Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, July 23, 2011

Links terrorisme, Rechts terrorisme, Islamitisch terrorisme

Als je aan de terreurdaad zelf niet meer kan aflezen vanuit welke hoek die komt, dan wordt het verwarrend. De daders moeten er een briefje bij doen om erachter te komen wat ze willen. Je kan je dan afvragen wat het nut van terreur eigenlijk is. Toch zijn er enkele hoofdlijnen en verschillen tussen link, -rechts- en islamitisch geweld aan te wijzen. Links richt zich op de elite. Rechts zaait paniek en islamitisch geweld straft de gehele bevolking van een land.

RAF
De Rote Armee Fraktion, de moeder van alle Europese communistische terreurgroepen na 1970, begon weliswaar met een aanslag op een warenhuis, maar richtte zich daarna vooral op hoogwaardigheidsbekleders. Er zijn door de RAF geen bommen in treinen of metrostations gelegd. Toch was de tegenreactie van de staat enorm ingrijpend en massief. Waarschijnlijk is dat zo omdat de regerende klasse zelf in hun huizen en auto's doelwit van de terroristen werd.

Opvallende gelijkenis in methodes vertoont de Nederlandse Rara, die eerst warenhuizen aanviel en daarna staatssecretaris Kosto. Terreurdaden als van Volkert van der G. tegen Pim Fortuyn zijn afgeleiden van deze terreurdaden.  

Neo-Nazis, extreem-rechts
Er zijn enkel gevallen bekend zoals Bologna 1980, waarbij fascisten een bom op een treinstation leggen. Maar je moet wel lang nadenken om dit soort voorbeelden te vinden. Nationalistisch verzet, zoals ETA en andere afscheidingbewegingen, leggen wel bommen in drukbevolkte gebieden. Meestal wordt met een telefoontje gewaarschuwd, zodat het aantal slachtoffers beperkt is. Neo-Nazis  plegen ook moorden op politieke tegenstanders. In Oost-Duitsland zijn sinds het wegvallen van de muur door rechts-extremisten zo'n 50 politieke moorden op tegenstanders, buitenlanders en daklozen gepleegd.

Islamitische terreur
De middelen van de jihad zijn overzichtelijk: Bommen in treinen, metro's en gebouwen, gijzeling, schieten in het wilde weg (Mumbai).  Altijd zijn de gewone burgers het slachtoffer. Het valt op dat zowel de Palestijnse- als overige  jihad nauwelijks militaire doelen aanvalt. De moord op van Gogh en poging tot moord op de cartoontekenaar Westergaard zijn pogingen van de jihad de culturele elite tot overgave te dwingen. Met verrassend veel resultaat mag je wel zeggen.

Als je de middelen en doelen van de aanslagen in Oslo en Utoya analyseert, dan kon je zonder de dader te kennen al concluderen dat er hier geen links-extremisme aan het werk was.  Het was islamitisch terrorisme, vanwege de overeenkomsten met Mumbai, Stockholm en andere islamitische terreurdaden of het was rechts-extreem terrorisme.

Een intelligente jonge blanke man met inkomen en  opleiding. Je gelooft het gewoon niet. Als er verder geen andere organisaties of groepen in de achtergrond mee hebben gewerkt, dan denk je toch meer aan de Nederlandse Karsten Tates of Tristan. Of aan de Amerikaanse schietpartijen in scholen.

Van de extreem-linkse theoretici heb ik geleerd altijd te vragen: Wie heeft hier baat bij? Meestal kom je toch nog bij de verkeerde verdachte uit, want wie had er baat bij de aanslag op Louis Seveke? Wie had er baat bij de moord op Vittorio Arrigoni?  Beide moorden zijn gepleegd door de mensen in de groep van het slachtoffer zelf en hadden geen direct politiek nut.

Toch de vraag gesteld: wie heeft er baat bij de aanslagen en moorden in Oslo en Utoya? Wat kan een eventuele groepering ermee hebben willen bereiken? Ik kan niets bedenken. Eventuele conservatief-nationalistische groeperingen krijgen er geen steun van de kiezers door. De politieke tegenstanders zullen er niet anders door gaan denken.  De paniek die ontstaat zal tot nog meer staatscontrole en nog meer veiligheidsmaatregelen voeren, terwijl iedereen weet dat je je niet kan beschermen tegen dit soort terreurdaden. 

18 comments:

Anton said...

Links, rechts, Islam en noem maar op. Zoek de verschillen. Maar volgens mij moet je niet naar verschillen zoeken maar naar overeenkomsten. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen? Tenslotte heeft hun gedrag eenzelfde (gruwelijke)uitkomst.
Ik denk dat al deze mensen zich verongelijkt voelen, ze voelen zich oneerlijk behandelt. Ik denk dat dat al een overeenkomst is. Echter, wie voelt zich niet wel eens oneerlijk behandelt?
Volgens mij kom je hier aan een tweede overeenkomst. Ze hebben geen controle over hun gedrag, ook wel zelfbeheersing genoemd. Geweld zien zij als een oplossing voor hun probleem.
Iedereen denkt boze gedachten over zijn baas als hij of zij zich niet netjes behandelt voelt, maar niet iedereen brengt zijn gedachten tot uitvoer.
Deze mensen wel, en aangezien de wereld niet echt vredelievender wordt ben ik bang dat het er meer gaan worden. Het is besmettelijk.

Anton said...

Vergat nog een kenmerk. Een terrorist denkt dat zijn wereldbeeld superieur is. Zijn vijand vertegenwoordigt het tegendeel van wat hij denkt dat goed is aan de wereld waarin hij leeft.

angela said...

http://watch.org/
Koenig heeft jaren geleden een boek geschreven Eye to eye facing the consequence of dividing Israel. Zij ontdekten een patroon in Amerikas houding tov Israel en de consequenties voor Amerika.
Iedereen kan wel op zoek gaan naar waarom deze man dit deed,maar de bron ligt bij de regering die de geestelijke deuren open deed zodat dit kon gebeuren.
In het westen zullen we veel vaker met dit soort of andere rampen geconfronteerd worden als regeringsleiders zich bemoeien met de twee statenoplossing en erkenning geven aan Abbas.
Dit is de bron, hoe hard iedereen ook gaat zoeken naar links ,rechts, islam. De overheden zijn ongehoorzaam aan Gods plan met Israel en daar krijgen we een rekening voor

jelle said...

Oh mijn god,
"Gods plan"
Bespaar me de moeite aub.

keesjemaduraatje said...

@Angela: het kan natuurlijk nooit Gods plan zijn om bomaanslagen te plegen en onschuldige kinderen te vermoorden. Deze moordenaar heeft er waarschijnlijk een jaar over gedaan om dit voor te bereiden. dat blijkt uit de oprichtingsdatum van zijn firma.
Er is dus genoeg tijd geweest tot bezinning te komen. Hij heeft dit bewust en gepland gedaan. Ik wordt er helemaal misselijk van

koppejan said...

http://www.liveleak.com/view?i=89a_1311444384

video en manifest van 1500 pagina's dat de moordenaar heeft achtergelaten. ik heb net de video gekeken, zijn politieke ideologie komt inderdaad veel overeen met PVV. Op het eind blijkt wel een duidelijk verschil, hij geloofde dat het progressieve/multicul project niet meer democratisch te stoppen is en dat daarom naar geweld gegrepen moest worden.

angela said...

Ik zeg niet dat het Gods plan is en dat Hij het deed. Als je naar occultefestiviteiten gaat loop je de kans besmet te worden, als je meedoet aan wicca kom je onder invloed. Als jouw regering zich verzet tegen Gods plan met Israel dan gebeurd er iets in de geestelijke wereld en dat heeft gevolgen voor je land

keesjemaduraatje said...

@Angela: Wat Gods plan is en hoe we ons hebben te gedragen en hoe regeringen mee moeten werken met Gods plan, dat is toch weer een eigen menselijke interpretatie. altijd zelf blijven nadenken. dat is het beste. Dit hele Noorse drama is fucked up.

Natasha said...

@Angela: Je bent niet goed snik. Zoek hulp

Natasha said...

Wat alle terroristen gemeen hebben is dat ze hun daden als 'noodzakelijk kwaad'zien. Deze man zijn radicalisatie is dermate ver gegaan als dat hij zichzelf als een verzetsstrijder ziet, en zijn daden geoorloofd 'om erger te voorkomen'. Door de zure appel heenbijten, er is iets ergs voor nodig maar dat is om het erna beter te maken. En gericht: 'wat hoopte hij te bereiken?' is geen vraag die je je hoeft te stellen als hij al iets bereikt heeft: Namelijk een gat geslagen in de volgende generatie sociaaldemocratische multiculturele elite, pure and simple. Hij verschilt van de Karst Tates en Tristrans in die zin dat hij zijn daad niet als eindstation ziet. Hij heeft zich niet door zijn kop geschoten of dit door de politie laten doen. Hij wil zich graag verklaren. Zijn werk als Groot Leider begint pas

Paardestaart said...

Ik denk dat Breivik hoopt dat zijn daad anderen inspireert; het ziet er inderdaad niet naar uit dat de democratische weg nog tot een oplossing gaat leiden: de powers that be hóren niet eens wat er gezegd wordt, ze verdommen het om de tegenstand serieus te nemen en maken de boodschapper belachelijk of verdacht. De bestuurselite denkt hooguit dat ze het ons nog eens geduldig moeten uitleggen, maar dat de sloop van wat zich organisch ontwikkeld om een nieuwe maatschappij op de ruïnes van de oude te kunnen bouwen domweg wordt afgewezen door de eenvoudige burger wil er niet in.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar de situatie in Engeland - de schaamteloze en fnuikende zelfislamisering door de overheid, en de misselijke meegaandheid t.o. de brutale eisen van aanmatigende islamisten dan begint de tijd aardig te dringen. En dan heb ik het nog niet eens over wat de EU allemaal bekokstoofd heeft tav de 'middellandse zeelanden' en hun invloed in Europa
Het volk wordt ernstig belubberd, en dat zal rampzalige gevolgen hebben

natasha said...

tjee 'zelfs' paardestaart is al meer dan halverwege om breiting als een soort verzetsstrijder te zien, of iig dat het invoelbaar begrijpelijk is de de man tot een soort wanhoopsdaad gedreven was door de teloorgang van onze cultuur en democratie. Een soort rechtse marinus vd lubbe. Ik denk dat als er een islamitisch zomerkamp van jonge baarden op dit eiland was geweest je hem inmiddels voluit zou verdedigen, zo niet toejuichen. Die sociaaldemocratische kinderen zijn nog net niet gedehumaniseerd genoeg geraakt in jouw ogen, maar jij en en een hoop van je geestverwanten wel zo ver in de tunnel geraakt dat jullie niet meer zien hoe stuitend jullie apologistische gezwatel, en hoe zeer dit lijkt op de domste moslimkrompraat bij aanslagen: eerst hypocriete distantie van de aanslag en meelmondig meeleven met de slachtoffers en dan op hun lijken gaan staan dansen door begrip voor de beweegredenen,strontafschuiven vingerwijzen en blijk geven van een wereldbeeld van zelf-hersenspoeling die grenst aan waanzin of die grens al over is. Mens, vraag jij je nou echt nooit en nooit na al die jaren totaalfixatie hierop online, die watervallen retoriek die je spui't en tot je neemt of je dr nog wel helemaal gezond tegen aankijkt? Dit, het ook maar in de verste verte begrip kunnen opbrengen voor ook maar het onstaan van deze wandaden lijkt me echt het punt om eens serieus stil te staan bij je eigen radicaliseringsproces, hoe gezond je eigenlijk nog tegen eea aankijkt.En dat zeg ik niet om te demoniseren maar omdat ik je reactie serieus eng vind in het licht van deze gebeurtenissen.

Natasha said...

Correctie, Breivik. Nja

Jan said...

Ik sta verbaast over de zelfkennis van Natasha.
Haar betoog zou zo vanuit de ideologische linkse doctrine kunnen zijn gehaald !

de^mol said...

@natasha
toch denk ik niet dat je het helemaal begrijpt wat paardestaart bedoelt. Ik zie in dat verhaal dat het gevolgen zijn van een ontwikkeling. Nergens lees ik enige goedkeuring voor de daad van Breivik.

Wat Breivik heeft gedaan is natuurlijk afschuwelijk. Al die doden, al die families. In feite heeft Breivik het zelfde gedaan van wat hij verafschuwde en wat hij nou juist wilde bestrijden, wat in zijn ogen de duivel was. En hij werd er zelf een.

Echter, ik zeg ook dat het me totaal niet verbaast dat dit gebeurt, in tegendeel. Door alle ontwikkelingen van de laatste 15-20 jaar leken indicaties richting een opmaak voor of een burgeroorlog, een Europese oorlog of nog erger een wereldoorlog. En die tendens is nog steeds niet gekeerd, integendeel. Ik hou mijn hart vast. Niet alleen kunnen terroristen aan de moslim-zijde weer van zich laten horen, ook een nieuwe ronde van geweld door 'anti-islamisten' of zelfs ter linker zijde, of nog wat anders, is verre van ondenkbaar. Want vaak lokt de ene aktie weer de andere uit: de opmaak die kan uitmonden in de door mij gevreesde escalatie. Simpelweg omdat er steeds sterkere loopgraven worden betrokken, er wordt niet meer geluisterd, er wordt ontkent, of het gaat juist steeds minder over de inhoud, maar op de man.

Als die tendens zich voortzet dan komt mijn vrees nog sneller uit dan dat ik 10-15 jaar geleden voor tijdplan in mijn hoofd had. Ik dacht toen dat zo rond 2025 de vlam in de pan zou slaan, maar we zijn er al verdomd vlak bij.

Tevens kan het wel eens in een stroomversnelling raken wanneer de Euro in nog grotere problemen komt en de crisis zich verdiept.

jozef said...

Keesje,

Rechts extrisme? De bende van Nijvel. Was ook gericht op het maken van veel slachtoffers.

Voor een volgende analyse, want alleen Bologna is wat mager.

Is het nog leuk daar in de wereld van het extremisme?

gr Jozef.

Frans Groenendijk said...

Goede stukken hier, Keesje. Heb een algemene aanbeveling geplaatst op @dvkinfo en daarmee op Keizers & Kleren.
@Anton: eens met het zoeken naar de overeenkomsten.
In mijn eigen stuk noem ik naast de psychopathische trekken van de daders een andere factor als belangrijkste:
De gijzelnemers kunnen geslepen, doelbewust en dom of juist bovengemiddeld intelligent zijn maar er is één kenmerk dat zij allemaal hebben en waarin ze verschillen van anderen: ze achten hun analyse niet alleen superieur aan die van anderen maar ook als afgesloten, klaar.
Deze analyses moeten niet verboden, genegeerd of ontkend worden maar grondig bekritiseerd.
En dit gebod geldt beslist niet alleen het mohammedanisme, het christenfundamentalisme en het racisme.

Natasha said...

@Jan: Dat klopt. Je moet toch wat met de ervaringen die je zoal opdoet. Imo is het hellend vlak van radicalisatieprocessen hetzelfde, volgens welke doctrine maakt niet uit. Als je gaat denken dat alle ellende van de wereld één eenduidige bron heeft, je met niks anders meer bezighoudt en dat iedereen die dat niet óók doet, door hun 'lege desinterrese' doet 'medeschuldig' is op een of andere manier, en dat drastische dingen 'noodzakelijk' danwel 'geoorloofd' zijn om de wereld van dat probleem te redden, en je omringt je met gelijkdenkenden wat dat betreft, en iedereen die niet zo denkt als jij (of die het helemaal niks kan schelen) sluit je steeds meer uit, en geen enkel ander bericht doet er meer toe dan dingen die je denkbeelden en vooral het duisterste daarvan bevestigen, dan zit je op die glijbaan wat mij betreft. En internet kan helemaal een duivels iets zijn in deze. Niet iedereen voor wie dit geldt slaat aan het moorden natuurlijk, maar zal dit -waar het een ideologisch medestander betreft' dan al snel 'begrijpelijk' vinden, iets dat 'niet uit kon blijven' oid. Het is een misconceptie te denken dat extremisten altijd door iemand anders gehersenspoeld zijn. Dat kunnen ze tegenwoordig heel goed zelf.