Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, July 09, 2010

De Antropoloog als Toekomstvoorspeller

Cultuur als onveranderlijke alles bepalende dwanghandeling. "Ik kan niet anders, want dit is nu eenmaal mijn cultuur". "Zij kunnen niet anders want dat is die mensen hun cultuur". Als dat zo zou zijn, dan zaten wij nu nog met zijn allen in takkenhutten en kookte het vrouwtje een pruttelsoepje op een vuurtje. 

Tijdens de rechtzaak van de Eindhovense pedofiel Sytse van der V. tegen de stad Eindhoven wordt nu de sociaal cultureel antropoloog Ibrahim Yerden in stelling gebracht die de volgende Ibrahim_yerden gedachtelijn volgt:  Sytse van der V. heeft in Woensel-Zuid een aantal Turkse minderjarige jongens misbruikt. Dat tast de eer van de familie aan. Daarom dreigt nu eergerelateerd geweld tegen Sytse van der V.

Dat kan de antropoloog zomaar voorspellen. De Turkse families kunnen dus niet anders, want dat schrijft hun cultuur volgens Ibrahim Yerden voor. En het Eindhovense stadsbestuur gaat nu zijn beleid baseren op de voorspelling van deze antropoloog. Het komt niet in het hoofd van deze sociaal culturele kwakzalvers op dat het misschien mogelijk is dat ook Turkse families zich aan de wet houden en hun conflicten op een andere manier oplossen. Misschien zijn het wel hele geintegreerde Turken, die intussen andere zaken aan hun hoofd hebben dan als een gek meteen hun eerwraak te gaan beoefenen. 

Een sociaal cultureel antropoloog, whatever that may be, kan wel achteraf analyseren en verklaren waarom er in Woensel-Zuid plotseling zo vaak pedofielen worden vermoord en wat mij betreft mag hij daarbij de eerwraak als concept en mogelijke verklaring best erbij halen. Maar om nu al cultureel antropologisch de toekomst te gaan voorspellen en ook nog in een rechtzaal, dat is totaal krankzinnig. Straks krijgt de antropologie nog dezelfde status in de rechtzaal als de psychologie. God beware ons. 

UPDATE: Het is nog erger. Ibrahim Yerden heeft alvast even aan de Turkse ouders gevraagd wat ze eventueel gaan doen als de pedofiel weer in Eindhoven komt wonen. "Doodmaken"
http://videos.nieuws.nl/binnenland/1/383577

Het is de wet van de rimboe die tegenwoordig doodnormaal gevonden wordt.

4 comments:

2Crazy2bTrue said...

Wat gaat u straks met de ongelovigen doen?
Ook dood maken, is logisch toch?

keesjemaduraatje said...

even voor de duidelijkheid: het is de antropoloog die dit allemaal zegt. De Turken worden helemaal niet aan het woord gelaten.

Het is wel terecht dat die kwaad zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze iemand bedreigen

Marijke said...

Tja, er zijn "wetenschappers" die zomaar op basis van "wetenschappelijke inzichten" over mensenlevens mogen oordelen. Heksenjachten tot en met. Als je niet heel saai bent wat betreft demografische eigenschappen, ligt een veroordeling op de loer. O, u bent niet wit en u legt tarot kaarten? Nou, volgens mijn wetenschappelijke kennis is er dan wel een kans dat u moorden gaat plegen. Laten we u de komende 15 jaar verplicht opsluiten en behandelen in de kliniek, preventief. Dan voelt iedereen die wel saai is zich lekker veilig en heb ik de komende 15 jaar tenminste inkomsten. Wetenschappelijke argumenten, ja. En als u wilt doe ik mijn bril op en een witte jas aan zodat iedere achtelijke idioot me serieus neemt. O ja, u als niet-witte familie die ergens op zolder wat tarot kaarten heeft liggen, u wordt er natuurlijk wel beter in die 15 jaar in de kliniek van mij. Heus, u gelooft me toch wel? LOL.

Er gebeuren de meest gruwelijke dingen in Nederland onder het mom van sociale wetenschappers die willen oordelen over het leven van anderen. Slavernij voor iedereen die in de klauwen van een psycholoog terecht komt. En de rechter trapt er gewoon in. Slavernij mensen. En het gaat echt niet alleen om Nederlanders die een laag IQ hebben of de Nederlandse taal niet spreken en gewoontes hebben waar de autochtone Nederlander bedenkingen bij heeft. Het is volledige willekeur.

Lucia de B. is het zoveelste voorbeeld. Je leven wordt even overgenomen, want de ziekenhuisdirecteur, de media, de advocaten en de politie die hebben er allemaal belang bij. En de psycholoog kan wel een bullshit verhaal ophangen want dan kan ie scoren en komt ie lekker in het nieuws als degene die die erge vrouw aan de hoogste boom gehangen heeft. Helaas voor hem hadden de ziekenhuisdirecteur, de media, de politie etc het mis. Normaal gesproken als een psycholoog vooroordelen "wetenschappelijk" gaat bewijzen, dan komt het niet uit en blijven mensen er in geloven. Helaas, voor hem kwam het wel uit. Heeft alleen jaren geduurd.

Ik moet ook kotsen van die psychologen die zogenaamd bezorgd zijn en in de media met hun naam willen om te beweren dat de familie van Antonie K. "er nooit overheen gaat komen". Jezus, hoe durf je zo te scoren ten koste van hen. Vies hoor. Wederom op niets gebaseerde beoordeling die lekker klinkt bij de gemiddelde Nederlander vol vooroordelen. Media typt het gretig op: kassa, blaadjes verkopen. Gelukkig denk ik dat mensen overal overheen komen, zelfs over de lastercampagnes die psychologen etc over mensen heen gooien. Al die veroordelingen nog voor iemand een kans krijgt. Stoppen met die onzin.

Marijke said...

Heel raar. De Psychologen die ik ken in mijn omgeving, hebben altijd de neiging om daders te verdedigen "kijk die arme man eens achtervolgd worden en die weet gewoon niet wat ie doet" en slachtoffers weg te zetten als "daar kom je nooit meer overheen" en "maar het is deels ook je eigen schuld".

Wat gaat er mis in die opleiding van die mensen? Denken ze echt iemand te helpen als je die wegzet als "voor de rest van je leven een sneu geval" ? Slachtoffers hebben alleen maar last van hulpverleners.

En daders, ook hier, die worden geholpen. Het is immers niet eerlijk als iemand een straf heeft uitgezeten dat ie dan ineens minder kanzen krijgt en gestigmatiseerd wordt.

Stigmatisering van slachtoffers om er als psycholoog mee te scoren, das geen enkel probleem. Ze zien gewoon niet hoe ze slachtoffers alleen maar schofferen met al die vooroordelen van ze. En die vooroordelen worden ook nog eens breed gedeeld in media. Wie wordt nu gestigmatiseerd? Eerst die kinderen gebruikt en nu de hele gemeenschap gebruikt door de antropoloog.