Disclaimer

In 2005 begon ik met het schrijven over kraken, ICT, zeilen, terrorisme, de multiculturele samenleving enzo, op dit blog. Langzamerhand begon het schrijven over terrorisme zich steeds meer tot Israël, Gaza, Judea en Samaria te beperken.
De meningen die op dit blog worden weergegeven zijn als bijdrage aan het maatschappelijke debat en geenszins kwetsend of beledigend bedoeld. Mocht u desondanks van mening zijn dat aangifte noodzakelijk is, lees dan eerst even deze speciaal voor u bedoelde disclaimer

Wednesday, August 05, 2009

Gedenkstätte Bautzen

Door Keesjemaduraatje
We rijden door. We kunnen niet de gehele vakantie over Erwin Strittmatter blijven praten. Op weg naar Gedenkstaette Dresden komen we langs Bautzen en daar wil ik graag de begraafplaats van slachtoffer van de Stalin-dictatuur bekijken. Tussen 1945 en 1956 zijn de tegenstanders van het socialisme hier vermoord en hun lichamen gewoon in een afgraving gekieperd. Na de val van de muur zijn enkele lichamen weer teruggevonden en hier naast de gevangenis opnieuw begraven.

Het is zeer emotioneel om te zien hoe lang de families hebben moeten wachten, voor dat duidelijk werd waar de lichamen lagen. Op de grafstenen kan je lezen hoe oud de slachtoffers waren en bij sommigen welke functie ze hebben gehad. Daar ligt een burgemeester bij en een fabrikant.

Nu is hier nog steeds een gevangenis en we verbazen ons erover dat de gevangenissen gewoon blijven bestaan, die worden gewoon door het volgende regiem overgenomen.

 

 

1 comment:

Peter Siebelt said...

Kees,

Je reisverslagen zijn verdomd interessant.
Keep on going.