Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, May 11, 2010

Wat moet Geert Wilders nu doen?

Indien hij vantevoren wist wat Hero Brinkman bij Pauw en Witteman ging zeggen, dan heeft hij genoeg tijd gehad hierover na te denken en dan zullen we deze week wel horen wat zijn reactie is. Het is echter aan te nemen, dat Hero Brinkman op eigen houtje heeft gehandeld en het partijleiderschap van Geert Wilders onverwacht en openlijk ter discussie stelt. Uitgerekend bij Pauw en Witteman.

In dat geval doet hij er goed aan deze week nog te verklaren dat hij LPF-achtige toestanden wil voorkomen en dat hij daarom een interne partijdemocratie nog niet wil invoeren. Take it or leave it. Hero Brinkman laat zelf zien waar het toe kan leiden. Elke PVV-er die ook maar een beetje van zichzelf overtuigd is en een paar aanhangers heeft zou in de pers en tegen wie het maar wil horen gaan roepen wat hij wil en binnen de kortste keren wordt de gehele partij verscheurd. Kijk maar naar "De Joop" van vandaag en zie dat daar Paul Wilders, de broer van, al weer in stelling wordt gebracht.

De PVV fractie bestaat uit een paar ideologen: Wilders, Bosma, Agema en de Roon. Dat is de harde kern die de grote lijnen uitzet. Hero hoort daar niet meer bij. Hero Brinkman zou zich moeten schikken in de rol van stemmentrekker en publiekslieveling binnen de fractie. Maar hij wil een grotere rol voor zichzelf. Juist door zijn drankprobleem en zijn opvliegende aard is dat niet mogelijk. 

Heeft Hero Brinkman gelijk? Volgens mij wel als hij zegt dat een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV op dit moment in Nederland niet wenselijk is. Wilders noemt die optie om maar geen compromissen aan te hoeven gaan. In feite zegt hij dat de PVV nog niet klaar is voor deelname aan een kabinet. Of hij denkt dat de PVV nog niet groot genoeg is voor deelname aan een kabinet. Het voordeel van die strategie van Wilders is, dat hij in lange termijnen denkt. Over een paar jaar zullen we weten of die strategie heeft gewerkt. Het is kortzichtig van Hero Brinkman om nu bij Pauw en Witteman te roepen dat die strategie verkeerd is.

Moet de PVV een interne partijdemocratie met congressen en moties gaan invoeren? Op den duur wel, maar stel je er niet te veel van voor. Bij alle partijen wordt het gewone klootjesvolk, de leden, gemanipuleerd. Hoogstens de plaats van kandidaten op de kandidatenlijst kan nog een beetje naar boven en naar beneden worden geschoven. De echte grote lijn wordt door een paar ideologen achter gesloten deurenbepaald. In dat opzicht verschilt de PVV niet van andere partijen.

Update: Zie je wel. Geert is niet boos, maar wel teleurgesteld.

1 comment:

Steady Freddy said...

Sorry hoor maar wie hier nog intrapt? Het is een vooropgezette tactiek, een eentweetje bedacht door vrind Bosma om ons te doen geloven dat er mot is. Ik geloof er geen reet van, mooi spel om in ieder geval te kunnen zeggen, we gaan er na de verkiezingen naar kijken en we staan open voor een jeugdafdeling. Geweldig maar al die krokodillentranen van het links volk, vooral in de mediawereld doet mij weer beseffen hoe dom men is. er gebeurt niks zonder de toestemming van Wilders, ook nu niet!