Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, January 07, 2010

Wij zijn allemaal Molukkers

want zeg nou zelf. Was het vroeger niet veel beter? Toen we nog met zijn allen op een eiland zaten. Verlangen we niet allemaal terug naar de tijd, toen we gewoon met één ethnische groep in een straat woonden, kratje bier erbij en gewoon gezellig? Ja toch?

Het beste is altijd om een Cultureel Antropoloog naar de NOVA te halen, het liefste met Clairy Polak als presentatrice. En als je dan een beetje geluk hebt, dan zegt die Cultureel Antropoloog, dat het geen ethnisch conflict is. Zijn we klaar. Kunnen we naar huis en verder dromen van ons eiland.

Toevallig was er op de Vrije Universiteit een student Culturele Antropologie uit Culemborg, van Molukse afkomst. Mooier kan het bijna niet. En hij heeft ook nog verschillende artikelen over de Molukkers in Nederland geschreven. Dus een Molukken Deskundige zeg maar. Bovendien onderzoek gedaan in Tunesië. Dus ook nog Noord-Afrika deskundige.

Maar of die combinatie van deskundigheid de jongens er van kan weerhouden bij elkaar ramen in te gooien en met autos op elkaar in te rijden, dat waag ik sterk te betwijfelen. In ieder geval vertelde die student dat ze soms in de beruchte Jaren Zeventig met stenen naar de politie gingen gooien. Omdat ze terug verlangden naar hun eiland. Je moet toch wat. In Culemborg. En toen moesten ze met z'n allen bij elkaar komen in het buurthuis. Politie aan de ene kant en de Molukse straatjeugd aan de andere kant. En maar praten. Dat hielp. Toen nog.   

Hij is nu Adviseur Veiligheid bij een één of ander Sociaal Ministerie. VWS ofzo. Een kind kan de was doen.

No comments: