Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, July 05, 2010

Linkse Duitse Joden naar Hamas

Dat Gaza Fahren gaat nog eens heel erg groot worden. Nu zijn het de Duitse Linkse Joden onder leiding van Edith Lutz die per boot speelgoed naar Gaza gaan brengen. Ongetwijfeld zullen ze daar door Ismail Haniyeh, de leider van Hamas feestelijk ontvangen worden. Wat gaan ze tegen Ismail zeggen? Als wat gaat Edith Lutz zich daar presenteren? Welke identiteit gaat ze aannemen om de Hamas tevreden te stellen? Als Duitse, als vrouw, als Jodin, als socialistische medestrijder, of als wetenschapper? We weten het niet.

Misschien gaat Edith wel een poosje in Gaza blijven om het land weer een beetje op te bouwen. De kassen zijn helaas allemaal kapot, maar wie weet met een beetje kunst en vliegwerk kunnen er weer een paar tomaten verbouwd worden. Ik denk dat Hamas dat niet wil. De vorige keer moesten de bezoekers zo snel mogelijk weer weg. Potje voetbal spelen, een demonstratie houden en daarna hup op de bus. Vrouwen achterin. In Gaza wonen namelijk helemaal geen Joden. Nou ja eentje dan, een Israelische vrouw die met een islamitische man getrouwd is. Terwijl in Israel wel vele Arabieren wonen.

Het is een tragisch lot om extreem links te zijn en tegelijkertijd Joods. De hele tijd moet je je verantwoorden voor wat er in Israel gebeurd. Ik kan me goed voorstellen dat je dan op een gegevens moment lid van een anti-Israel beweging wordt. Om tenminste je linkse identiteit nog overeind te houden. 

Gemakkelijker is het om Duits en Joods te zijn. Vele Israelische jongeren gaan in wonen en werken in Berlijn. Daar is het goed toeven. 

No comments: