Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, September 14, 2011

Het banale sterven van Vittorio Arrigoni
Op 8 september heeft in Gazastad de eerste procesdag tegen de moordenaars van de Italiaanse vredesactivist Vittorio Arrigoni  plaats gevonden. Vittorio maakte naam als één van de weinige Westerse journalisten die de Gazaoorlog ter plekke meemaakte. Hij schreef het boek "Stay Human" over zijn belevenissen tijdens de bombardementen en de militaire aanval op Gaza.
De kidnap van Vittorio Arrigoni op 14 april dit jaar, wekte internationale verbazing, omdat hij zich jarenlang voor de Palestijnse bevolking in Gaza heeft ingezet. Het is onbegrijpelijk dat juist hij gegijzeld werd. Een dag na de gijzeling werd hij al dood in een huis op de Gazastrook gevonden. De Hamaspolitie was de daders al snel op het spoor gekomen. Bij de aanval op het huis waar de daders zich schuil hielden kwamen twee kidnappers om het leven.

Tijdens het vooronderzoek heeft de Hamas politie een reconstructie van de kidnap en moord gemaakt.  Eén van de daders , Khader Jram, werkte in een brandweerkazerne tegenover een huis waar Vittorio Arrigoni vaak kwam en heeft hem als tegenover de salafistische daders als mogelijk slachtoffer genoemd. Vittorio had een Westerse levensstijl, die afweek van de lokale gebruiken en hij was erg bekend in de Gazastrook. De ontvoerders hadden besloten een Westerse persoon te gijzelen, met als doel Sheikh Abdel-Walid al-Maqdisi die door Hamas is gearresteerd op verdenking van radicaal islamitische subversieve activiteiten,vrij te krijgen.  De keuze viel al snel op Vittorio. Het was niet de bedoeling hem te doden, maar wel om hem te mishandelen en hem een lesje te leren en dan weer vrij te laten.

De Jordaniër Abdel Rahman Breizat en de Gazaan Bilal al Omari zijn de leiders van een salafistische groep in
de Gazastrook. Omari is lid van dezelfde sportschool als Vittorio Arrigoni. Breizat is in Jordanië door de salafistische Sheikh Abdel-Walid al-Maqdisi opgeleid. Al 18 maanden voor de moord is hij met valse papieren naar Gaza gereisd om een mogelijkheid te vinden  de Sheik vrij te krijgen.  In februari of maart van dit jaar kwam hij terug naar Gaza om de kidnap uit te voeren. De salafistische groep, die is gelieerd aan Tawhid wa Jihad, wilde door de kidnap laten zien dat hun gewapende cel bestaat, maar had niet de bedoeling de Italiaan te doden.

De ontvoering verliep echter geheel anders dan gepland. Al in een vroeg stadium kreeg Vittorio van Omari, zijn sportschoolmaatje, een klap  op zijn hoofd met een pistool. Daarna wordt hij nog verder mishandeld. Op de film die op internet verscheen, heeft Vittorio een gezwollen en bebloed gezicht. Hij leeft dan nog wel. De Hamas politie weet al een paar uur na de ontvoering wie de daders zijn en arresteren Jram, die de gangen van Vittorio was nagegaan en hem aan de salafistische groep had uitgeleverd. Om arrestatie te voorkomen doodt Breizat de Italiaan en probeert te ontkomen. Ze worden echter onmiddelijk gevonden. Tijdens het vuurgevecht dat volgt worden Breizat en Omari door Hamas gedood.

Het proces wordt nu tegen de twee overgebleven kidnappers Salfiti en Jram en de huiseigenaar gevoerd. Beiden beweren slechts een ondergeschikte rol te hebben gespeeld en niet bij de moord op Vittorio Arrigoni aanwezig te zijn geweest. Salfiti zat tijdens de moord op de WC en Jram was toen al opgepakt.

 Op 22 september gaat het proces verder.

Bron   Palestinian Chronicle

No comments: