Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 24, 2010

Politieke inmenging door BVD en AIVD

De laatste jaren wordt steeds meer bekend over hoe de Binnenlandse Veiligheidsdienst geprobeerd heeft de invloed van Maoistische- en Sovjet-groepen beperkt te houden. Er is zelfs in het begin van de jaren zeventig een eigen Mao-groep opgericht, omdat de BVD wilde weten hoeveel Nederlanders er voor deze ideologie voelden.

In het boek "De BVD - Samenzweren tegen ambtenaren, studenten, journalisten, dominees en andere democraten, ISBN 9060123093, uitgave Van Gennep 1978", heeft Rudi van Meurs uitgebreid uit de doeken gedaan op welke manier de BVD destijds heeft geinfiltreerd in studentengroepen en organisaties van landencomitees. In dat boek staat ook onder welke beroepen de BVD het liefst informanten werft. Dat zijn journalisten, omdat ze gemakkelijk informatie kunnen inwinnen, politieagenten, omdat ze gemakkelijk personen kunnen natrekken en buitenlanders zonder vaste verblijfsvergunning, omdat ze gemakkelijk onder druk gezet kunnen worden.

In de jaren '60 en '70 werd de BVD vooral bevolkt door medewerkers van rechtse signatuur. Vaak afkomstig uit het door Prins Bernhard geleide nationalistische verzet. De angst voor het communisme en het radicale studentenverzet dreef deze medewerkers tot dit soort infiltratiemethodes. Nu is de AIVD niet democratischer, maar wel linkser geworden. Sociaal-democraten zijn onderdeel van de status-quo geworden en hebben er alle belang bij dat deze status qua gehandhaaft blijft.

Tel één en één op, lees wat er de laatste tijd gebeurt en constateer welke mensen met welke beroepen in het nieuw komen, in verband met inmenging  door de AIVD. Gidi Markuszower mag plotseling niet meer kandidaat kamerlid zijn vanwege vermeende activiteiten voor een buitenlandse geheime dienst. Waarom lekt de AIVD die informatie? Waarom reageert Geert Wilders er op? Je kan raden naar het antwoord. De AIVD is bezig met een campagne om de PVV zwart te maken. Achtergrond zou zelfs kunnen zijn dat koningin Beatrix nu wel eens genoeg geregeert heeft en af wil treden. Ze wil Alex niet opzadelen met een regering waar de PVV in zit.

In dit verband vind ik het ook heel vreemd, dat Hero Brinkman opeens, zo vlak voor de verkiezingen de PVV schade toebrengt door bij Pauw en Witteman nota bene te gaan pleiten voor democratisering en de oprichting van een jongerenbeweging. Beide ontwikkelingen zouden de AIVD meer invloed op de PVV gaan kunnen geven.

4 comments:

Laceracion said...

Leuk verhaal Kees, maar in mijn ogen nogal een kwestie van persoonlijke perceptie.

Je kan wel zeggen dat de AIVD "linkser" is geworden maar voor zover ik zie zitten ze ook met hun neus bovenop het dierenactivisme en antifascisme.

Wat is trouwens het harde bewijs dat de AIVD vanwege politieke motivatie Markuszower "zwartmaakte"?
Die persoon lijkt me nou niet het meest frisse type, vuurwapen op zak en luid schreeuwend om de uitsluiting van mensen van zijn volk die toevallig een wat andere mening over het Midden-Oostenconflict hebben. Eigenlijk gewoon een fundamentalist zoals we die ook in een andere "vorm" kennen.

Fredo said...

In paniek omdat de PVV het niet meer zo goed doet in de peiling? De AIVD is 'links' geworden want de sociaal democraten maken tegnwoordig ook deel uit van de status quo? Alsof de PvdA niet volop deel uitmaakte van de status quo in de jaren 50 en 60 (Drees / Schermerhorn - tussen 45 en 66 zat PvdA in 7 kabinetten). Er is toch geen reden om je geschiedenis studie opeens weg te gooien? Een beetje anarchist heeft die zondige reformisten toch altijd verweten dat het pluche harder trekt dan de klassenstrijd?
En nu Brinkman ook nog pion van de AIVD!!(Want de AIVD benadert politieagenten want die kunnen zo makkelijk personen natrekken?? - Hebben wij een inlichtingendienst die niet zelf personen na kan trekken?).
Heeft de AIVD ook gelekt over de verzinsels van mevr Melony van Hemert over het Nulde-meisje? En: waarom was onze inlichtingen dienst niet bij machte die vervelende buurman van informant-Hero te laten verdwijnen?

Zou het ook kunnen zijn dat Brinkman gewoon boos is omdat een extra pilsje en een beetje geweld meteen leidt tot een verbanning naar de back-benchers? Of zou het misschien zelfs kunnen zijn dat Brinkman een oprechte democraat is? (ik geef toe: is een lastige optie).
Ik wacht met spanning op de volgende complot theorie.

philippine said...

Waarom zou Geert Wilders trouwens premier moeten worden? Zijn ±15 zetels niet genoeg dan? Volgens mij heeft hij een Midden Oosten deskundige op z'n lijst staan. Die zou met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. Als tegenwicht tegen de Bommels en andere artikelen zal ik maar zeggen.

driedubbeltjes said...

Je klinkt nu net als een aluhoedje....

"Tel één en één op, lees wat er de laatste tijd gebeurt en constateer welke mensen met welke beroepen in het nieuw komen, in verband met inmenging door de ILLUMINATIE. Gidi Markuszower mag plotseling niet meer kandidaat kamerlid zijn vanwege vermeende activiteiten voor een buitenlandse geheime dienst. Waarom lekt de ILLUMINATIE die informatie? Waarom reageert Geert Wilders er op? Je kan raden naar het antwoord. De ILLUMINATIE is bezig met een campagne om de PVV zwart te maken."