Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, May 11, 2011

Jakob Grandetoft is de sjaak

Hoe gaat het nou met Vrankrijk? Het kraakcafé waar al weer drie jaar geleden een vechtpartij bij de deur plaats vond, waardoor kraker Yoghurt een hersenbeschadiging opliep en voortaan in een rolstoel moet zitten. Dat Vrankrijk dus.

Jacob grandetoft Aanvankelijk waren de portiers Carlo en Jakob van de kraakdisco tot anderhalf jaar veroordeeld, maar vorige zomer al weer op vrije voeten gesteld. De rechter dacht dat het voorarrest toch nooit langer mocht duren dan de uiteindelijke straf. Dus ze lopen al weer vrij rond.

Vorige maand diende het hoger beroep en  daar oordeelde de rechter dat er geen sprake was van poging tot doodslag, maar wel poging tot zware mishandeling. Ze kregen dus elk vier maanden. Met een beetje geluk krijgen ze nog geld terug. 

Nu is het Openbaar Ministerie tegen het vonnis tegen Jakob Grandetoft in cassatie gegaan en het hele circus begint van voren af aan. Jakob mag dus nog even in Nederland blijven. Wat jammer is, want hij is al jaren actief in een zeer agressieve groep van de AFA en was al een keer voor inbraak veroordeeld. Dus dat soort mensen kan je beter terug naar Denemarken sturen. Waar hij ook al het één en ander had uitgevreten.

Het kraakcafé wil intussen de deuren weer openen en heeft onder de hoede van de Stichting Tweeënveertig een nieuwe tapvergunning aangevraagd. Je moet toch wat. Maar nou gebeurd er iets heel geks. 

Burgemeester Eberhard van der Laan, die anders toch heel tolerant met krakers omgaat, die heeft de tapvergunning geweigerd, omdat er in de nieuwe Stichting Tweeënveertig te veel mensen zitten die op grond van adres gegevens beschouwd worden als vriendjes van de eerdere beheerder, stichting Barst. Zo moet de garantie bestaan dat geen van de vroegere bestuurders, leidinggevenden of barmedewerkers opnieuw een functie in Vrankrijk krijgen. Volgens de burgemeester kan echter 'niet ondubbelzinnig worden geconcludeerd' dat de krakers zich aan deze eisen zullen houden. Daarom kan niet van een echt nieuw begin gesproken worden en wordt de tapvergunning geweigerd.

De nieuwe beheerders van het kraakcafé begrijpen er helemaal niets van en hebben een persverklaring de deur uit doen gaan.

Ik vind het goed dat de gemeente geen vergunning meer aan Vrankrijk geeft omdat het café vaak werd gebruikt als verzamelplaats voor knokploegen die andere mensen de mond willen snoeren. Als er een demonstratie op de Dam plaats vind die de dames en heren "antifascisten" niet aanstaat, dan gaan ze er heen om de  mensen lastig te vallen. Het spreekt vanzelf dat als er een groepje Syrische activisten de sharia in wil voeren en daar, mannen en vrouwen gescheiden, ruchtbaarheid aan geeft, dat de krakers dan in geen velden of wegen te zien zijn. 

Een andere goede reden om dit soort initiatieven niet meer te steunen is, dat er drugsdealers in de disco actief zijn die doen alsof ze een arme kraker zijn en intussen een huis in Krommenie kunnen kopen. Op de één of andere manier blijken de daders en de slachtofers elkaar allemaal te kennen en is er sprake van een conglomeraat aan zwartwerken, klussen, en dealen. Zowel de gesettelde bestuurders van de Stichting BARST als de geweldadige antifascisten van de deurploeg profiteren daarvan. Het heeft niets meer met de oorspronkelijke idealen van de kraakbeweging te maken.

1 comment:

Frank said...

Terechte toepassing van de wet Bibob. De aanvragers van de vergunning lijken, althans volgens het Indymedia-persbericht, niet te ontkennen dat zij nauwe banden hebben met de bestuursleden van stichting Barst. Er zijn vergunningen voor minder geweigerd.