Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, May 29, 2010

Hedy Epstein, de vrouw die niet naar Gaza ging

Voor de vierde achtereenvolgende keer is de Amerikaanse anti-Israel-activiste Hedy Epstein er in geslaagd wel aan een Free-Gaza campagne deel te nemen, maar op het allerlaatste moment toch niet in het bootje te stappen. De in Duitsland geboren Joodse activiste verblijft op dit moment in Cyprus, terwijl de acht boten met hulpgoederen vanmiddag richting Gaza zijn vertrokken.

Cyprus
Hedy_does_not_goHedy Epstein was enkele jaren geleden al eens op Cyprus en is toen ook niet aan boord van het Free-Gaza-Schip gestapt. Een jaar later beweerde ze op straat aangevallen te zijn en door haar verwondingen niet in staat naar Gaza te reizen. Vorig jaar was Hedy al in Cairo (Egypte) aangekomen en begon onverwacht een hongerstaking op straat. Toen de bus naar Gaza eindelijk vertrok was ze niet in staat mee te reizen. Dit jaar in 2010 is de vierde keer dat Hedy niet naar Gaza gaat.

De boten zouden gisteren vertrekken, maar de Grieks-Cypriotische regering deed ontzettend moeilijk. De boten mochten de haven niet in en ze mochten ook niet buiten de 12 mijls zone  passagiers opnemen. Uiteindelijk zijn de activisten naar het Turkse gedeelte van Cyprus uitgeweken om de passagiers te laten vertrekken.

Sabotage
Opvallend was, dat twee boten precies tegelijkertijd een storing aan de hydraulische stuurinstallatie kregen. Daardoor dreven de boten stuurloos voor de kust van Cyprus. Ze werden niet meer in het Grieks-Cypriotische deel toegelaten. De deelmers aan de anti-Israel ralley zien hier een "zionistisch complot"  in. Waarschijnlijker is, dat de Verenigde Staten en Europa geen steun willen verlenen aan Hamas dat zij als een terroristische organisatie beschouwen. Vooral niet nu Iran zowel de Libanese Hezbollah als Hamas met wapens steunt.

Hedy Epstein, een survivor 
Veel mensen denken dat de oude vrouw van 86 reeds levensmoe en in ieder geval knettergek moet zijn om op haar leeftijd nog naar een door terreurgroepen beheerst gebied te gaan. Volgens mij is ze nog heel goed bij haar hoofd. Ze weet immers iedere keer weer een reden te vinden om op het laatste moment niet te gaan. 

No comments: