Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 02, 2011

Wat doet Hedy Epstein in Cambodja?

De benaming "Holocaust Survivor" doet het niet alleen in Gaza erg goed. De Cambodjanen vinden het ook best wel 'cool' een echte overlevende op bezoek te krijgen. Zeker als die aardige Joodse mevrouw vervolgens vertelt dat de moordpartijen van de Rode Khmer allemaal de schuld van de Verenigde Staten is. Kunnen ze zelf niets aan doen. Toen de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog ook Cambodja begonnen te bombarderen, dachten de marxisten bij zichzelf: "Weten je wat wij doen? We gaan es effe iedereen die een bril draagt een kopje kleiner maken. Net zo makkelijk"

Hedy_protesting_thVan 26 oktober tot 2 november 1989 (let op de data, dat is toen het IJzeren Gordijn viel) bezocht Hedy Epstein als lid van een door Mennonieten georganiseerde internationale interkonfessionele vredesdelegatie Cambodja. Er deden mensen aan mee die "zelf ook veel geleden hebben", zoals de christelijke Palestijn Abuna Elias Chakour bekend van het boek "Blood Brothers", de zwarte anti-apartheidstrijdster Emma Mashinini en anderen. De lijfarts van de Dalai Lama werd niet tot het land toegelaten.

Hedy Epstein schrijft in 1999 letterlijk: "In deze zin en als Joodse overlevende van de Holocaust, nam ik  de uitnodiging als enige Amerikaanse en als enige Joodse aan de delegatie deel te nemen, aan." Veertien jaar voordat Hedy Epstein voor het eerst naar de Westelijke Jordaanoever reisde, presenteerde ze zich bij internationale vredesreizen dus al als "Holocaust Survivor". Waarvan acte.

Over Pol Pot schrijft Hedy Epstein in haar herinneringen: "Pol Pot , de leider van de Rode Khmer van 1976 - 1979 , stierf op 15 april 1998, bijna 23 jaar na de dag dat zijn troepen Phnom Penh binnen gemarcheerd waren. Een terreurregiem, dat door de VS-bombardementen van 1969 tot 1973 medeveroorzaakt werd, en integraal onderdeel van de Vietnamoorlog was, begon."

Voordat er lezers van dit blog zijn die nu gaan roepen: "Nou en? Waar gaat dit over?" wil ik  misschien ten overvloede, even wijzen op de jaartallen. De Amerikanen trokken zich in 1975 uit Vietnam terug. De bombardementen duurden tot 1973, maar toch zijn ze er voor verantwoordelijk en hebben ze mede veroorzaakt  dat Pol Pot vanaf 1976 bijna de gehele stedelijke bevolking heeft uitgemoord, want: "De Verenigde Staten hebben de koude oorlog in stand gehouden". Dat eenzelfde genocide in Vietnam niet heeft plaatsgevonden, terwijl de VS daar wél echt heeft huisgehouden, dat komt niet in het logische denkbrein van Hedy Epstein op. Of dat het wel eens aan de krankzinnige uit China geïmporteerde communistische ideeën zou kunnen liggen. Dat wil ze ook niet beseffen. Ik bedoel maar.  

Dat zijn dus mechanismen die er heel diep inzitten. De Verenigde Staten hebben alle leed van de wereld veroorzaakt, ook als ze er helemaal niet bij waren. Hadden ze maar niet kapitalist moeten zijn. En Israel, voeg ik daar aan toe, is als bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, de kleine satan. Daar zijn Hedy en haar bondgenoten heel makkelijk in. 

1 comment:

jelle said...

Kostelijk. @Keesje
En inderdaad zum kotzen, dat wijf.