Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, February 01, 2011

Democratie voor Arabieren

Het boek "The Case for Democracy" van Nathan Sharansky is het enige boek op George W. Bush zijn nachtkastje en het gerucht gaat, het enige boek dat hij uitgelezen heeft. Wees er maar trots op. Nathan Sharansky is de voormalige Israelische minister, die dictatuur in de Sovjet-Unie aan eigen lijf heeft ondervonden en het recht op democratie aan iedereen toekent.

Toen ik net met mijn weblog begon heb ik enkele hoofdstukken uit het boek vertaald.  Het bijzondere van het boek is, dat Sharansky het al heeft over de democratisering van Arabische landen, zelfs als dat zou betekenen dat de moslimbroeders er de macht zouden grijpen. Hij gaat er van uit dat democratie alle wonden heelt en dat de moslimbroeders na een tijdje geregeerd te hebben vanzelf de macht weer kwijt raken.

Een andere stelling van Sharansky is, dat democratien geen oorlog met elkaar voeren. de enige uitzondering die hij noemt, is de Kabeljauwoorlog tussen IJsland en Groot-Brittannië.

Helaas voor Sharansky zijn er drie voorbeelden van landen waar radicale moslims aan de macht komen en die de macht niet weer afstaan: Gaza, Iran en Libanon. Alle drie landen waar Israel veel last van heeft.

Toch is het de enige mogelijke weg die het Midden-Oosten kan gaan. Pas als de Arabieren ook in democratie  leven, kan er echte vrijheid en vrede zijn.  In die zin is de volksopstand in Egypte alleen maar toe te juichen. Een beweging die korte metten maakt met het corrupte regiem van Mubarak, kan ook de dictatuur van de moslimbroeders straks doorstaan. Ik blijf het in ieder geval hopen.

Intussen komen er steeds meer stemmen uit Israel die waarschuwen en Mubarak willen blijven steunen. Dat is begrijpelijk maar jammer. Waarom zouden de Egyptenaren niet voor hun eigen democratie mogen vechten? Nog sterker: Ieder volk heeft de plicht om naar vrijheid te streven.

8 comments:

keest said...

"Ieder volk heeft de plicht om naar vrijheid te streven" nu ineens wel, zeker? Of zijn Palestijnen via een van je geniale kronkels geen 'volk' (hierboven is Gaza ineens een heus land). Het zijn jullie vriendjes, althans die van Bush en Balkenende enzo, die nu voor de bijl gaan en een van de voornaamste redenen dat mensen zo kwaad zijn, is precies dat. Lul je daar maar eens uit

keesjemaduraatje said...

de Palestijnen hebben ook erg veel last van de corruptie. Die zouden zich daar ook van moeten bevrijden. Vóór Arafat naar de Westbank kwam waren daar meer onafhankelijke kranten en radiostations dan nu.
Gaza is op dit moment een aparte enclave, bestuurd door de Hamas. En er worden geen verkiezingen meer gehouden. Dus dat is ook erg voor de Gazanen.

Eric said...

ik ben het wel eens met deze Sharansky. Alleen kan het heel lang duren voordat een totalitaire machthebber de macht verliest, in Rusland zo'n 70 jaar. En nog steeds is het geen echte democratie. Maar democratie van bovenaf opleggen werkt niet, ik zie geen alternatief scenario.

Philippine said...

Bestaat er een islamitische (islamistische?) democratie, zoals er ook islamitische mensenrechten bestaan?

keesjemaduraatje said...

Er bestaan landen waar islam een belangrijke religie is en die democratisch zijn: Bosnië, Libanon, Irak

Steady Freddy said...

Zouden Bush enco nou toch nog gelijk krijgen achteraf? Na de democratisering van Irak zal de rest van het Midden Oosten volgen? Of is dit de eerste anarchie als gevolg van de crisis die nou eenmaal eerst toeslaat in de landen met de meeste armoe, ongelijkheid en onderdrukking?

Ge said...

"Democratie zonder vrede is geen democratie", aldus Peres.
Hele wijze woorden van de president van Israel.

Rabbi Cohen said...

Toen ze vrije verkiezingen hadden werd de uitslag door Israel (en dusde VS) als ongewenst gezien en kwam de democratisch gekozen regering op de lijst van terroristen en kon de uitroeiing van de mensen in de Gazastrook eindelijk met goedkeuring in volle omvang doorgezet worden.

Een grote poppenkast dus!!

Gelukkig gaan de ogen van de wereldbevolking open en zullen er grote verandering plaatsvinden.