Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, June 03, 2010

Steun voor Hamas brokkelt af

Wie denkt dat de Anja Meulenbelts, de Harry van Bommels, de Wim Lankamps en de Stan van Houckes van deze wereld altijd en eeuwig onvoorwaardelijk achter Hamas zullen blijven staan, die vergist zich. Er zijn breuken in het front van intolerantie die nu de laatste dagen zichtbaar worden.

Harry van Bommel gaf een interview aan de jihadistische website Wij Blijven Hier en stelde daarin dat hij "ook een vriend van Israel is" en dat Israël zelfs recht op bescherming heeft. Tijdens het CIDI debat in de Balie van dinsdag j.l. riep Harry van Bommel Hamas op te stoppen met het schieten op burgerdoelen. Bovendien beweerde hij dat Egypte het volste recht had om zijn eigen grenzen te beschermen en daarbij smokkeltunnels te blokkeren. Dat daarbij ook gas wordt gebruikt en er Palestijnen bij omkomen kon de eloquente volksvertegenwoordiger op dat moment in het debat niet bijzonder schokken.

Na de uit de hand gelopen anti-Israel demonstratie van afgelopen maandagavond, waarbij Gretta Duisenberg tegen de grond geslagen werd, vroeg een Volkskrant reporter aan de voorzitter van het Palestina Comitee, Wim Lankamp, of hij blij is met de leus "Allahu Akhbar". die de demonstranten schreeuwden.  Wim Lankamp liet weten niet blij te zijn dat deze religieuze leus klinkt : ‘Het leidt af van de hoofdboodschap’, zegt hij. ‘Je moet focussen.’

Daarop ontspon zich een discussie op de website van de beruchte anti-Israel-propagandiste Anja Meulenbelt over de vraag of  de leus "Allahu Akhbar" een zinvolle bijdrage is aan een demonstratie tegen Israel. Ook Anja zou deze leuze liever niet horen:

"Allahu akbar betekent God is groot. En daar is op zich niks mis mee. Maar het wordt door mensen die dat niet begrijpen wel opgevat als een islamitische strijdkreet, en het vervelende is dat dat mensen weghoudt die op zich wel zouden willen demonstreren. Wat je ook vaak ziet is dat de camera’s van de tv graag inzoemen op een groepje dat allahu akbar aan het roepen is, en daarmee suggereert dat het een typische moslim demonstratie is, terwijl er ook veel andere mensen waren. Ik persoonlijk zou het prettig vinden wanneer de islamitische demonstranten die er wat mij betreft absoluut bijhoren, zich een beetje in zouden houden - we willen tenslotte vooral benadrukken dat zo’n demonstratie van iedereen is die zijn verontwaardiging wil uiten."

Tenslotte de oude ex-VPRO zuurpruim Stan van Houcke, die er anders nooit voor terugdeinst terreurorganisaties tenminste verbaal te ondersteunen. Hij vindt het regime van Hamas ook een tikkeltje te ver gaan. Waarschijnlijk omdat Hamas aanhangers zo brutaal zijn geweest de Fatah vriendjes van van Houcke in hun knieën te schieten en dat zet kwaad bloed. Hij schrijft op zijn weblog letterlijk: "Men hoeft mij niet te wijzen op de verderfelijke politiek van Palestijnse leiders, zoals die van Hamas, men hoeft mij ook niet te wijzen op de dreiging van de islam ". Opvallend dat hij deze zin drie keer op precies dezelfde manier formuleert. Blijkbaar heeft hij deze dooddoener ergens opgeslagen ofzo. Maar hij zegt het toch maar. Ongekend genuanceerd op zijn oude dag.

Het is duidelijk, dat de oude garde van pro-Palestijnse activisten, afkomstig uit de seculiere extreem-linkse hoek en traditioneel verbonden met Fatah en PFLP, nu toch een beetje terugschrikt van de ongekende invloed van moslimbroederschappen op de pro-Palestina beweging en met name bezorgd over de fundamentalistische en intolerante standpunten die van deze jihadisten uitgaan. De Twee-Staten-Oplossing, hoe onrealistisch die op dit moment ook is, wordt op geen enkele manier door deze jihadisten na gestreeft. Totale vernietiging van Israel is het enige doel van deze moslimbroederschappen.   

Alleen hele jonge naieve activisten zoals Anne de Jong of hele oude en antisemitische activisten zoals Gretta Duisenberg laten zich nog voor het Hamas karretje spannen. Alle anderen hebben al lang gezien dat dit een doodlopende weg is.

6 comments:

Remco said...

Wat de laatste alinea betreft: ik help het je hopen. Eerlijk gezegd betwijfel ik het. Ik verwacht dat we steeds meer anti-Israël-shit over ons heen zullen krijgen - zie de ingezonden brieven van 2 juni in NRC Handelsblad. Anderzijds was de berichtgeving in b.v. De Pers redelijk genuanceerd. Zelfs het NOS Journaal besteedde enige aandacht aan het feit dat de z.g. "vredesaktivisten" toch niet allemaal zo vreedzaam waren.

Is er trouwens al een reaxie van Lord Dries of Gaza bekend?

Ratna Pelle said...

Hallo Kees,
Ik vind je ook wel erg optimistisch.
Je schrijft:
"De Twee-Staten-Oplossing, hoe onrealistisch die op dit moment ook is, wordt op geen enkele manier door deze jihadisten na gestreeft."
Dat geldt zeker ook voor Anja Meulenbelt en Stan van Houcke en andere pro-Palestina activisten. Ze zijn tegen Israels bestaansrecht als Joodse staat (d.w.z. zelfbeschikking voor de Joden, niet een religieuze staat) en voor de 'terugkeer' van vier a vijf miljoen nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen. In het beste geval zijn ze voor een soort binationale staat waarin de Arabische gemeenschap vetorecht krijgt over belangrijke besluiten van de regering. De SP zegt voor een tweestatenoplossing te zijn, maar ik geloof daar niks van. Ik denk dat ze ook voor het 'recht op terugkeer' zijn. Is wel interessant om nog eens uit te zoeken. In ieder geval doen ze wel aan erg veel acties mee waarin Israël haar bestaansrecht wordt ontkend. De campagnes voor een boycot van Israël en de vergelijking met Zuid-Afrika onder Apartheid zijn gericht op delegitimatie van Israël, niet het pleiten voor een tweestatenoplossing.

@Remco. Ik vond De Pers bepaald niet genuanceerd, maar die van vandaag heb ik nog niet gezien. Werd daar eindelijk aandacht besteed aan het extremisme van veel activisten en de wapens aan boord van het Turkse schip?

Peter Siebelt said...

@Remco | 3 juni 2010 om 14:08
Dries is aan het knikkeren in Gaza.

Eric said...

het zou mij niet verbazen dat de ''activisten'' door eigen mensen doodgeschoten zijn. Gestoord als ze zijn, ze wilden graag martelaar worden, laten ze geen middel ongebruikt in deze propaganda oorlog

Anton said...

mijn indruk is inderdaad dat ze zich een tikje verkeken hebben (ook internationaal) op de effecten van deze actie.
Nog steeds stilte uit Iran en ook de top vanTurkije houdt zich opallend rustig na het eerste gegil van Erdogan.
Je kunt je afvvragen wat ze eigenlijk hadden willen bereiken.

Anonymous said...

@ Ratna

In De Pers werd tenminste nog enig aandacht besteed aan de banden tussen IHH en Hamas, en aan het feit dat de "vredesaktivisten" met knuppels en messen waren bewapend. In de NRC lees ik over dat laatste niets! Wel worden er voor de verandering weer eens een paar volkenrechtsdeskundigen bijgehaald om het optreden van Israël, en de blokkade in het algemeen, te veroordelen.