Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, November 23, 2009

Slavernij in Marokko

Maar daar hoor je het Allochtonen.web-log nooit over!!  Violetta Ayala en Dan Fallshaw uit Australië bezochten met een filmploeg de door Polisario gerunde vluchtelingenkampen in de West-Sahara met een geheim doel, namelijk het vastleggen van de nog steeds voorkomende slavernijpraktijken van Arabieren. Zwarte Afrikanen worden als slaaf gehouden en zelfs verkocht. Zwarte vrouwen worden in Arabische families gehouden als sexslaaf om voor de vader en zoons kinderen voort te brengen. Keihard bewijs in de film: Stolen die te zien is op het IDFA Documentaire-festival in Amsterdam.

Zodra de strijders van de Polisario er achter komen dat de filmmakers vooral zwarte vluchtelingen filmen en portretteren, worden ze bedreigd en vluchten met behulp van de Marokkaanse geheime dienst naar het Marokkaanse deel van de West-Sahara. Natuurlijk vindt de Marokkaanse overheid het prachtig om Polisario in een kwaad daglicht te stellen.

Aan de Marokkaanse kant van de Afscheidingsmuur in de West-Sahara filmen de Australiërs echter verder en komen erachter, dat daar ook nog steeds slavermij voorkomt, waar zwarte Afrikanen het slachtoffer van zijn. Ook daar worden ze bedreigd. Er wordt ingebroken in hun appartement en materiaal gestolen. Uiteindelijk hebben ze van het overgebleven filmmateriaal een film geproduceerd: Stolen.

9 comments:

Jan said...

Je zou beter je huiswerk moeten doen. De Australische filmmakers hebben gefilmd in Tindouf vluchtelingen kamp in Algerije. Daar zou slavernij heersen. Dit was paar maanden geleden wereldnieuws

Je titel en je tekst is lulkoek.
Marokko heeft er niks mee te maken.

keesjemaduraatje said...

het gehele artikel uit de Volkskrant staat hier. Lees en oordeel zelf. Maar dat oordeel had je al snel klaar:

http://www.cinema.nl/idfa-2009/artikelen/5560488/alleen-trouwen-met-toestemming-van-je-meester

Jan said...

De volkskrant artikel haalt dingen door elkaar.

De Australische ploeg heeft gefilmd in Tindouf (Algerije) daar zou slavernij heersen en ze zijn toen opgepakt door de Polisario.
Er is geen slavernij in Marokko.

Lees de echte bron in het Engels maar:

http://www.rsf.org/Polisario-Front-briefly-detains.html

http://www.ifex.org/algeria/2007/05/10/polisario_front_briefly_detains/

Jan said...

Polisario zit in Algerije en niet in Marokko.
De vluchtelingenkamp Tindouf zit in Algerije en niet in Marokko.


Citaat:

TWO AUSTRALIAN FILMMAKERS SHOWED THE WORLD
SOME PRACTICES OF SLAVERY IN TINDOUF CAMPS RUN
BY POLISARIOTwo Australian film makers Violeta Ayala and Dan fallshaw , who had
originally gone to Tindouf camps to make a documentary about a UN –
supervised family reunion program, over a period of two and a half
month, discovered that the refugee camps run and supervised by
Polisario tolerates and allows slavery practices .


http://newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.culture.maghreb/2009-07/msg00002.html

Essie said...

In de jaren tachtig hoorde ik al verhalen over slavernij in Marokko van iemand die daar een tijd gewoond had. Hoe zwarter, hoe lager op de sociale schaal. Een heel erg donkere Algerijn die ik kende bevestigde dat ook, in Algerije komt het ook voor. Altijd zwarte mensen in eigendom (dat kan diverse vormen aannemen, van heel direct tot meer indirect) van niet-zwarte mensen.

van kaas said...

De film Stolen is een merkwaardig product. Er zou slavernij zijn in de vluchtelingenkampen bij Tindouf in Zuid Algerije. Om dat te constateren moet je heel erg je best doen want die vluchtelingenkampen worden jaarlijks door duizenden mensen uit de hele wereld bezocht. (Vorige maand was er zelfs nog een Hollander.) Al die mensen hebben al die jaren niet geconstateerd wat die Australiers in twee weken wel zagen.
Wat ook een beetje raar aandoet is dat er geen gebrek aan arbeidskracht is, het zijn immers vluchtelingenkampen in een onvruchtbare woestijn en geen suiker of cacao-plantages.
Maar het raarste is wel dat de hoofdpersoon in de film op de premiere in Australie aanwezig was en daar heeft ontkent dat zij slavin is. De Australische subsidievertrekkers hebben hun geld terug gevraagd.
Meer informatie over het merkwaardige product staat bij de Australische steungroep voor West Sahara: http://awsa.org.au/?cat=8

keesjemaduraatje said...

zoals je misschien weet, heb ik Cultureel Antropologisch onderzoek in Tunesie gedaan, dus ik weet iets van de Maghreb en ik geloofde het verhaal meteen. Slavernij is nog niet uitgebannen in de Sahara.

Jan said...

Marokko kent geen slavernij, ik ben vaak in Marokko geweest en ik heb geen slavernij gezien. Marokkaanse bevolking kent veel zwarte mensen die worden behandeld als ieder ander.
In het verleden waren sommige Marokkaanse sultans zwart. Marokko heeft een hele goede en sterke band donker Afrika. Je heb heel veel mensen uit sub-Sahara die studeren in Marokko.

Waar slavernij wel voorkomt is in Mauretanie.

Jan said...

In Marokko heb je zwarten op alle functies, men kijkt daar niet naar huidskleur.

De moeder van koning Hassan 2 was zwart en kwam uit Senegal.

Een van de machtigste families in Marokko de glaouis zijn zwart.
http://www.ouarzazate.com/fr2/glaoui_fils.html


http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/en_GB/features/awi/features/2008/07/02/feature-01