Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, February 14, 2010

Opmerkelijk: Arabist Hans Jansen spreekt Pim Fortuyn tegen

Eén van de meest prominente pro-Wilders-wetenschappers is op dit moment, arabist Hans Jansen, is één van de getuigen á decharge die in het proces tegen Wilders toegelaten zijn. Ongetwijfeld gaat hij tijdens dit proces zeggen dat de geweldadigheden tegen homo's, Joden en andersdenkenden  in de Koran reeds zijn beschreven en dat het daarom ook geen wonder mag heten dat deze geweldadigheden in de islamitische praktijk van heden ten dage ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Opvallend is dat in 2001 de arabist Hans Jansen helemaal nog niet zo anti-islam is en een buitengewoon genuanceerd standpunt inneemt. In een gesprek van Peter van Ingen met  Pim Fortuyn is hij uitgenodigd om als tegenwicht te fungeren.

Hans Jansen beweert hier nog, dat er in Nederland geen voedingsbodem voor fundamentalisme is. Weliswaar begeeft hij zich daarmee als arabist op een terrein waar hij misschien toch niet zo'n kijk op heeft, maar in ieder geval heeft de geschiedenis hem geen gelijk gegeven.

Een ander standpunt van Hans Jansen waarin hij ongelijk heeft gekregen is, dat er een secularisatie onder moslims in Nederland plaats zou vinden. Het tegendeel is gebeurd sinds 2001. Sinds de moord op van Gogh, is Hans Jansen dan ook qua opvattingen 180 graden gedraaid. Nu zou hij in zo'n gesprek zeggen dat er helemaal geen secularisatie onder moslims kán plaatsvinden.

Wat heeft Pim Fortuyn in dit debat uit 2001 een vooruitziende blik en wat heeft hij gelijk. En wat zijn de standpunten sindsdien toch verhard. Nu vindt er helemaal geen debat meer plaats, maar worden er processen gevoerd over wat je wel en wat je niet meer mag zeggen.

3 comments:

VmaX said...

QUOTE
Een ander standpunt van Hans Jansen waarin hij ongelijk heeft gekregen is, dat er een secularisatie onder moslims in Nederland plaats zou vinden. Het tegendeel is gebeurd sinds 2001.
UNQUOTE

Hoe kom je daarbij Kees?
Heb je daar bronnen van? ik vind namelijk alleen het tegendeel:


http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/nl/samenleving/act20061020_moslimdenkers/12533673-redirected

http://www.trouw.nl/krantenarchief/2004/07/23/2215596/_Moslim_ontkerkelijkt__SCP__Invloed_islam_op_allochtoon_daalt.html

roel said...

'Seculariseren' veronderstelt toch dat je in staat bent de staat en de kerk van elkaar te onderscheiden. Dat is voor moslims in principe onmogelijk. 'Seculariseren' betekent voor een moslim het afzweren van de islam. Want de islam aanvaardt geen onderscheid tussen kerk en staat.

Nepneobby said...

Excellent site!! You look also mine http://neo-buxi.blogspot.com/