Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, May 26, 2011

Rob Groenhuijzen als provocateur

Het Rood Verzetsfront publiceerde in 1978 de "Handleiding voor Vrijheidsstrijders" van Rob Groenhuijzen, met op elke bladzijde het woord "PROVOCATIE" afgedrukt. (RVF bulletin nr.14, december 1978, pp. 42-46). Er staat een serieuze waarschuwing in het tijdschrift, waarin het Rood Verzetsfront afstand van de tekst van Rob Groenhuijzen neemt en erop wijst dat als je de handleiding volgt, je snel in de gevangenis terecht komt en er voorlopig niet meer uit.

Handleiding voor vrijheidsstrijders_1_ 


De handleiding bestaat uit drie delen:

-"Afl. I De goedkoopste en de beste manier om te leven"- waarin uitvoerig wordt beschreven hoe je een winkeldiefstal moet plegen, wat je moet roven en waar je op moet letten om niet opgepakt te worden. Letterlijk citaat: "Wat die schoften ook vertellen. Het is jouw geld, dat ze van je afpikken. Laat je niet langer belazeren. Koop niets meer bij de grote zaken. Neem mee wat je nodig hebt. Het is van jou."  

-"Afl. II De beste manier om je uit te leven" - waarin staat beschreven hoe je ruiten in moet gooien , auto's kan bekladden en in supermarkten eten vernietigen. Letterlijk citaat: "Draai het eindelijk om. Laat je niet pakken. Het enig werkende medicijn is het aanpakken van de kapitalisten en hun lakeien en het vernietigen van hun geroofde bezittingen.  Laat die varkens in angst zitten; wachten op de volgende aanslag; laat ze gewoon geen oog meer dichtdoen, maak ze zenuwziek, maak ze kapot. "

-"Afl III De beste manier om verzet tot leven te brengen"- waarin uitvoerig staat beschreven hoe je molotov-coctails kan bouwen, hoe ze ergens naar binnen te gooien en hoe je een tijdsontsteking kan bouwen. Letterlijk citaat: "Openlijke fascisten als Wiegel en van Agt komen via de stembus aan de macht. Het hoeft in Nederland niet via een militaire machtsgreep. We zijn al fascisties. De regering Den Uyl maakt van de politie een geperfectioneerde moordenaarsbende, maar houdt het geheim. Dat is precies de taktiek van de P.v.d.A.-, CPN-, PPR-, en D'66-sociaal-fascisten: In woorden zogenaamd sociaal voelend, maar in daden fascisties."

Het Rood Verzetsfront noemt de handleiding  "provocatief": "De handleiding suggereert dat de bevrijdingsstrijd een zaak is van je uitleven.   Palestijnen die vechten voor hun vrijheid en zelfbeschikking, de bevolking van zuidelijk Afrika  die tegen de blanke overheersing vecht. De Iranezen die tegen de sjah vechten, vaak op leven of dood, worden op één lijn gezet met hen die zich willen uitleven."

Opvallend touwens dat het Rood Verzetsfront de Palestijnen noemt, terwijl de handleiding voor vrijheidsstrijders de Palestijnen helemaal niet noemt. In feite wordt alleen over Nederland geschreven. Slechts in één zinnetje wordt in de handleiding gerefereerd aan Nicaragua, Rhodesië, Iran en Zuid-Afrika.   

Is Rob Groenhuijzen een provocateur?
Ik vroeg via de uitgever van het boek Rood Verzetsfront of de schrijvers het woord PROVOCATIE, dat op de handleiding voor vrijheidsstrijders afgedrukt staat, nog steeds zo bedoelen. Is Rob Groenhuijzen een provocateur? Een belangrijke vraag, ook voor de deelnemers aan de Gazavloot, aangezien er nog niet zo lang geleden notulen van de stichting uitgelekt zijn en in de Telegraaf uit deze notulen is geciteerd. Er is dus tenminste één spion of provocateur in de gelederen van de Stichting Gaza-Nederland actief geweest.

Ik kreeg dezelfde dag nog per email het volgende statement van het "Rood Verzetsfront":

"Het Rood Verzetsfront (RVF) heeft Rob Groenhuijzen indertijd betiteld als een provocateur in die zin dat zijn politieke optreden provocatief te noemen was. Gerefereerd werd aan de door hem uitgebrachte provocatieve Handleiding voor vrijheidsstrijders. Het RVF heeft nooit Groenhuijzen als politie-provocateur bestempeld omdat daartoe toentertijd geen enkele aanwijzing voor bestond. In het door Moussault en Lust gepubliceerde boek Rood Verzetsfront – Aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland (Breda: Papieren Tijger, 2009) wordt Groenhuijzen dan ook niet weggezet als een politie-provocateur. Hij was in de jaren zeventig voor het RVF een politieke provocateur, niet meer en niet minder. Zijn naam komt dan ook niet voor in het hoofdstuk Infiltratiepogingen door de geheime dienst.

De persoon Rob Groenhuijzen in verband te brengen met politie- en inlichtingendiensten is volkomen onzinnig en abject te noemen."

Ik geloof het statement van het Rood Verzetsfront wel. De opvattingen van Rob Groenhuijzen zijn wel behoorlijk krankzinnig, zeker voor iemand die politicologie heeft gestudeerd, en ze zijn provocatief, zeker voor iemand die in 1978 al 38 jaar oud was, maar geen reden om verdergaande complottheoriën op te bouwen.

De Stichting Nederland-Gaza zal ook zonder deze nieuwe onthullingen wel genoeg zorgen  aan het hoofd hebben. Notulen uitgelekt, weinig inkomsten voor een eigen Nederlandse boot en weinig animo voor Palestina onder de moslimbevolking. Je zou bijna een beetje medelijden met ze krijgen.

Provocatie 

4 comments:

gentle giant said...

Respect Kees.

Pepijn Elsenbrink said...

Uitstekend artikel!!
Wel een ding wat ik jammer vind: waarom breng je deze bijna schokkende informatie niet meer onder de aandacht van de pers en politiek? Dan kunnen ook zij eens zien wat soort lieden eigenlijk achter die Gazaboot zitten.

vanhetgoor said...

Grappig dat men in die handleiding ook Dries van Agt een openlijke fascist noemt. Ik kan niet anders dan het daar hartgrondig mee eens zijn.

vanhetgoor said...

Ik heb even dat linkje gevolgd, (over palestina onder moslimbevolking) (gekke titel) Het bleek te leiden naar "Wij blijven hier" en ik kom daar niet vaak. Maar nu weet ik weer waarom ik daar niet zo vaak kom. Er staan een hoop domme reacties onder artikelen zonder kop en staart. De artikelen zijn opmerkelijk, maar die reacties die slaan alles!

Het lukt die mensen niet om een logisch betoog te houden.

Het is niet duidelijk wat ze willen, ze brengen het niet over. Een chaotisch betoog is vaak het gevolg van een chaotisch denken. Wat me ook opviel in enige reacties was het gebruik van het woord "realiteit" en dat verwonderde mij. Veel moslims leven niet in de realiteit maar in een sprookjes wereld. Ze denken dat het leven nu kut is, maar dat het later na de dood beter zal worden. Ze denken ook dat de kas van de gemeentelijke sociale dienst voor eeuwig gevuld zal blijven. Maar in Amsterdam is men zich nu al gaan afvragen hoe het komt dat er zoveel spook-uitkeringen zijn. Mensen die wel een uitkering hebben maar kennelijk geen burger van de stad Amsterdam zijn. Ooit een keer is het afgelopen en dan weet ik niet of men nog steeds roept: "Wij blijven hier!"