Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, May 28, 2010

Mooie Anne bedreiging voor Hamas

De Israelische regering kan de 550 Gaza-vaarders maar beter toelaten. Mooie idealistische vrouwen en kritische activisten zijn een grotere bedreiging voor de rigide en dictatoriale Hamas dan bommen en granaten.

Na de machtsovername door Hamas in de Gazastrook heerst er een gewelddadig en religieus fanatiek regiem. Zelfs de Nederlandse supporters van Gaza, Kifaia, kunnen hun kritiek niet meer onder stoelen of banken steken. Dat de auto geschonken door de Kinderpostzegelactie is gestolen door Hamas. Dat ze Fatah aanhangers door de knieën schieten. Dat vrouwen gedwongen worden een hoofddoek te dragen. Dat alcoholische dranken nu in beslag worden genomen. Dat bedenk ik niet zelf. Dat schrijft Joes Meens van de Meulenbelt organisatie Kifaia zelf.

De vorige keer dat er Westerse waarnemers in Hamas land op bezoek waren, liep het bezoek niet helemaal op rolletjes. Ik schreef daar op 15 januari 2010 het volgende over:

"Wie mochten er uiteindelijk naar Gaza reizen? Een Israelische journaliste met de Nomen est Omen naam van Amira Hass. Wat vreemd is, want in 2008 moest ze nog halsoverkop naar Israel terugvluchten vanwege de doodbedreigingen van de kant van Hamas. Bovendien drie Amerikaanse rabbies, die tot een anti-Israelische sekte (Naturei Karta) behoren en zich graag door Hamas voor propaganda-doeleinden laten gebruiken. Ook de Deense Jezus-Lookalike Poya Pakzad , van Iraanse kommaf, was van de partij en schildert op zijn Deense weblog ongewild een ontluisterend beeld van de Hamas-propaganda tijdens de reis.

Ondergebracht in een luxe hotel aan de Middellandse zee, verbaast Poya zich over de schrille tegenstelling tussen de gebombardeerde huizen in Gaza en het hotel. Hij
realiseert zich dat de reis door Hamas propagandistisch wordt uitgebuit. Amira Hass mag haar vrienden niet bezoeken en de activisten mogen alleen met Hamas bodyguards naar buiten.  "Om veiligheidsredenen".

Tijdens de obligate demonstratie lopen alleen mannen mee. De vrouwen worden in een bus achterin Rabbies de tocht meegereden. De Amerikaanse feministes protesteren en uiteindelijk mogen een paar Palestijnse vrouwen een spandoek met de tekst "Women say Free Gaza" vasthouden.

De rondleiding met de bus, de volgende dag is een complete mislukking. Ze mogen maar één keer uitstappen om foto's te maken. Ze krijgen geen normale mensen te spreken. De begeleiders zijn volkomen onwetend. Zelfs in hun poging de aantallen slachtoffers en daklozen door de oorlog te overdrijven, maken ze nog fouten. Ze spreken van 18.000 daklozen, terwijl het er volgens de Hamas 50.000 moeten zijn.

Na protesten mogen ze toch nog met de bewoners van Gaza spreken. Poya bezoekt een getroffen familie en een weeshuis. Hij is ontroerd door de verhalen en het aanzicht van de ellende die de oorlog heeft veroorzaakt. Maar Hamas roept ze weer terug voor een voetbalwedstrijd. Meisjes mogen vanzelfsprekend niet meespelen. Regeringspropaganda is overal gelijk zegt Poya.

Veel activisten willen in Gaza blijven. Maar Hamas vertelt ze dat het niet mogelijk is. Alleen de rabbis mochten blijven omdat ze vanwege de sabat niet mochten reizen....

Er zitten nu drie leuke Nederlands sprekende meiden op die boot naar Gaza. Anne en de Vlaamse Griet en Inge (zie filmpjes hieronder). Ze spreken de propaganda taal van Hamas na. Ze weten niet beter. Maar moeten ze straks ook achterin de demonstratie met een hoofddoek op lopen? Mogen ze zelf met Arabische vrouwen van de Gaza praten? Zullen ze straks teleurgesteld hun weblog vullen met verschrikkelijke verhalen over Hamas? Ik denk het wel.

Dus doorlaten die leuke meisjes. Ze zullen met eigen ogen de verschrikkingen van de Hamas-terreur kunnen zien.

5 comments:

vanhetgoor said...

Er zijn maar twee soorten mensen die Gaza, de Hamas en de Palestijnen in het algemeen steunen, dat zijn allereerst onwetende mensen maar de belangrijkste groep bestaat uit intens slechte mensen. Bijvoorbeeld antisemieten die met de Palestijnen een stok hebben gevonden om de joden mee neer te slaan. Maar er zijn ook mensen die het liefst zien dat de Palestijnen heel erg lang lijden en op een zo bloederige manier dood gaan. Dit zijn mensen zoals Anja Meulenbelt en Dries van Agt, zij stellen alles in het werk om wapens en zogenaamde hulpgoederen naar Gaza en de West Bank te sturen, de strijd wordt hier alleen langer door. Winnen kunnen de Palestijnen nooit omdat de joden het land verdedigen waar al 3000 jaar geleden joden woonden. Gewoonterecht is geen recht, maar omdat op dit moment de Israëli's het heilige land bewerken en goederen producten, en omdat de Palestijnen dit maar in zeer beperkte mate doen, ben ik van mening dat de Israëli's meer recht hebben op het land dan anderen die minder goed voor het land zorgen. De maatschappij van de joden is ook beter dan de samenleving van de Palestijnen. Gezondheidszorg en onderwijs, vrijheid van meningsuiting en de veiligheid zijn aanmerkelijk veel beter in Israël dan in Palestina.

Iedereen die een hart heeft die gunt Palestijnen een zelfde leven als de joden in Israël. De enige manier om dit te bewerkstelligen in om de Palestijnse staat en dat verdomde rotgeloof zo snel mogelijk naar de verdommenis te helpen. Anja Meulenbelt en Dries van Agt hebben geen greintje fatsoen, en geen enkel mededogen voor de Palestijnen.

Louisa said...

Helemaal mee eens !

Painted Bird said...

@vanhetgoor

´ben ik van mening dat de Israëli's meer recht hebben op het land dan anderen die minder goed voor het land zorgen.´

In een gelijke redenering kun je dus met recht de tuin van je buurman annexeren omdat hij slechts een keer per maand het gras maait. Wat van jou is wordt niet bepaald door wat je er mee verkiest te doen.

´De maatschappij van de joden is ook beter dan de samenleving van de Palestijnen.´

Dat lijkt me in zo veel opzichten zo ongelofelijk voor de hand te liggen dat het als ´argument´ op het belachelijke af is.

Overigens kom ik in je reactie ook niet overdreven veel fatsoen en mededogen tegen, terwijl we redelijk aan dezelfde kant staan. Zal kwestie van interpretatie zijn, maar ik denk niet dat je manier van denken het grotere probleem richting een mogelijke oplossing brengt.

Louisa said...

De Palestijnen worden gebruikt door de Arabische wereld én door Hamas in de strijd tegen Israel.
En hier in Nederland door antisemieten als van Agt, Duisenberg en Meulenbelt.
Niet zo lang geleden in Israel geweest en geloof me: het gros van de bevolking wil vrede.

gerben said...

dit soort lieden noemde stalin 'useful fools' en ging lekker op zeer linkse wijze verder met het afslachten van wat in totaal 35 miljoen mensen zou worden... nou anna dat steun jij nu.