Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, October 23, 2009

Vrankrijk: Openbaar Ministerie in Hoger Beroep

Ik had het een paar dagen geleden al uit betrouwbare bron gehoord en nu staat het op ANP:

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van de ernstige mishandeling van twee bezoekers van het Amsterdamse kraakcafé Vrankrijk. Justitie vindt, in tegenstelling tot de rechter, dat poging tot doodslag wel is bewezen en stemt daarom niet in met de twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, die Carlo L. (49) en de Deen Jacob G. (25) eerder deze maand kregen opgelegd.

Grandetoft_als_krakerDat liet een woordvoerder van het OM vrijdag weten. De rechtbank achtte het tweetal schuldig aan het opzettelijk medeplegen van zware mishandeling. Justitie had tegen beide mannen zes jaar cel geëist. Bij de vechtpartij in september vorig jaar liep een 34-jarige man een schedelbreuk op. Een ander raakte lichtgewond.

De daders waren op de bewuste avond bewaker bij het café aan de Spuistraat en weigerden het (vermoedelijk dronken) tweetal binnen te laten omdat ze een hond bij zich hadden. Daarop ontstond een ruzie, die zich op straat voortzette. De bewakers deelden meerdere klappen uit en gebruikten daarbij knuppels. De rechtbank erkende dat de bezoekers zich vervelend gedroegen, maar zag geen nut in het geweld dat daarop werd gebruikt. Een derde verdachte ging vrijuit.

Burgemeester Job Cohen sloot het kraakcafé in februari van dit jaar, omdat Vrankrijk het onderzoek naar deze zaak tegenwerkte. Een groot aantal mensen was getuige van de knokpartij, maar de politie kon de verdachten pas afgelopen maart aanhouden.

De advocaat van de verdachten beraadt zich nog op een hoger beroep, liet hij vrijdag weten. (ANP) 

No comments: