Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, September 12, 2009

Ook hoofddoekjes zijn niet veilig


Door Keesjemaduraatje

"Ik stel een simpele vraag: Welke vrouwen zijn vaker het doelwit van verkrachtingen en seksuele intimidaties in de wereld? Gesluierde vrouwen of niet-gesluierde? Beseft zij dan niet dat de vrouw juist uit de hoofddoek een veiligheidsgevoel put en daarmee respect afdwingt? "
Aan het woord is: Sheikh Fawaz Jneid van de Al-yaqeen moskee in Den Haag. Hij verwoordt en bevestigt met deze uitspraken, de verwijten die islambashers al jaren op het internet maken. Namelijk dat gehoofddoekte vrouwen gevrijwaard zouden blijven van sexueel getinte opmerkingen en aanranding en dat de niet-gelovige vrouwen, althans de niet-moslimvrouwen, daarmee vogelvrij verklaard worden.

Nu blijkt echter dat zelfs gehoofddoekte moslimvrouwen in de Nederlandse treinen niet veilig zijn. Nora Kasrioui strijdt al jaren voor vrouwenrechten. Ze is lid van het FNV hoofdbestuur en PvdA lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Nora draagt keurig een hoofddoek en wordt toch sexueel lastig gevallen in een trein.
Lees Maar:
"Ik ben geil" om even later te zeggen: "Vergeef me"09-09-2009 18:24
Het is ongelooflijk. Gisteravond stapte ik tegen 23.00 op de trein toen ik voelde dat die jongen die achter me stond (een Marokkaan met in iedere hand een geopende fles bier) wat van plan was. Mijn intuitie waarschuwde me...zijn blik stond mij niet aan maar ik negeerde hem volledig.
Toen ik in de treincoupé ging zitten voelde ik de jongen zeer dicht tegen me aan, maar dan wel zo dat hij mij nét niet aanraakte. Hij riep: "Jongen, jij maakt mij geil. Erg geil. Ik wil bij je komen zitten. Op je zitten." Hij probeerde mijn tas op zij te duwen. Ik toonde, in ongesproken woorden, weerstand. Ik wist dat praten bij dit soort jongens (hij moet ongeveer 25 jaar geweest zijn) in dit stadium averechts zou werken.
Ik keek hem zeer strak aan en als blikken konden doden, dan had mijn blik dat wel gedaan. Hij zette direct een paar stappen zijwaarts en ging een paar plaatsen verder rechts voor mij zitten. Ik negeerde hem, maar hij zat zo te kijken en aan zijn broek te friemelen dat ik direct besloot om eens Arabisch te gaan bellen (om te voorkomen dat hij met zijn blote edele delen terug zou komen o.i.d.). Want het kon wel eens zo zijn dat hij niet eens wist dat ik Marokkaanse was en het zou me niet verbazen als hij tot inkeer zou komen en zijn excuus aan zou bieden. Het kan verkeren (zei Bredero :-)
Na een tijdje Arabisch bellen en bij mijn bestemming aangekomen, wilde ik naar de uitgang lopen. Hij staat op, probeert mijn arm vriendelijk aan te raken zodat ik hem aan kijk en zegt: "Het spijt me heel erg zuster. Vergeef me aub. Ik zal het nooit meer doen". Ik draai me om en zeg: "Als je me belooft dat je vrouwen -moslim of niet- nooit meer zo hufterig aanspreekt, dan denk ik er over na je te vergeven.". "Ik zweer het", zei hij met ingedoken schouders. Terwijl ik naar de uitgang liep riep ik hem nog na: "En gedraag je. Nederland is Marokkaanse jongens zoals jij zat. En ik ook!"

14 comments:

ethan said...

http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/3015
ook op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=ZZHnfFLZ9XU&feature=related

Anonymous said...

Ook Gouda verbied een wandeling in Gouda savonds. Reden?

"De politie kan de veiligheid van Nederlanders niet garanderen als het donker word in Gouda Oost..."
http://stadswandelinggouda.blogspot.com/

Richard Sorge said...

En waarom worden in landen waar de ware islam heerst vrouwen met hoofddoek niet lastig gevallen? Omdat die nooit zonder mannelijke begeleider de straat op gaan. Laat dit een goede les zijn voor Nora.

Maarten said...

"Als je me belooft dat je vrouwen -moslim of niet- nooit meer zo hufterig aanspreekt, dan denk ik er over na je te vergeven." Dit is mooi geschreven maar nooit door iemand gezegd, en al helemaal niet in de trein, en werkelijk niet in een situatie als beschreven.
Bühne werk, maar dan wel vals. Gisteren sprak ik er nog over met een collega acteur, 'kunnen we vals spelen?' Dit is vals spel. Bah. (Waarmee het antwoordt is gegeven of je vals kan spelen.)

Eric said...

maar Marokkaanse vrouwen met hoofddoek zou deze broeder wel met rust laten?

Aad said...

Mee eens dat dit een verzonnen verhaal is, maar het bevestigt wel de zieke ideeen die bij deze mensen leven. Nora gaat er vanuit dat een Marokkaanse meer met rust wordt gelaten (ze gaat 'arabisch' bellen, waarmee ze eigenlijk tegen de 'jongen' (?, 25 jaar!) wil zeggen: ik ben Marokkaanse), en erkent dus dat er racistische motieven meespelen bij het lastig vallen van vrouwen en meisjes. Kijk ook maar naar die foto van haar, ik zie nog net geen camel-toe, maar denk dat de meeste vrouwen zonder hoofddoek er netter bij lopen dan zij doet!

Voor een Nederlands meisje/vrouw had ze een andere afloop van haar sprookje moeten verzinnen. Tsja, niet arabisch bellen en geen Marokkaanse he.

GorilaZz said...

@: Richard Sorge

nee joh, dan komt het in de boeken als overspel

Katje Borgesius said...

Juffrouw Kasroui is ofwel hevig in de war, of ze neemt de boel grandioos in de maling.

Tot een andere conclusie kan ik niet komen als ik het levensgrote contrast zie tussen haar islamitische hoofddoek en de, zeg maar rustig, uitdagende en "weinig aan de verbeelding overlatende" rest van haar uitmonstering. Moslims vinden dat een hoofddoek moet, maar ze vinden nadrukkelijk niet dat de rest van de kleding er niet toe doet. Ik kan me best voorstellen dat een onontwikkelde jongen uit de Rif denkt dat een vrouw die er zo bijloopt "beschikbaar" is.

Ik denk, kortom, dat Nora de boel een beetje zit op te naaien.

keesjemaduraatje said...

Nora is juist goed bezig. Ze maakt haar studie af en draagt haar steentje bij aan de maatschappij. En daarom wenst ze ook in de trein met rust gelaten te worden.

Katje Borgesius said...

Helemaal eens Kees, maar waarom dan dat symbool van onderdrukking en achterlijkheid op haar test?

keesjemaduraatje said...

Niemand is volmaakt Katje.

George Costanza said...

erg vrome moslim jongen ook...met twee flessen bier in hand

Ernst said...

Volgens mij werkt een doorgeladen Lady Smiths&Wesson nog het best tegen een verkrachting.

Overigens valt op dat mevrouw er kennelijk wel begrip voor heeft (zo handelt ze immers) dat de jongen haar lastigvalt vanuit de gedachte dat zij geen moslima (hoofddoekje niet op?) was, en tot inkeer komt als hij merkt dat zij dat wel is (of hoort dat ze haar vader, broers en neven aan het bellen is, wie zal het zeggen?).

Die hoofddoek die maakt het voor vrouwen niet veiliger (kijk maar eens naar de landen waar vrouwen zo of erger bedekt moeten gaan), en voor de ongedekte vrouwen onveiliger. Al die seksuele agressie is er kennelijk en 'moet ergens heen'. Arme vrouwen zonder doorgeladen Simths&Wesson.

Essie said...

Verbijsterend.
Ronduit verbijsterend dat ze het zo opschrijft alsof het vanzelf spreekt, dat je lastig gevallen wordt als je niet Arabisch belt. Alsof het normaal is.
Mwah, het IS ook normaal tegenwoordig natuurlijk. De nieuwe tijd, net wat u zegt, maar mij maakt het wel melancholiek.

Wel heel goed dat Nora K., tenzij het van A tot Z verzonnen is natuurlijk, even heeft gevoeld hoe het is om 's avonds laat in de trein in een erg lege coupé te zitten en zo'n jongen komt naast je zitten. Misschien spreekt ze haar broeders er op aan. Of ze begint een winkeltje in hoofddoeken met workshop Arabisch bellen voor beginners, dan kan natuurlijk ook nog.