Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, December 30, 2011

Het grote Kuttenboek is uitverkocht

Dat heb je ervan als je, zoals ik, een ontzettend linkse uitstraling hebt en allemaal feministische vrouwen in je kennissenkring. Ik kan er niets aan doen. Zodra ik op mijn blog gisteren gewag heb gemaakt over het bestaan van een Groot Kuttenboek, schiet ten eerste mijn statistiek op blogspot omhoog en daarna vragen allerlei bekende en minder bekende vrouwen aan mij of dat boek nog te koop is. Dat heb ik dan weer.

Het gaat hier over het boek getiteld "Voor Onszelf" van de schrijfster Anja Meulenbelt en ze schrijft er het volgende over:
Voor onszelf. Vrouwen en seksualiteit. Met interviews door Ariane Amsberg. Feministische Uitgeverij Sara, 1979
Vertalingen: Engels, Duits, Zweeds, Deens, Noors, Fins, Grieks.
Trouw aan ons nieuwe principe vonden we dat het tijd werd voor een boek over vrouwenseksualiteit geschreven vanuit het perspectief van vrouwen zelf. Op dat moment leken alle voorlichtingsboeken vooral voor te gaan over hoe het hoorde, vanuit een tamelijk mannelijk en heteroseksistisch standpunt. Bij mijn weten was dit boek het eerste dat niet zozeer beschreef hoe het hoorde, maar hoe het ging, en hoe het voelde. Vandaar ook de interviews van Ariane erbij. Een andere ontdekking was dat veel vrouwen de intieme delen van haar lichaam nauwelijks kenden, alsof dat meer terrein was voor onze minnaars en gynaecologen dan voor onszelf. Dus vonden we dat er foto’s in moesten, echte foto’s, niet de geretoucheerde nepfoto’s uit de porno. Een avond vergaderden we hoe we aan foto’s van kutten kwamen. Tot ik bedacht dat we er allemaal op één zaten. We hebben Bertien van Manen gevraagd de foto’s te maken, wij giechelend op het bed bij een van ons met de broek uit en de benen wijd, Bertien met een soort telelens in de hoek van de kamer, tot ze eindelijk een beetje dichterbij durfde te komen. Het moet het hoogtepunt zijn geweest in haar fotografische carrière.Jaren later neemt de verpleegkundige Joes van de Stichting Kifaia (voor gehandicapten in Gaza) een artikel mee waarin het volgende over het boek staat:

Het genitale uiterlijk
Dertig jaar geleden schreef Anja Meulenbelt Voor Onszelf. Hierin beschreef zij hoe zij samen met een tiental vriendinnen op het idee kwam om hun eigen vagina te fotograferen, de foto’s naast elkaar


te leggen en er vervolgens met z’n allen naar te kijken. De opmerking: ‘Hé, die met het OB-touwtje is van mij!’ kan ik mij nog goed herinneren. Verder maakte het boek korte metten met de beeldvorming van vrouwen in de media.
Dus: adviseer dit boek aan al uw patiëntes die grotere borsten, kleinere schaamlippen, buikwandcorrecties, liposuctie et cetera wensen en bij wie het niet lukt om deze ingrepen uit het hoofd te praten. U bent dan in één klap klaar en het lezen van dit boek is veel leuker dan een opsomming van plaatjes van mogelijke vulva’s.
Inez de Vries, huisarts, Groningen.

1 comment:

Hans Bodhi said...

Staat er ook een ongetoucheerde portretfoto van Anja Meulenbelt en Fatima Elatic in??