gedurende de repressie zijn uitzendingen voortgezet. Van enig bezwaar of protest tegen de gang van zaken of de handelwijze van het regime is niets merkbaar. Dit is te meer opvallend, omdat Ahmadinejad en zijn knokploegen in het bijzonder hebben huisgehouden op universitaire campussen en onder collega’s van de gelauwerde academicus. Het is ook opvallend, omdat Ramadan in Rotterdam naast zijn leerstoel een rol speelt als ‘bruggenbouwer’ in het kader van de ‘islamdebatten’ die de stad organiseert. Recent was zijn rol in dat verband nog aanleiding tot politiek gekrakeel. Dit leidde tot een breuk in het college van B&W van de stad.

Ge said...

@Arend. "elk weldenkend mens weet dat de gebieden waar Israël niet de baas is, niet door joden bewoond kunnen worden" Bedoel je daarmee te zeggen dat joden eerst ergens de baas moeten zijn voordat ze er kunnen wonen?Spekkie voor het bekkie van de antisemieten.

Arend said...

@Ge,

Het is vanwege het extreme antisemitisme in de Arabische wereld dat joden in de Arabische wereld niet veilig kunnen leven.

Verwijt je mij nu dat ik dat feit benoem?
Hoop je echt dat dat probleem verdwijnt als iedereen daarover zwijgt?