Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, February 25, 2010

Buitenlanders die Wilders stemmen

De eerste keer verbaas  ik mij nog. De Syrische rijschoolleraar van mijn oudste zoon stemt Wilders. "Want, het kan mij ook overkomen", geeft hij als verklaring. Hij heeft een Italiaans restaurant in Eindhoven. "Ik kan ook door die gasten beroofd worden", zegt hij. "Die moeten veel harder aangepakt worden."

Als je er op gaat letten, zie je het steeds vaker ook op Teevee. Zelfs Marokkanen die in een Geenstijlreportage over Gouda tegen Rutger zeggen: "Die moeten ze veel harder aanpakken"

Wilders_bijenkorf_eindhoven Nu is er net een NOVA reportage over leerlingen van het NOVA college in Amsterdam, die een politiek interview met hun ouders mogen houden. Wat zegt een moeder uit Ivoorkust? "Die man met de blonde haren vind ik wel goed." Een vader uit een Zwart Afrikaans land: "Wilders verdedigt de waarden en normen van de oorspronkelijke bevolking". Dan hoor je het ook eens van een ander.

Waarom stemmen buitenlanders op Wilders, hoewel dat schijnbaar tegen hun eigen belangen in gaat? Daar kan je allerlei redenen voor bedenken. Geert Wilders spreekt hele duidelijk eenvoudige zinnen, die geen misverstand laten bestaan over wat hij wil. Juist mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, begrijpen hem goed. Geert Wilders is vaak in het nieuws, zodat hij voor mensen die zich niet zo vaak met politiek bezig houden, toch goed zichtbaar is. Geert Wilders vertegenwoordigt en verdedigt normen en waarden die in het land van herkomst ook gelden: werken voor je geld. Niet lanterfanten. Misdaad bestraffen.  Geert Wilders is populair in de oude stadswijken van de grote steden. Daar wonen veel buitenlanders en die ondervinden dezelfde problemen als de Nederlandse PVV-stemmers. Het is logisch dat zijn oplossinegn ook buitenlanders aanspreken.

Juist asielzoekers en migranten die al langer in Nederland zijn en zich met veel moeite hebben aangepast, ergeren zich vaak aan nieuwkomers die overlast veroorzaken. Die beschadigen hun reputatie. Asielzoekers willen graag op gaan in de Nederlandse samenleving en komen juist uit landen waar onrecht heerst. Daarom spreekt de ideologie over westerse waarden van Wilders hen juist aan.

Het is dus eigenlijk helemaal niet raar en juist logisch, dat asielzoekers en migranten op Wilders stemmen.

   

8 comments:

HansM said...

Ik ken een goed opgeleide Indonesische jongeman, ingenieur en moslim, wonend te Rotterdam, die bij de vorige verkiezingen graag op Leefbaar in Rotterdam wilde stemmen. Hij ergerde zich groen en geel aan Marokkaanse raddraaiers die geïntegreerde moslims door hun crimineel gedrag een slechte naam bezorgen en in een vals daglicht stellen. Helaas heeft hij niet de Nederlandse nationaliteit, dus stemmen bij de Landelijke verkiezingen was niet mogelijk.
Ik geloof dat moslims het beste op de PVV kunnen stemmen. Veel moslims zijn min of meer seculier. Met een stem op de PVV weten ze tenminste zeker dat ze verlost zullen worden van die door links gesteunde imams die veel belastinggeld toegestopt krijgen in de vorm van subsidie. Links meent werkelijk dat alle niet-westerse allochtonen gelovige moslims zijn. Velen zijn dat niet.

Eric said...

"Wilders verdedigt de waarden en normen van de oorspronkelijke bevolking" is een interessante zin. Blijbaar begrijpen immigranten dit beter dan de politiek in Den Haag.

Hannibal said...

Goed stuk.

topsporter said...

Rondom de politiek zwermen allerlei subsidieslurpers van allochtone afkomst, ook binnen de mediawereld zie je dit verschijnsel.Ze "lullen" je hoorndol en veroorzaken daarmee een enorme chaos.Deelnemers aan deze circuits houden elkaar in een houdgreep, het financiële belang is te groot.Je ziet bijv. dat een Jeroen Pauw zich schaamt maar kiest voor het geld en meeheult.

Multidifficulti said...

Spreken in hele duidelijk eenvoudige zinnen is iets wat veel politici niet kunnen.
Neem nou de eeuwige paradigmastrijd ( http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2008/08/05/de-paradigmastrijd-de-complete-serie/ )van Meulenbelt, paradigma=zienswijze, filosofisch uitgangspunt, grondhouding, wereldbeeld.
Kortom een meningsverschil of andere zienswijze is een paradigmastrijd.
Gebruik je het woord paradigmastrijd dan kan je van te voren begrijpen dat de hele proza niet bedoeld is voor Ali met de Fez, noch Jan met de Pet maar voor mensen van de Sociale Academie of andere vrijgestelden.
Meulenbelt's paradigma komt mij over als een paradogma, maar dat terzijde.

BozeBurger said...

Ik ben zelf 2e generatie allochtoon en stem PVV. Waarom? Omdat ik mij een echte Nederlander voel. Ben ook fel tegenstander van dubbele paspoorten. Maak een keuze of rot op!

vinque69@gmail.com said...

60 tot 70 procent van de Hindoestanen in Nederland stemt PVV.

Denk maar eens na waarom...

Steady Freddy said...

Verkiezingen op komst - waar blijven de waarnemers uit Zimbabwe?

Mede dankzij de allochtone kiezers haalde de PvdA een reusachtige overwinning bij de raadsverkiezingen van 2006. In Rotterdam had burgemeester Opstelten (VVD) geen zin in een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden zoals het ronselen van stemmen. In Amsterdam kwam er tegen de zin van burgemeester Cohen (PvdA) toch een rapport. De uitkomsten waren onthutsend, maar werden snel vergeten. Zijn er op de Nederlandse stembureaus ook internationale waarnemers nodig?

http://www.hetverraadvanlinks.nl/Waarnemers.htm