Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 25, 2009

Kruiwagen-Kunst op Dutch Design Week

Door Keesjemaduraatje
Enthousiast geworden door de kruiwagenkunst van Leo Vroegerindeweij in het Kröller-Müller-Museum op de Hoge Veluwe, ging ik vandaag maar eens naar de Dutch Design week in Eindhoven. En Kruiwagen_blokjes wie schetst mijn verbazing, toen ik zag dat daar ook een hele collectie Kruiwagenkunst tentoongesteld werd. Een jonge designer kwam naar me toe en vertelde over een manifest en over een collectief dat klad-blok.nl heet en bestaat uit 6 mensen met verschillende beroepen en die gezamenlijk iets aan de wereld duidelijk willen maken. Maar het was niet geheel duidelijk wat. Dat geeft ook niet want ik wil weten waarom hij kruiwagens als kunst-object gebruikt.

Dat bleek te zijn als middel om snel een bepaald concept of idee bij een museumdirecteur naar binnen te kunnen rijden. Dat begreep ik dan wel weer. Op de kruiwagens zijn machines gebouwd en die worden voor zeer uitéénlopende functies gebruikt.

"Machines hebben geen geweten. ze denken niet na over de andere uitweg en doen waar ze voorgemaakt worden, ongeremd, op volle snelheid. Met de Dutch Design Week, ontwikkelt klad-blok zijn eerste park "gewetenloze" machines. Ze betreuren niet wat reeds bestaat, houden zich niet bezig met alles om zich heen, maar werken, produceren en repeteren om wat ze kunnen steeds beter te leren."

100_3439

Kruiwagens_drie
Kruiwagen5
Kruiwagen1

1 comment:

Klad-blok said...

Beste,

Via deze weg zie ik een mogelijkheid ons gesprek verder te zetten, of aan te vullen waar onduidelijkheid om de hoek komt kijken.

Voor eerst vind ik het een plezier gecatalogeerd te worden onder de noemer "kruiwagen-kunst", een term die onze zoektocht naar wat "primair" ontwerp heel beeldend inkleurt. Dit "primair" ontwerpen gestuurd door de intuitie, de eenvoudige aanleiding, of oorzaak die ook vaak het toeval wordt genoemd is dan ook ons doel. Bevrijd van alle zorgen en zonder vertroebeling door ons geweten, proberen we zoveel mogelijk omstanders mee te bewegen. Dit doen we met pure estethiek, verleidelijk primaire structuren en verdiepend onderzoek. Als we dan al iets duidelijk willen maken, mag het zeker de kracht van de intuitie en de fantasie zijn. Ieder hoofd is een feest, het is nu vooral zaak daar voldoende lucht aan te geven.

Dank en met vriendelijke groet,

Bruno Vermeersch
in naam van klad-blok
www.klad-blok.nl