Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 30, 2010

Hedy Epstein mag niet spreken in Freiburg

In 1939 vluchtte ze met één van de laatste "Kindertransporte" naar London. In 1948 emigreerde ze naar de Verenigde Staten. Vorig jaar nog, werd ze met open armen in haar geboortestad Freiburg ontvangen. In november van dit jaar echter, heeft de burgemeester van Freiburg Hedy Epstein verboden te spreken op de tenstoonstelling: "Die Nakba - Flucht und Vertreibung der Palästinenser 1948" in de stadsbibliotheek te Freiburg. Sterker nog, de gehele tentoonstelling wordt afgelast. Te eenzijdig. Te tendentieus.

De tentoonstelling laat op 14 schermen afbeeldingen van Joodse immigranten in Palestina tot aan de Palestijnse vluchtelingen zien. Sinds 2008 wordt de tentoonsteling in enkele tientallen steden , Hedy-epstein1 vooral in Evangelische kerken, getoond. In Hannover, Tübingen en Frankfurt veroorzaakte de voorstelling echter grote onenigheid. Er wordt geklaagd over een tendentieuze propaganda tentoonstelling. De vakbond DGB trok zich terug als organisator van de tentoonstelling in het " Haus des Deutschen Gewerkschaftsbundes".

De kritiek is eigenlijk steeds dezelfde: Israël wordt als enige schuldige aan het leed van de Palestijnen aangewezen. De antisemitische overvallen en Arabische pogroms worden in de tentoonstelling niet getoond. Ook de Grootmuftie van Jeruzalem, die zelfs met Hitler Duitsland heeft samengewerkt is geen onderdeel vande serie afbeeldingen.

Hedy Epstein heeft een heel eenvoudige verklaring voor het spreekverbod dat haar is opgelegd:
"Additionally it was stated that I will speak at the opening of the exhibit as a patron of the exhibit...that I am a member of a terrorist organization, Free Gaza." 

De steun aan de Hamas, die door de Verenigde Staten en Europa als terreurorganisatie wordt aan- gemerkt, heeft Hedy Epstein dus de das omgedaan. De Duitsers zijn op dit moment namelijk een beetje allergisch voor terreurdreiging. Sinds enkele weken wordt de Reichstag streng bewaakt wegens gevaar voor een Mumbai-achtige aanval.  

  

No comments: