Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, October 01, 2009

Vrankrijk mishandeling eis: 6 jaar

Door Keesjemaduraatje
De mishandeling van Yoghurt en HarmJan voor de deur van Vrankrijk, op 13 september vorig jaar, wordt door de officier van justitie als zware vergrijpen beschouwd. Carlo L. en Jakob G. kregen wegens poging tot doodslag 6 jaar tegen zich geeist en Jeroen D. krijgt wegens mishandeling de eis van 80 uur werkstraf te horen.

Vrankrijk_aut_sol Het proces heeft de gehele dag geduurd. De broer en de moeder van Yoghurt hebben het proces bijgewoond. Yoghurt zelf kon vanwege zijn invaliditeit er niet bij zijn. In de zaal zaten verder nog de vader en moeder van Jeroen D. en Koos Boos.

Op volle de publieke tribune zat een hele grote groep afgevaardigden van de hoofdstedelijke kraakbeweging. Mensen van Binnenpret, Oosterparkstrijders, de baby-punkers (uitspraak van Koos Boos), de vriendin van Jeroen D., reaguurder Doctor D.en Vrankrijk bezoekers. Op de tribune werd naast Nederlands ook Engels, Pools en Spaans gesproken.  Hans Krikke kwam even voorbij. Bestuursleden van de respectievelijke stichtingen van Vrankrijk gaven acte de presence. Zo werd het een hele gezellige dag, die begon om 9.00 en duurde tot 20.00 uur.

In totaal heb ik 28 bladzijdes vol geschreven en op een gegeven moment vraagt een van de krakers aan mij: " Wanneer kunnen we dat op je weblog lezen, want ik ben een fan" . Dat duurt nog wel even, want ik moet morgen nog even iets anders doen. Maar er komt nog een uitgebreid verslag.

Voor zowel krakerswatchers als de krakers zelf is van belang te weten dat er telefoongesprekken tussen Jeroen Macho en Carlo L. zijn afgetapt. In de tapverslagen staat dat Vrankrijk een verklaring wilde opstellen en dat Jeroen naar buiten wilde komen met een verhaal. Hij wilde zijn naam er zelfs onder zetten. Maar Carlo vond dat hij teveel te verliezen had. Hij zag een officieel statement als een verkapte bekentenis. Hij schatte dat hij 6 maanden tot 5 jaar zou kunnen krijgen. Er wordt in die afgeluisterde gesprekken gezegd dat " Eric moet filteren. "  En bovendien en de aanwezigen gaan me in de comments verbeteren als ik het fout schrijf, " moeten David en Lieuwe het ook dragen. het mag niet alleen op de schouders van Carlo en Jeroen komen." Dat geeft in ieder geval stof tot nadenken.

Krakers op de tribune en ook later buiten, verwijten mij dat ik " shit" schrijf. Daarop zeg ik dan op mijn beurt: schrijf dan zelf iets. Want ook na een hele procesdag begrijp ik niet wat de positie van de Lieuwes en de Sanne Punks van deze wereld nu is. Staan ze achter dit grove geweld?

42 comments:

Dr.D said...

Geen etiketten gaarne! ff googlen ?(Geen gs termologie)

Peter Siebelt said...

Het zal mij benieuwen of de Amsterdams rechtbank na jarenlange juridische prietpraat eindelijk eens durft haar taak serieus aan te pakken.

Hampel said...

HOUD TOCH JE BEK MAN
SHIJT ZIEK VAN JOUW

Dr.D said...

LOL@Hampel!

K. said...

Hallo meneer,

bent u de heer die naast mij (de rechtenstudente) zat op de publieke tribune?

Met vriendelijke groet,
K.

keesjemaduraatje said...

@K.: ik was de heer die naast jou op de publieke tribune zat en een bic-pen van je kreeg. Als je op de link "mail-formulier" links in de onderhoek klikt en je postadres opgeeft, dan kan ik hem terug bezorgen.
Dit verhaal is het eerste verslag over de rechtzitting. Rechts in de rand staat een pagina met een lijst van alle artikelen over Vrankrijk.

K. said...

Haha, nee, die mag u houden. Zou een beetje onzinnig zijn die terug te eisen. Ik doe onderzoek omdat ik nu een paper schrijf over de zaak (uit strafprocesrechtelijk opzicht, erg saai) maar ik twijfel over een bepaald punt. Ik weet namelijk nu niet zeker of verdachten L. en G. nu worden vervolgd voor poging moord/doodslag primair en ->poging<- mishandeling met voorbedachte rade subsidiair, of voor poging moord doodslag primair en mishandeling met voorbedachte rade subsidiair (dus zonder het 'poging' gedeelte). Ik hoopte dat u mij daar misschien uitsluitsel over kon geven.

Ik zal in ieder geval uw weblog blijven volgen.

Met vriendelijke groet,
K.

keesjemaduraatje said...

Ik heb verstaan dat zowel Carlo L. als Jakob G. worden aangeklaagd wegens poging tot doodslag. Over primair en secundair is volgens mij niet gesproken.
Dat is volgens mij een delict waarbij voorbedachte rade geen rol speelt.

Misschien voegt de officier er aan toe dat indien dat feit niet bewezen wordt, een aanklacht wegens mishandeling wordt geëist. Maar dat herinner ik mij niet en het staat ook niet in mijn aantekeningen.

Bedankt vor de pen.

Anonymous said...

de groeten van een door keessie gemeulebelt iemand

Roza Luxemburg said...

Keessie is gewoon een lulletje rozewater tenzij hij al heel lang samenwerkt met de rabiate en geweldadige fascistische idioot Peter Siebelt. Helaas wil keessie niet onthullen of hij in zijn Bluf periode ok al met achterbakse killer Peter Siebelt samen werkte. Ik denk van wel....
uiteindelijk is hij dus volgens mij geen lulletjen rozewater maar een klootzak van het ergste soort
06 en adres volgt

Anonymous said...

06 en adres komt er aan :)

Anonymous said...

Ik ben helaas gedwongen proxies te gebruiken om enig weerwoord tebiedne op keessies bruine weblog. Net als Wilders blokt hij in de naam van de vrijheid alle onwelgevallige meningen, triest figuur als hij is.

Peter Siebelt said...

@Roza Luxemburg | 5 oktober 2009 om 3:30

Bij jou zit het Stalinisme nog steeds vastgebakken in je grijze hersencellen waarbij de wens de vader van de gedachte is.

Gewoon zielig.

keejemaduraatje said...

ik heb ook positieve reacties van diverse krakers en ex-krakers mogen ontvangen. Maar die willen niet met naam en toenaam in de krant. De meeste Vrankrijk-krakers schuwen de openheid. Dat er nu weer een brief vanuit de Nieuwe Anita wordt gestuurd, waarin staat dat Jochem en HarmJan daar op de avond van 13 september 2008 rotzooi getrapt zouden hebben, is pure laster en valse getuigenis afleggen.
Ik vraag me af wie ze heeft aangezet tot deze meineed.
Ik hoef helemaal niet te dreigen met geweld. Als ik gewoon blijf schrijven en schrijven, dan tref ik de geweldplegers en mishandelaars veel meer en gevoeliger.

Koenski said...

Als voormalig "Vrankrijk" bewoner, weet ik maar al te goed over het daar gebezigde "onder de pet houden", net zoals bij de politie te doen gebruikelijk, bij misstanden.
Als je niets te verbergen hebt, waarom dan geen openheid meer?.
Maar wel diegene aanvallen die het naadje van de kous(willen)weten.
Ik zeg, blijf vooral goed roeren in die poep die ze praten, misschien dat er iemand ooit nog eens chocola van weet te maken!http://koenski-beterweter.blogspot.com/

Bart said...

tis toch wel duidelijk dat die krakers sien een stelletje losgeslagen fascisten zijn met geen andere agenda dan zichzelf naar boven werken door anderen naar beneden te trappen.

Eén onvertogen woord en je wordt bedreigd.

Als ik dit allemaal lees hierboven krijg ik het zelfde gevoel als toen ik Lord of the Flies las als kind.
Doodeng.

FUCKEEND said...

Echt dit is zo triest voor woorden.
Je kan beter hier rond dwarelen. http://www.ogrish.nl/index.php?action=forum
Teminste nog leuk ranzig commetaar op de wereld en de mensen die in deze wereld leven.
Of niet meer leven.

Bart said...

Ook is duidelijk dat de krakerssien geevolueerd is tot een zelfstandig organisme, dat wil zeggen, het overleven van deze 'organisatie' is een doel op zich geworden. De woningnood is slechts bijzaak.

Multi said...

"Krakerssien" ? Ik dacht dat Sien een karakter uit Sesamstraat was?

Kraken , my ass. Blijkbaar zijn er huizen genoeg als je 23000 vreemdelingen een onderdak kan bezorgen.

Feuerbach said...

De hele sub-cultuur dat rondom de kraakbewegingen gegroeid is is al even achterhaald als onzinnig. Ga jullie eens normaal kleden en werken voor de kost, en zoals ieder normaal mens huur cq hypotheek betalen, stelletje parasieten.

Sli said...

Hear hear, Feuerbach.

Moenen said...

Weer een goed stuk, bedankt voor de update. De persoonlijke aanvallen hier in de comments maken het verhaal alleen maar geloofwaardiger.

LaMeR said...

Roza Luxemburg
Met zo een muil moet je toch wel heel zeker weten dat je verdomd goed kan zwemmen.
Verders is jouw retoriek net zo onzinnig als die van je vermeende naamgenote.

cees said...

Leeft die zak van een Peter Siebelt nog ?
Tuurlijk zitten onder links ook klootzakken maar die heb je overal.Maar om te stellen dat alle krakers fascisten zijn , bullshit. Zolang de vastgoed maffia en huisjesmelkers en speculanten nog bestaan blijft kraken hard nodig.

Feuerbach said...

Kraken moet zo spoedig mogelijk verboden worden, en krakers moeten ook daadwerkelijk keihard worden aangepakt. Wat een ignorante redernatie is het om jezelf spullen toe te eigenen omdat de eigenaar er niets mee doet.
Ik verzamel klassieke auto's, rijdt daar nooit mee, die staan er enkel om meer waard te worden. Volgens jullie redernatie mag een werkeloze Sjaak (met een kop vol piercings) er maar eentje pakken omdat ik er niets mee doe? Komt op het zelfde neer, maar zo werkt het toch niet hoor.
Krakers zijn niets meer dan een stelletje drop-outs die menen tegen de maatschappij aan te moeten schoppen uit onvrede omwille hun eigen falen in het leven.

Toetje? said...

@ Feuerbach en andere bange mensjes:
Wat een bullshit! Kraken gaat alleen om gebouwen en terreinen, die kan je sowieso niet jatten, maar alleen gebruiken of leeg laten staan. Wat is er mis mee om gebouwen of terreinen waar de eigenaar niets mee doet te kraken, als hij of zij echt een serieuze bestemming er voor heeft, krijgt ie het toch weer terug. Als je lege gebouwen en terreinen verzameld om ze leeg te laten staan in dit dichtbevolkte landje ben je gewoon ziek in je hoofd.
En bovendien heb je als wagenbewoner geen andere keus, er komen steeds minder standplaatsen en er worden geen nieuwe plekken meer uitgegeven. Zelfs als je zoals wij een terrein gekocht hebt en het lef hebt om dan op je eigen terrein in je eigen wagen te gaan wonen wordt je ontruimd!

Feuerbach said...

Ik ben zeker niet bang, maar irriteer me mateloos aan de houding van krakers die zomaar even een pand of terrein bezetten.
Je hebt gewoon met je poten van andermans spullen af te blijven - full stop!
Begrijp je dat niet, dan bij jij degene die ziek in zijn hoofd is.
Daarbij gaat kraken veelal gepaard met vernielingen, het uitwonen van een pand, aanbrengen van graffiti, overlast en onveilige situaties door geklooi met electriciteit. Daarbij zijn krakers onlosmakkelijk verbonden met criminaliteit zoals geweldpleging, diefstal, fraude en drugsgebruik, factoren die als normaal beschouwd worden binnen de krakers-scene.
Kampers en wagenbewoners zijn van het zelfde laken een pak, zeer terecht dat er gepoogd wordt dit fenomeen in te dammen.

Toetje? said...

@ Feuerbach
Oja, sorry verkeerd begrepen: Vergeet ook vooral niet al die voetbalfans, frauderende bankemployees en bijstandsmoeders, drugsverslaafde housepartygangers, taxichauffeurs, corrupte agenten en politici, minderjarige alcoholisten, marokkanen (ook al kunnen die natuurlijk ook gewoon terug naar Turkije), loslopende hondebezitters, zwartbijklussende timmermannen en fietsers zonder licht. Heb je niet nog een leuk terreintje leegstaan? Dan kan je daar en voor ons wagenbewoners een mooi heropvoedingskampje voor bouwen!

Feuerbach said...

Typisch weer een linkse reactie van een kraker cq kamper. U wilt de feiten niet onder ogen zien.
Daarom zou idd een heropvoedingskamp voor mensen zoals jou helemaal niet zo slecht zijn.

Toetje? said...

Dan liever naar Turkije!
Ik ben al boven de 35, studiefinanciering krijg ik daar vast niet voor, dan moet ik dus eerst mijn bedrijf opdoeken, mijn dinkytoys verkopen, zodat ik met een uitkering in zo'n kamp kan gaan zitten. Of zou dat ook in deeltijd kunnen?

Feuerbach said...

U heeft graag het laatste woord, al raakt deze kant noch wal?
Ik denk dat U uitstekend zal kunnen aarden in Turkije.

Dr.D said...

Noes! Een firestarter!
Weet feuerbach wat een dakloze de samenleving kost aan opvang, begeleiding en e.d.?
Wonen is een basale behoefte. Een pand dat lang leeg staat is blijkbaar 'over' of alleen voor doeleinden als zelfverrijking.
Bakkers geven hun brood weg aan het einde van de dag voor de hongerigen... U etaleert een mentaliteit dat U het brood liever in de gracht gooit in plaats van iemand anders een reikende hand toe te steken..

Feuerbach said...

Dat daklozen klauwen vol geld kosten geeft niet het recht aan ander mans spullen te komen, daarbij zijn verreweg de meeste daklozen dit uit eigen vrije wil.
Toen ik vanuit het buitenland terug kwam naar Nederland had ik binnen no-time een huurhuis, daar er in Nederland veel gemeentes zijn waar totaal geen wachtlijst is. (Nee geen grachtenpand in Amsterdam dat ik maar uit gemakzucht gekraakt had.)
Verder is de vergelijking tussen een brood en een pand compleet krom; maar het toont goed aan hoe jullie communisten denken.

Pyt said...

Stelling:
Het open stellen van een forum bevordert zorgvuldig taalgebruik.

stoethaspel said...

@Feuerbach

Uit uw reacties maak ik op dat voor u bezit bezit is, punt.

Ik geloof dat niet. Ik denk dat sommige soorten bezit een maatschappelijke invloed hebben. Laat ik het simpel stellen: Als de enige brug over een rivier in privéhanden is, snapt iedereen dat niet alle bezit gelijk is. Een woning vergelijken met uw old-timers is appels met peren vergelijken. Er is geen enkel maatschappelijk belang te verzinnen waarom die auto´s van u niet in de garage kunnen blijven staan tot u er zelf op uitgekeken bent. Woningen die leeg staan, daarentegen, leiden tot meer daklozen, langere wachtlijsten, oplopende huren, noem maar op.

In een stad als Amsterdam staan miljoenen vierkate meters woon en kantoorruimte leeg. Niets te doen. Tegelijkertijd zijn talloze mensen woningzoekende. Daar is dus wel degelijk een maatschappelijk belang dat botst met uw opvatting van privébezit.

Mijn duit.

Feuerbach said...

@Stoethaspel
Ik begrijp wat je duidelijk probeert te maken, maar het het zeker niet over de gehele lijn met je eens. Ik zou ook wel in A'dam centrum willen wonen, maar begrijp dat dit simpelweg onbetaalbaar is. Daarentegen zijn er wel betaalbare huuthuizen in andere gemeentes waar er zelfs niet eens een wachtlijst is. Een pand kraken is dan geen noodzaak maar gemakzucht, zonder enig respect voor andermans bezit. Daarbij zie ik het ook als een aktie vanuit links tegen het kapitalisme.
Ik heb enkele neefjes die zich ook hiermee bezig houden; ze hadden een Chinees restaurant dat leegstond gekraakt simpelweg omdat het zes maanden leegstond. Niet omdat ze geen woning hadden, maar omdat ze het wel een mooi pand vonden, en er graag gratis in wilden wonen. (Overigens is dit zwaar uit de hand gelopen, en is het pand in vlammen opgegaan).
Daarbij heb ik in het verleden ook kraakpanden bezocht, en wat mij keer op keer opviel was dat het pand uitgeleefd werd, volstond met getolen goederen zoals verkeersborden (wat hebben krakers toch met wegmarkeringen?), de graffiti's die zowel binnen als buiten waren aangebracht, dicht getimmerde deuren en fortificatie's en een algemene nare sfeer van wetteloosheid en anarchisme.
Voor geen goud zou ik in zoiets willen wonen!
Goed, de leegstand is weliswaar een probleem in de grote steden dat opgelost dient te worden, maar kraken is niet de juiste oplossing. De sociale voorzieningen in Nederland zijn niet slecht te noemen, en er zijn echt voldoende huurhuizen beschikbaar, maar men kan toch niet verwachten voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten? Wil men toch in een grachtenpand wonen, dan moet men solvabel zijn.

stoethaspel said...

Ik hoor wat je zegt Feuerbach, maar het meeste van wat je te berde brengt is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Je doet net alsof krakers alleen in de binnenstad van Amsterdam willen wonen. Dat lijkt me niet juist.

Ja, veel krakers wonen een pand uit. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Onbewoonbare panden worden soms voor bewoning geschikt gemaakt.

Kortom; Het dubbeltje is lang niet altijd bedoelt voor de eerste rang.

Feit is: Er zijn wachtlijsten. Feit is: Er zijn te weinig beschikbare woningen. Feit is: Er is voldoende ruimte, als deze maar zorgvuldig verdeeld wordt. Feit is: Er zijn mensen die problemen hebben in hun leven en gewoon geen woning kunnen betalen. Die kraken en anders zouden ze dakloos zijn.

Ik zeg niet dat iedereen gratis zou moeten wonen, maar vind wel dat iedereen recht erop zou moeten hebben op niet al te ingewikkelde wijze aan een woning te komen.

Feuerbach said...

Ik haalde Amsterdam slechts aan als voorbeeld, alhoewel onze hoofdstad idd de voorkeur lijkt te hebben als het gaat om kraken.
Wist u dat er gemeentes zijn in Nederland die kampen met een enorme leegstand? Duizenden en duizenden goede huurhuizen die leegstaan, zelfs maar gesloopt worden omdat er geen animo voor is? Zelf heb ik in twee gevallen binnen enkele dagen een huurhuis geregeld toen ik beroofd en berooid vanuit het buitenland terug naar Nederland kwam; eenmaal kwam ik terecht in Lelystad, de andere keer kwam ik terecht in Zeeuws Vlaanderen. Nee, geen grachtenpand, maar ik had een betaalbare dak boven het hoofd en kon vandaar uit mijn leven weer op orde stellen.
Er is in Nederland ook voldoende opvang en begeleiding voor mensen die finaal aan de grond zitten, voorwaarde is wel dat men hier legaal is, en ook daadwerkelijk geholpen WIL worden.
Dat er krakers zijn die een onbewoonbaar pand weer opknappen tot bewoonbaar pand klinkt heel mooi, maar de uitgangspositie is al verkeerd. Als dit zou gebeuren met instemming van de eigenaar, maar dan is er van kraken geen sprake meer, is het een ander verhaal. Dit heb ik in het verleden ook gedaan; woonde gratis in een huis met als tegenprestatie dat ik het opknapte waarbij alle materialen door de eigenaar betaald werden.
Alles in het leven moet uit de lengte of de breedte komen, maar voor niets gaat de zon op.
Wat te denken van de vele buitenlandse krakers die (zonder economisch verbonden te zijn) naar Nederland komen? Woningnood en speculatie-leegstand is niet iets dat alleen in de Nederlandse grote steden voorkomt, toch lijkt kraakscene geconcentreerd in ons land. Dat geeft toch ook stof tot nadenken.

stoethaspel said...

Zeker geeft dat stof tot nadenken, Feuerbach. Maar zoals uit ons gesprek ook al blijkt: Het moet abstracter, minder gericht op het particuliere maar liever juist op het algemene.

Tegen alle argumenten die ik inbracht kun jij wel iets inbrengen, en omgekeerd.

Zo ben ik zelf niet per definitie tegen het kraakverbod, maar op voorwaarde dat er eveneens een jaar celstraf op leegstand komt.

Toetje? said...

"Zo ben ik zelf niet per definitie tegen het kraakverbod, maar op voorwaarde dat er eveneens een jaar celstraf op leegstand komt."
Goed voor de werkeloosheid, gigantisch veel bewakers nodig, want al die (huur)huizen van die leegstanders komen ook weer leeg enz. enz. enz.

Feuerbach said...

"Tegen alle argumenten die ik inbracht kun jij wel iets inbrengen, en omgekeerd".
Blijkt maar dat dit onderwerp complexer lijkt dan in eerste instantie aangenomen wordt.
Toch ben ik tevreden dat de antikraak-wet aangenomen is door de Tweede Kamer, en met de verhoogde celstraffen.

stoethaspel said...

Dat kan ik me voorstellen, Feuerbach, dat je tevreden bent met het kraakverbod. Ikzelf vind het teleurstellend dat men het maatschappelijk belang kennelijk ondergeschikt acht aan eigendomsrecht. Naar mijn smaak is aan de complexiteit van de materie geen recht gedaan.