Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, July 21, 2010

De Toekomst van de ICT

De grote bedrijven hebben zich even lekker kaal geschurkt aan de emoties over de economische crisis. Veel mensen eruit gegooid en gereorganiseerd. Wat nu?

Gartner weet er wel raad mee. Tot 2014 gaat er volgens dit onderzoeksinstituut veel veranderen in de ICT. Alles moet zuiniger, efficienter en vooral CO2 neutraal. Dat laatste is waarschijnlijk om de PaarsPlus mevrouwen niet voor de voeten te lopen. 

Zo gaat het er uit zien:

In 2012 zal 20 procent van de bedrijven geen eigen IT data center meer hebben.
Zie ook mijn artikel "Cloudy trends in ICT Services" hierover. Virtualisatie, cloud-services en virtuele desktops op globale netwerken, zijn de trends die hierbij horen en het mogelijk maken. Je start een eigen desktop in je browser en slaat je documenten in google/docs op.
Er is nog wel hardware nodig, maar die wordt niet meer door de bedrijven zelf in eigendom gehouden

Future In 2012 wordt 20% van de cloud services door Indiase bedrijven aangeboden. Tot nog toe werden diensten door Westerse bedrijven ge-offshored naar India, Polen en China. Nu worden de diensten door India zelf als cloud-service aangeboden, in data centra die in India staan of bij Indiase bedrijven in eigendom zijn.

Facebook zal in 2012 het grootste draaipunt van sociale netwerken zijn. Andere sociale netwerken zullen uit de markt geduwd worden of zich met speciale thema's bezig houden. Twitter houdt een eigen functionele status, verbonden met Facebook.
 


In 2014 zullen alle ICT offertes een CO2 reductie paragraaf opnemen. Door dit te doen, laten ICT bedrijven zien dat ze de klant meehelpen aan de CO2 eisen te voldoen  

In 2012 zal 60 procent van de veroorzaakte CO2 uitstoot al plaats hebben gevonden voordat de gebruiker de PC voor het eerst aanzet.
De gebruiksenergie van PC's is tegen die tijd wel verminderd, maar de productie en het transport zal nog steeds energieverslindend zijn.

Mic In 2014 zullen 3 miljard mensen in staat zijn via internet en mobiel te communiceren en te kopen en verkopen. In 2013 zal de mobiele telefoon het meest gebruikte internet apparaat zijn en niet meer de PC.Er zullen tegen die tijd 1,78 miljard PC's in omloop zijn en 1,82 miljard handhelds en web-enabled mobieltjes.

Dit heeft invloed op de websites, omdat mobiele gebruikers niet zoveel willen klikken. Alle websites zullen dus naar een mobiel formaat omgebouwd moeten worden.

Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heeren hand.

2 comments:

stoethaspel said...

Welbeschouwd zullen de apparaten in 2012, door jou als mobiel omschreven, geen mobiel meer zijn maar eerder een minicomputer, tablet of iets in die sfeer. Mijn N900 wordt door mensen gezien als een telefoon, omdat ik er mee bel, maar het is in feite gewoon een 586 computertje op zakformaat. Deze opmerking dus in de veronderstelling dat je met `mobiel' 'mobiele telefo(o)n(ie) bedoelt.

keesjemaduraatje said...

Een netbook in een rugzakje en gebruikt op een terras om je email te checken is ook een mobieltje. Terwijl een mobiele telefoon met browser ook ongeveer dezelfde functionaliteit heeft. Met andere woorden, alles wat je mee kan slepen is een mobiele telefoon+ laptop geworden. Met alle gevolgen van dien.