Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 18, 2009

Meningen over DSB en AOW

Door Keesjemaduraatje
Daar zitten jullie natuurlijk op de zondagavond met smart op te wachten. Op de meningen van Keesjemaduraatje qua DSB-Bank-Drama en AOW-leeftijdverhoging. Daar komen ze dan. Kan je in de comments iets roepen en je eigen mening geven:

AOW-leeftijd
De staat bewijst weer eens dat het een heel slecht verzekeringsbedrijf is. Je betaalt je hele leven premie en met één pennestreek wordt er een besluit genomen waardoor je er veel minder voor terug krijgt dan was afgesproken. Als je namelijk pas vanaf je 67 AOW krijgt, dan krijg je minder waar voor je geld. Minder dan was afgesproken. Bovendien moet je langer premie betalen, om die lagere vergoeding te krijgen.

De_eerste_aow_uitkering_1957Dan kan je beter zelf iets sparen voor je oude dag. Dat is dan weer een probleem, want ondanks de emancipatiegolven en de veel betere opleiding, gedragen de Nederlanders zich als een stel onvolwassen kinderen. Ze sluiten leningen af die ze niet kunnen betalen en ze beleggen bij louche banken en ze doen mee met rare hypotheek-fondsen. Dus je kan het sparen voor de oude dag haast niet aan de mensen zelf overlaten. Zit er maar één ding op: koop een huis en betaal dat dan tenminste af. Ja, daar moet ik zelf ook eens aan beginnen te denken.

Ik merk het in het bedrijf waar ik werk. De grote multinationals willen helemaal niet dat je tot je 65-ste of 67-ste werkt. Ze gooien je er liever uit. En dan moet je nog een paar jaar via een uitzendbureau werken of je gaat 's ochtends met een grote taxi kindertjes naar school brengen. Dat soort werk. Om je hoofd een beetje boven water te houden. Dus dat werken tot je 67-ste, dat wordt sappelen tot je 67-ste. Dat zie ik al helemaal aankomen. En dus is het een schande dat de pensioenfondsen aan die 67 maatregel meedoen. Want dat is wél geld dat we zelf gespaard hebben.

Zo zie je maar weer dat ondanks alle inspraak en democratisering, je gewoon genaaid wordt waar je zelf bijstaat. En het zijn de paternalistische partijen PvdA, VVD en CDA die ons dit aandoen.

DSB
Dat brengt ons tot de vraag of de DSB gered moet worden of niet. Zo ja, of Wouter Bos er dan nog 100 miljoen of welk ander bedrag dan ook in moet stoppen. Ik vind eigenlijk van niet. We hebben al jarenlang last van die walgelijke reclamespotjes van Becam, Frisia en Lenen.nl en nu blijkt dat die 180pxsnouck_van_loosenhuis_enkhuize bank de verkeerde producten heeft verkocht en dat de klanten daardoor in de problemen komen. Nu straft de markt deze bank af.

Ik zat te eten met drie collega's en we vroegen ons af of de huidige crisis van de DSB nu een gevolg is van een falend staatstoezicht of van een falende marktwerking. De sociaal-democraten zeiden dat de staat of de Nederlandse Bank veel beter had moeten oppassen en ons voor deze rampen behoeden. Terwijl de neo-liberalen in het gezelschap zeiden: de consument is ook onderdeel van de markwerking en die straffen deze bank nu. Laat de consument voortaan altijd zo kritisch zijn, dan worden er steeds mnder slechte hypotecaire producten verkocht.  De waarheid zal weer net als altijd in het midden liggen. Maar Woutertje moet zijn portemonnee nu dicht houden.

Toen kwam ik bij mijn oude vader en die vertelde dat de familie Lakeman in Enkhuizen zelf ook een bank heeft gehad en dat de bollenboeren daar hun geld hadden gestald. Maar in de jaren 30 was het op eens allemaal voorbij en was het geld weg. Mijn opa van vaders kant moest zijn bedrijf opgeven en in het zweets zijns aanzien zijn brood op de velden verdienen. Dus in dier voege ben ik zelf ook een beetje een slachtoffer van de familie Lakeman.

12 comments:

Toetje? said...

Ja, dat is allemaal best wel lullig.

gentle giant said...

Koop een huis,tik 6% overdrachtsbelasting af, en dan komt Hoogervorst je afvlammen omdat je een tophypotheek neemt.

Ge said...

Marktwerking is flauwekul als je eerst een afgestudeerde econoom moet zijn om de financiele wanconstructies die door banken en financiele instellingen worden geproduceerd te doorgronden.
Verdergaand toezichten en juist beperking van de marktwerking is dus een noodzaak.
Overigens wel weer waardevolle bevestiging om te zien dat de grootste graaiers onder PVV'ers zitten. 14% van de PVV'ers heeft een rekening bij de DSB tegenover 5% van andere partijen.

keesjemaduraatje said...

@Ge: je bedoeld natuurlijk dat de grootste loosers bij de PVV zitten. Want de graaiers dat zijn de financiele instellingen

Pyt said...

@Keesjemaduraatje. Ja hoor, "de" staat weer. En die paternalistische partijen. Of je het leuk vind of (ik ook) niet; elk land krijgt de regering die het verdient. En elke regeringspartij wordt per definitie paternalistisch.
(Zojuist ontdekt; De mensen die nú VUT-premie betalen, bekostigen de huidige vutters. De VUT gaat tzt ook weg, en er is geen pot voor de huidige premiebetalers)
Een paar smartelijke oprispingen ben ik met jou eens Keesje, maar dan.
Het argument van levensverwachting is discutabel, dat is bekend. Maar vergeleken met 1950 is het geen uitzondering dat men na de middelbare school een pauze behoeft, en na de WO toch enige buitenlandse CV-jaren. Aardig wat minder premiejaren dan toen dus. Natuurlijk, dit rechtse kabinet houdt niet over. En het is jouw taak ook niet, maar ik ben benieuwd naar creatieve ideeën hoe te voorkomen dat de AOW-pot wat leeg raakt.
Suggestie: Hoe later iemand begint te werken, hoe hoger de premie.
Andere suggestie, maar riskant: je leven zo leven dat het niet zo veel uitmaakt.
Nu jij.

Ge said...

@Keesje. Graaiers zijn ook loosers die leningen afsluiten om tv's, auto's en andere consumptie goederen te kopen. Consumptieleningen was toch een van de hoofdactiviteiten van de DSB was?

Wim Nusselder said...

Hoi Kees,

Hoera, een ander onderwerp dan krakers en islam!

De AOW is geen verzekering en -inderdaad Jan- het omslagstelsel is daar de uitdrukking van. Het is een systeem om mensen die dat nodig hebben vanwege hun oude dag en bijkomende gebreken te ondersteunen en de twee-eenheid ouderdom-en-armoede die ooit bestond niet meer te laten terugkeren.

Als die gebreken langer uitblijven door goede gezondheidszorg, betere arbeidsomstandigheden, beter onderwijs en andere zaken die de staat voor ons organiseert en/of bewaakt, dan mag de AOW-uitkering ook later en lager.
En daarbij mogen de loosers die daar niet van weten te profiteren wat mij betreft ontzien worden. De PVV pleit gezien vanuit het belang van haar achterban inderdaad mogelijk terecht voor handhaving van een vroegere en hogere AOW-uitkering, als die achterban inderdaad meer dan proportioneel uit zulke loosers bestaat (maar dat scheen in mindere mate het geval te zijn dan verwacht; er zijn ook behoorlijk wat goed opgeleide, goed verdienende PVV-stemmers zoals jij). En een pleidooi voor vroegere en hogere AOW-uitkering is ook consistent met een pleidooi voor een minder grote rol van de staat in het verzorgen en bewaken van voorzieningen die maken dat we langer gezond blijven.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat ik al op m'n 65e verbannen wordt naar een plekje achter de geraniums. Ik ben erg blij met die norm van 42 dienstjaren, want die impliceert (hoop ik) dat ik in elk geval tot m'n 68e mag blijven werken, lees participeren in en bijdragen aan de samenleving. Ik hoop en verwacht daarna nog meer dan genoeg gezonde jaren te hebben om daar -liefst langzaam en geleidelijk en niet door abrupte pensionering- afstand van te nemen.

En voor wie dat niet geldt mag van mij de AOW eerder en hoger. En ik hoop dat de politici en sociale partners een goede regeling produceren om onderscheid te maken tussen de mensen die dat wel en niet nodig hebben. Hun geharrewar en demagogie tot nu stemt weinig hoopvol.

Bij DSB en AFAB en ... zijn zowel staat als marktwerking dus onvoldoende gebleken. Want als een bank (zelfs een relatief kleine) failliet gaat is het natuurlijk al te laat en is er al heel veel ellende aangericht. We hebben dus beide nodig plus waarschijnlijk goed geïnformeerde media en actieve belangenorganisaties en mondige medewerkers die bereid zijn als klokkenluider op te treden. En inderdaad, Ge, minder op materiële welvaart (consumptie) gerichte mensen in het algemeen en minder reclame, minder media-inhoud in het algemeen en minder politieke partijen die mensen in dat materialisme en denken vanuit eigenbelang aanmoedigen en bevestigen.

Graaiers zijn slechts de uitwassen van een samenleving waarin veel te veel mensen gericht zijn op materieel eigenbelang.

Groetjes,

Wim

Pyt said...

Geen slecht artikel. Maar jouw arrogantie in het volgende citaat "En daarbij mogen de loosers die daar niet van weten te profiteren wat mij betreft ontzien worden", haalt het geheel onderuit. Onkunde en onbenul. Als ik jou zou kennen zou ik je een klootzak noemen.

keejemaduraatje said...

@Nusselder: ik heb al heel lang niet meer over islam geschreven. Maar dat merkt dan weer niemand. En wat ik de vorige keer gestempt heb, dat weet zelfs mijn eigen vrouw niet en dat heb ik ook helemaal niet op dit weblog geschreven. Maar gelukkig is mijn imago van dien aard, dat toch iedereen de perceptie heeft dat dit weblog over Wilders en de Islam gaat. Hulde!

Pyt said...

@Nusselder:
Mijn excuus voor de kwalificatie "klootzak". Primaire reactie, maar ongepast.

Wim Nusselder said...

Hoi Kees,

Ik had het over de voor-vorige verkiezingen (zoals je weet).

Groetjes,

Wim

Wim Nusselder said...

Beste Pyt,

Mijn kwalificatie 'loosers' komt bij Kees vandaan, maar je hebt gelijk dat ik daar voorzichtiger mee had moeten zijn. Ook mijn excuses.

Met vriendelijke groet,

Wim