Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, December 09, 2011

Wat deed Vittorio Arrigoni in Gaza?

Naarmate het proces tegen de moordenaars van de Italiaanse blogger en journalist Vittorio Arrigoni vordert, worden steeds meer feiten over zijn leven in Gaza bekend. In april  dit jaar wordt Vittorio Arrigoni ontvoerd door extreme salafisten, die daarmee een gevangene van de Hamas beweging in Gaza willen vrij krijgen.
Kort na de ontvoering wordt Vittorio Arrigoni gewurgd en in een  huis in Gaza achtergelaten.

Al negen keer is het gerecht in Gaza bij elkaar gekomen om de strafzaak tegen de vier verdachten te voeren. Steeds weer worden getuigen opgevoerd en verdachten gehoord en steeds weer wordt het proces uitgesteld of verdaagd. Op de vorige zittingsdagen is al duidelijk geworden dat de verdachten op het Ministerie van Veiligheid zijn gemarteld en dat de bekentenissen onder dwang zijn afgelegd.

Op de zittings dag van afgelopen week wordt een collega van één van de vermeende moordenaars gehoord. Abdel Razek Abu Harb, 40 jaar , werkt net als de verdachte Hasasna bij de brandweer van Gaza  tegenover het huis waar Vittorio Arrigoni heeft gewoond.
De rechter vraagt aan Abdel Razek of hij weet dat de verdachte Hasasna deel uitmaakt van een groep salafisten. In de getuigenis staat dat Abel Razek heeft verklaard dat de verdachte een salafist is. Maar op de zitting zelf vertelt hij dat hij dat feit pas heeft gehoord na de moord. Hij heeft nooit iets vreemds aan de verdachte Hasasna gemerkt en was geen vriend van hem.

De rechter vraagt of het klopt dat het slachtoffer Vittorio Arrigoni  vaak door vrouwen werd vergezeld en of de getuige weet of Arrigoni ook sex met ze had. De getuige weet daar niets op te antwoorden. Hij weet het niet. "Heb je 's avonds laat vrouwen in of uit het appartement zien gaan?" vraagt de rechter. Abdel antwoordt dat de vrouwen regelmatig komen en gaan. Maar hij heeft verder niets vreemds gezien. 

De advocaat van verdachte Khader Jreme heeft tijdens de zitting gevraagd of zijn client alvast vrijgelaten kan worden, omdat hij niets met de moord te maken heeft. De rechtbank stelt echter dat de verdachte wordt aangeklaagd omdat hij heeft geholpen bij de totstandkoming, de doelstelling en de onderhandelingen over de ontvoering. Omdat Khader Jreme lid is van de groep salafisten kan hij op grond van de wet Turkse wet 82/2000 en  204 / 1936 worden aangeklaagd . Hij kan bestraft worden met levenslang of de doodstraf door ophanging, als de feiten bewezen worden.De voorlopige vrijlating wordt afgewezen. 

De volgende zitting op 19 december.

1 comment:

vanhetgoor said...

Ze moeten het wel op buitenhuwelijkse seks of overspel gooien. Er is binnen de Palestijnse maatschappij geen draagvlak om Vittorio postuum te laten afbranden voor seks met minderjarigen. Als men het nieuws over Vittorio gevolgd heeft dan moet het duidelijk zijn dat men hier eerst naar toe heeft willen werken, dat is kennelijk niet gelukt. En de verantwoordelijkheid accepteren is iets dat helemaal niet past in de Palestijnse mentaliteit, dan maar een lul-smoes als excuus.