Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, October 27, 2009

Overtuiging Schiet Geen Wortel

Dat is nou weer jammer. Ik doe de Relitest bij Trouw en doe mijn best een beetje aan te sluiten bij de Joods/Christelijke Traditie en wat krijg je dan? "Je denken schiet geen wortel". Kijk hier eens naar het resultaat:

Relitest

8 comments:

keejemaduraatje said...

wat dan wel weer leuk is, dat mijn overtuiging een opvallende overeenkomst met de opvattingen van Het Nederlandse Volk laat zien!!

Mark d'Aviano said...

Ik kreeg:
"Wat je ook denkt – wat betreft je doen en laten ben je weliswaar geen echte christen, maar je lijkt er wel sterk op."

Toevallig denk ik dat mijn ideeën en handelingen veel christelijker zijn dan die van de hypocriete farizeërs van Trouw; dat zijn pas "geen echte christenen".

keejemaduraatje said...

bij mij kwam er toch nog iets christelijks uit de bus, doordat ik tegen abortus en tegen euthanasie ben. Maar geloof mij nou maar, ik heb een paar jaar van mijn leven in die Christelijke kringen rondgelopen, als hun dochter van 16 zwanger is, dan wordt er echt wel een kliniek opgezocht. Gereformeerd of niet. En met euthanasie heb ik ook al hele gekke dingen medegemaakt.

Wim Nusselder said...

Hoi Kees,

Dank je voor de tip.
Dit was mijn score (er verscheen geen grafiek, zoals bij jou):
Opvattingen
Je opvattingen over de grote thema's van het leven vertonen overeenkomsten met dat wat in de traditie van het christendom wordt gedacht.
Handelingen
In je doen en laten vertoon je een opvallende overeenkomst met het handelen dat het christendom voorstaat.
Houdingen
Religieus of niet– allemaal leuk en aardig, maar voor jou heeft spiritualiteit stevige wortels in het alledaagse leven.

Toch minder ontworteld dan jij. :-)

Groetjes,

Wim

Ernst said...

En bij mij zit het zo (volgens Trouw dan):

Je beschouwt jezelf als atheïst. Maar misschien vertoont je overtuiging wel (meer) overeenkomsten met andere levensbeschouwelijke tradities. Welke past het beste bij jou? Waar liggen de wortels van je ideeën?
De Relitest geeft het antwoord. Dat zie je in het diagram hieronder. Dat houdt niet alleen rekening met je opvattingen, maar ook met hoe je in het leven staat, met wat je denkt en doet.

Opvattingen
Je bent een spirituele vrijdenker of je gelooft nergens in: in ieder geval schiet je denken geen wortel.
Handelingen
Je doen en laten toont op sommige punten overeenkomsten met wat men in het atheïsme gewoon is te doen.
Houdingen
In het dagelijks handelen spelen je wortels soms wel, soms nauwelijks een rol. Of je traditioneel of liberaal handelt hangt af van de situatie.

Enfin, wat betekent dat eigenlijk, dat mijn denken geen wortel schiet? Overigens kan je vanuit liberale ideeen prima traditionele standpunten (en wat zijn dat nu weer?) innemen?

Toetje? said...

@ Ernst Dat scheelt weer copy&paste, bij mij kwam er hetzelfde uit.

Carel said...

Bij Stemwijzers komt er wel eens iets verrassends uit de bus. Je ziet bijvoorbeeld absoluut niets in D66, maar volgens de stemwijzer ben je D66-aanhanger. Of je belandt in een soort zwart gat halverwege SP en PVV met GroenLinks en PvdA als verre planeten aan de rand. Maar bij deze test kom ik toch naar voren als een hardcore 85 procent atheïst, met 15 procent nieuwe spiritualiteit, waarvan ik me afvraag waar die in hemelsnaam vandaan komt.

http://home.hetnet.nl/~c.brendel/CelestijnseRimram.htm

Ernst said...

Die test gaat natuurlijk uit van de gedachte dat iedere aanwijzing van spiritualiteit (wat is dat eigenlijk) wijst op het hebben van 'iets' van een geloof. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik een volledige atheist ben, ik spoor van aarzeling daarover, maar wel met de erkenning dat ik niet kan 'bewijzen' dat er geen opperwezen is. Kortom, het gaat wel iets verder dan dat ik mezelf als atheist beschouw, ik ben dat gewoon, hetgeen niet betekent dat ik van morele overwegingen gespeend ben. Het zegt meer over de maker van de test dan over de invuller ervan, dat morele overwegingen direct gekoppeld worden aan het hebben van het eoa geloof. Ik denk volstrekt omgekeerd: volgens mij is het hebben van een geloof (een zelfgekozen beperking van je denken en de eigen verantwoordelijkheid voor je handelen) juist het afzweren van menselijkheid en spiritualiteit (als daarmee tenminste 'nadenken' wordt bedoeld).