Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 04, 2009

De verdediging van Jeroen Macho

Vrankrijk_sw
Door Keesjemaduraatje
Bij het begin van het proces tegen drie Vrankrijk-krakers, wegens het mishandelen van Yoghurt en Harmjan op 13 september 2008, gebeurt er meteen iets vreemds. Jeroen Macho eist via zijn advocaat, dat zijn zaak apart wordt behandeld bij de politierechter. Hij heeft altijd meegewerkt, zegt hij. Hij heeft slechts mishandeling op zijn naam staan. Hij heeft met de andere verdachten niets te maken. Hij heeft eigenlijk met de gehele strafzaak niet zoveel te maken.

De rechters nemen het verzoek serieus. Ze denken even na en dan gaat het proces toch verder. Uit proces-economische redenen. Omdat ze hier nu toch zitten. Jeroen heeft veel te verliezen. Hij was net bezig zich los te maken van de kraakbeweging. Hij heeft samen met zijn vriendin een huis gekocht. Hij heeft een klusbedrijf. Op de rechtzitting maakt hij een communicatieve en serieuze indruk. Zijn ouders en vriendin zijn samen naar de rechtbank gekomen en ondersteunen hem. Tijdens de pauzes spreekt hij niet met de grote groep punks die ter ondersteuning van de verdachten is aangereisd. Uit alles blijkt dat hij er zo snel mogelijk vanaf wil. 

De neuro-radioloog die de hersenen van Yoghurt na de mishandeling heeft onderzocht, stuurt een dik pak papier, een beschrijving van hersenletsels, dat aan de advocaten wordt overhandigd. De advocaat van Jeroen Macho protesteert hier tegen. Hij heeft niets met dat hersenletsel te maken. Dus wil hij dat pak papier ook niet hebben.

Fuckthel4w
Zo gaat het de gehele dag door. Jeroen Macho doet er alles aan om het gebeurde als een gewone café-ruzie af te toen, waarin hij een tik heeft uitgedeeld, zoals er wel vaker in het uitgaanscircuit tikken worden uitgedeeld. Dat hij daarmee het slachtoffer degradeerd en belachelijk maakt, schijnt hem helemaal niet te deren. Hij wil hier gewoon vanaf.

Onomstreden is, dat Jeroen Macho na de vechtpartij de slagwapens heeft opgeruimd en onvindbaar heeft gemaakt. Na uren wordt de politie toegang tot het pand verleend en dan is alles opgeruimd en weg. Nadien wordt er door alle Vrankrijk adepten consequent over stoelpoten en tafelpoten gesproken.  Maar die zijn natuurlijk ook onvindbaar.  Uit onafhankelijke getuigenverklaringen blijkt dat er steigerpijpen zijn gebruikt.

Uit tapberichten van de poltie die op de rechtzitting worden voorgelezen blijkt, dat Jeroen Macho en Carlo  de Vrankrijk-verklaring voor Indymedia hebben voorbereid. Jeroen wilde hem wel ondertekenen en Carlo niet.

Jeroen Macho kende zowel beide slachtoffers als hoofddaders erg goed.  Hij heeft al jaren geleden samen met Yoghurt gekraakt. Yoghurt was barman in de Vrankrijk en Yoghurt heeft de deur van Vrankrijk gelast. Slachtoffer HarmJan en JeroenMacho kenden elkaar ook uit Groningen.
Hoofddader Carlo is bij Jeroen Macho in dienst bij zijn klusbedrijf. Jeroen heeft op de rechtzitting ook verteld dat hij wist dat Carlo en Jakob vaak deurdienst hadden en dat hij wist dat HarmJan in 1999 een psychose heeft gehad. Poging tot ondermijning van het slachtoffer.

Er zitten vreemde elementen in verklaring van Jeroen Macho tijdens het proces. Hij zou tijdens de vechtpartij boven het café in zijn woning zijn geweest en geschreeuw hebben gehoord. Vanuit zijn raam zou hij hebben kunnen zien dat HarmJan een fles bij het cafe naar binnen gooit. Gelukkig vindt de rechter dat ook vreemd. Hoe ver moet je uit je raam hangen om te kunnen zien dat die fles naar binnen gaat en niet op de muur afketst. Het is de zoveelste poging om Yoghurt en Harmjan in een kwaad daglicht te stellen. Ze zouden zelf geweld hebben gebruikt. Ze zouden een flesje naar binnen hebben gegooid. Ze zouden coke hebben gebruikt. Harmjan zou psychotisch zijn. Opvallend dat die elementen bij alle verklaringen van Vrankrijk-vrienden weer opduiken. Allemaal met elkaar afgestemd als je het mij vraagt.

Uiteindelijk wordt er een eis van slechts 80 uur werkstraf tegen Jeroen Macho uitgesproken. Dat is weinig. Zeker als je bedenkt dat Jeroen een half jaar mee heeft gewerkt aan het verdoezelen van dit ernstige misdrijf.

No comments: