Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, November 22, 2009

Unox Stamppotboekje

Hebben we dan zelfs de oer-Hollandse Stamppot niet zelf uitgevonden? Volgens het Unox Stamppotboekje hebben de Nederlanders het recept van de allereerste stamppot allertijden overgenomen van de Spanjaarden, die in 1574 halsoverkop Leiden  ontvluchtten. In het verlaten legerkamp van de Spanjaarden vonden de Stampotboekje Leidenaren een pot met pastinaak, ui, wortel en vlees. (Aardappelen waren toen nog niet in gebruik in Nederland) Dat Spaanse potje eten zou dan de allereerste stamppot zijn geweest.

Opvallend is wel, dat Unox ten onrechte schrijft, dat de Spanjaarden aan het einde van de tachtigjarige oorlog in 1574 uit Leiden vertrokken. Dat is niet juist. De tachtigjarige oorlog was pas in 1648, met de Vrede van Münster afgelopen.

Overigens komen de ingediënten van de Hollandse stamppot ook niet allemaal oorspronkelijk uit Nederland. De pastinaak werd door de Romeinen meegebracht en de wortel komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Wat ons een wanhopige verzuchting doet uitslaan: Wat hebben de Hollanders eigenlijk gegeten toen er nog geen aardappelen, wortelen en pastinaak waren?

5 comments:

Kwartje van Kok said...

"Wat hebben de Hollanders eigenlijk gegeten toen er nog geen aardappelen, wortelen en pastinaak waren?"

Een Worst van de HEMA. En in Diemen stond een stalletje van Abraham Luycks voor de bijbehorende mosterd.

Marco Knol said...

Haring met uitjes?

Simon said...

Knolrapen, lof, schorseneren en prei ?

Pyt said...

En dan nog: Je bent wat je eet?
Connectie met ander item: Import onder import.

Pyt said...

Al dat gedoe om stamppot!
Weten jullie eigenlijk wel dat er een prachtig oud sluisje wordt gesloopt. Onder het mom dat jullie droge voeten moeten houden?
Nergens voor nodig, die droge voeten, als jullie je de decadente stamppotidentiteitscrisis kunt permitteren.