Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, January 16, 2011

Mahmoud al-Mabhouh (Hamas) kreeg trojaans paard op zijn PC

De Hamasleider is op 19 januari vorig jaar vermoord in zijn hotelkamer in Dubai. Later verschenen videobeelden van de vermoedelijke daders op het internet. Een groep van minstens 15 mensen verbleef dagenlang in Dubai om de opdracht uit te voeren. Hoe wisten ze dat Mahmoud al-Mabhouh naar Dubai zou reizen en wanneer hij aan zou komen? Volgens Amerikaanse bronnen kreeg Mahmoud al-Mabhouh een trojaans paard op zijn PC geïnstalleerd. Daardoor konden de spionnen zijn email en bestanden op de PC lezen. Misschien hebben verraders binnen Hamas het trojaanse paard geïnstalleerd. 

Mahmoud al mabhouh Dit is de tweede openbaarmaking van het gebruik van virussen en andere malware door geheime diensten binnen korte tijd. Eerder werd bekend, dat het Iraanse atoomprogramma vertraging heeft opgelopen door het installeren van een virus in de controllers van de centrifuge. De opwerking van plutonium wordt door het ontregelen van de controllers onmogelijk of moeilijk.

Bij de Stuxnet-worm in Iran werd geen geweld gebruikt. Slechts door de toepassing van techniek en zonder aanval konden de Iraanse aspiraties tegengewerkt worden. Na de toepassing van het trojaanse paard bij Mahmoud al-Mabhouh werd echter wel geweld gebruikt. Hij werd vermoord in zijn hotelkamer. De doodsoorzaak is niet zeker. Het officiële bericht spreekt weliswaar over sporen van een injectie en een gif, maar er is  geen goede autopsie verricht. De autoriteiten in Dubai wisten namelijk aanvankelijk helemaal niet dat er een Hamas leider in hun land verbleef.

Voor hackers is er nog een tweede interesant aspect aan deze moord. Hoe konden de aanvallers ongemerkt in de hotelkamer in Dubai komen? Ze hadden al een kamer er tegenover gehuurd. Ze waren al in het hotel, terwijl Mahmoud nog buiten ergens in Dubai rondwandelde. Hoe konden ze zo zeker zijn dat ze in korte tijd de deur van de hotelkamer konden openmaken? De analysten gaan er van uit dat de inbrekers vooraf alle types electronische deursloten van alle hotels in Dubai hebben bestudeerd. Ze wisten zeker dat ze naar binnen konden.

 
Waarom moest Mahmoud al-Mabhouh sterven?
Door alle ophef over het complot en de mooie videobeelden over het verloop, hebben de meeste Westerse media vergeten te vragen wat of de Hamas leider eigenlijk gedaan had. Er zijn twee redenen hem te vermoorden.

In 1989 heeft Mahmoud al Mabhouh in Gaza, verkleed als orthodoxe Jood, twee keer een Israelische soldaat een lift gegeven, gekidnapped en vermoord. In ruil voor het bekendmaken van de plaats waar het lijk van één van de soldaten lag, werd hij van de hitlist van de Israelische overheid gehaald.

De tweede, belangrijke reden voor het vermoorden van Mahmoud al-Mabhouh is, dat hij contact had met de Iraanse Revolutionaire Garde en in Dubai bezig was wapens te kopen. In de vier uren voor de moord had hij een gesprek met zijn bankier in Dubai en met een hoge Iraanse functionaris. Er is in 2009 al een keer een poging gedaan hem te vermoorden met gif. Deze keer wilden de aanvallers er zeker van zijn dat hij dood is. Daarom bleven ze 20 minuten in de hotelkamer, tot het karwei geklaard was.

2 comments:

Marie said...

Hoe kunnen we zeker zijn dat ook niet wj vandaag op onze compu bekeken worden?

keesjemaduraatje said...

@Marie: door een goed virusscanner van McAffee of Norton op je PC te installeren en er ook af en toe de licentie voor te betalen.
Maar ik neem aan dat je zelf geen moordenaat of wapenhandelaar bent, dus dan heb je al weer minder te vrezen