Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, October 08, 2010

Korte Krachtige Hasbara

Brieven naar kranten schrijven lucht op en kan wel degelijk invloed op de publieke opinie hebben. Alleen al het pure feit dat er een pro-Israelische brief in de Volkskrant of in Trouw staat afgedrukt, kan de Anja's, Abus en Gretta's van deze wereld tot grote razernij brengen.  Alleen daarom al moet je blijven schrijven. Ook al wordt er maar één keer per jaar iets gepubliceerd.

Er kan echter nog wel wat aan de kwaliteit van de brieven verbeteren. Daarom hebben we een cursus "Brieven schrijven voor Israel deskundigen" georganiseerd. Gisteravond waren er 17 mensen bij de tweede cursusavond. Een ervaren journalist gaf een inleiding in de kunst van het schrijven van een goede brief aan de krant. Wanneer worden brieven geweigerd en waar moet een brief aan voldoen om geplaatst te worden? Wat zijn de valkuilen die we moeten vermijden?

1) De brief met kort en krachtig zijn. Dus als je over Gaza schrijft, hoef je de Golan Hoogte of Jerusalem-Oost er niet bij te halen. Geen bijzaken.

2) In het begin van de brief moet duidelijk staan waar je op reageert. Datum en schrijver erbij. Alleen reageren op het medium waar de brief naartie gestuurd wordt. Dus als je iets onwaars op RTL4 hebt gehoord, dan hoef je geen brief naar de Volkskrant te sturen.

3) Kijk vooraf in de voorwaarden van de krant en lees over de gewenste lengte en andere voorwaarden die aan de brief gesteld zijn. Kranten willen jouw naam, adres en telefoonnummer graag erbij hebben.

4)Schrijf over feitelijkheden en vermijd kretologie. Zinnen die beginnen met "Het gonst van de geruchten.." of "Er wordt gezegd dat..." moet je vermijden.

5) Schrijf genuanceerd. Noem de "Bezette Westelijke Jordaanoever" voor de verandering eens een keer "Westelijke Jordaanoever" in plaats van "Judea en Samaria" of "Betwiste gebieden". Daardoor geef je niet meteen aan dat je tot een bepaald kamp behoort. Schrijf geen dooddoeners als "Voor 1948 bestonden er helemaal geen Palestijnen" .        

De suggestie om bij een bepaalde gebeurtenis meteen allemaal een brief naar dezelfde krant te schrijven werd door de journalist ontraden. Dan zeggen ze bij de redactie: "Daar heb je de hasbara weer". Het is wel zinnig om duidelijk te maken dat je tot een onderzoeksgroep of een bepaalde organisatie behoort

Het was een hele gezellige en leerzame avond. De leerpunten van de journalist werden vlijtig opgeschreven. Hopelijk levert het vele geplaatste brieven op, zodat de publieke opinie in Nederland wat meer gedifferentieerd wordt dan nu het geval is.

4 comments:

Tod said...

Ik heb vaak ingezonden brieven naar de krant gestuurd.
Soms worden ze geplaats, afhankelijk van de actualiteit.

Ik stuur za standaard naar de Volkskrant, Parool, Telegraaf en de Metro.

De Metro publiceerd het vaakst. VK en Parool ook.
Telegraaf niet.

De tekst moet niet te lang zijn want dan leest niemand het. Vooral niet bij de Metro.

Het is een leuke hobby.

gentle giant said...

Reaguren bij Anja is ook leuk, soms kom je er door.
Wordt je wel voor gestoord uitgemaakt, maar soi.

keesjemaduraatje said...

bij Anja altijd reageren met een vrouwelijke buitenlandse naam. Dan kom je er wel door. Ik heb een paar keer gereageerd met een Indiase vrouwennaam. En daar geilt ze best wel op.

gentle giant said...

Heb je al ruimte voor je dvd collectie?
Of zit je nog met die boeken?