Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, August 29, 2009

Wie is Yoghurt?

Jochem (34) is geboren en getogen in Amsterdam. Woonde rond zijn zestiende op een oud zeilschip in de Oude Haven. "In die tijd vond er een kraakdemonstratie plaats, waaraan ik deelnam. Deze leidde uiteindelijk naar de Nieuwendijk, waar het complex De Gaten werd gekraakt, naast het kraakpand De Kolk. De Gaten werd mijn eerste kraak.

--------
De Dirk, de Kolk en de Gaten Nieuwezijds Kolk 7-11, Dirk van Hasseltsteeg 2-6, 20, 22-30

De Dirk werd gekraakt in 1991. De Kolk was al vanaf 1985 gekraakt. Er werden vooral in de Dirk veel activiteiten georganiseerd, concerten maar ook manifestaties tegen vivisectie en ander dierenleed en benefiet-avonden. In de Kolk was ook een zogenaamd Info-café waar naast drank veel actiegerelateerde informatie te krijgen was.
----------------------------------------------------------

" Wat volgde was zijn betrokkenheid bij een reeks kraakacties, zoals in de Vondelstraat naast het Marriot Hotel en de 'Kronenbunker' in de PC Hooftstraat (waar hij Harmjan leerde kennen).

Berlijn
Tussentijds verbleef hij ook in Berlijn.

Lassen
Al snel blonk Jochem uit in het laswerk, en was niet te beroerd mening met knokploeg of ontruiming bedreigd kraakpand te beveiligingen met stalen barricades. "Op een dag werd ik in Berlijn gebeld om te komen helpen bij het kraakpand Casa Nostra in de Van Ostadestraat, in eigendom van de maffiosa. Omdat de kraakgroep in vergaande onderhandeling was met de deelraad voor legalisatie van het pand, en ik er langdurig in wilde gaan wonen, laste ik uitschuifbare barricades om zo min mogelijk beschadigingen aan te brengen aan de gevel. Uiteindelijk werden we toch ontruimd."

Jeroen Macho
Een van mijn aanvalles, Jeroen, heb ik voor het eerst leren kennen in De Gaten. Jeroen woonde in 1992 in De Kolk, boven het kraakkafee De Dirk. Jaren later kwam ik hem weer tegen in Hotel Fox, een kraakpand aan de Weteringschans dat een aantal keren is gekraakt.

Gouden Ketting
Ik was ook betrokken bij de kraak van de Gouden Ketting, een door bierpunks bewoond pand aan de Keizersgracht. "Bij Vrankrijk waar ze er bepaald niet blij mee, want wij openden een kraakkafee waar Grolsch werd verkocht, een merk dat Vrankrijk juist de deur uit had gedaan. We concurreerden bewust, want als bierpunk mocht je geen bar draaien in Vrankrijk. Op een avond was er knokploeg dreiging voor de Gouden Ketting. We belden de alarmlijn af, maar de knokploeg bestond uit gabbers die wij als bierpunxs goed kenden uit het circuit. Uiteindelijk belandde de knokploeg bij ons in de kroeg, nadat we ze een biertje aan hadden geboden, tot ontsteltenis van krakers die op het alarm af waren gekomen. Uiteindelijk werd de Gouden Ketting een junkenpand. In 1998 werd Vrankrijk voor Jochem een stamcafé. Hij woonde in die tijd gekraakt in een voormalige peuterschool in de Staats, en in een klein pandje aan de Amstel. Als lasser had hij zich inmiddels dermate gespecialiseerd, dat hij in dienst trad bij de OBA, een havenbedrijf in Amsterdam West. In 2000 draaide Jochem alsnog bar in Vrankrijk, samen met bierpunk Annet. "Op dinsdag, werd een drukke avond met leuke muziek, zoals Abba. Maar barlid werd ik niet, want ik meed de vergaderingen. Er werd ook druk gediscussieerd over legalisatie van de kroeg, iets waar ik op tegen was. Toen Vrankrijk een nieuwe voordeur nodig had, laste ik die in elkaar. Anderen hebben deze deur ingesmeerd met olie in plaats van graniet, dat werd dus niks." Sinds 2006 woont Jochem op vrijplaats Villa Friekens in Amsterdam Noord. "Ik heb daar mooie dingen gemaakt, werkte tot voor kort aan een woonboot."

villa Friekens waar Yoghurt woonde
http://reageerbuis.com/?entry=138

ontruiming citex panden

1 comment:

Unknown said...

HI Jochie! Heb gehoord wat er is gebeurt. ....ik woon nog steeds in Berlin. Hoop iets van je te horen. Groetjes Bark.