Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, January 15, 2012

De negende zitting van het proces Vittorio Arrigoni

Negen maanden en negen zittingen van de militaire rechtbank in Gaza-stad zijn al voorbij gegaan, zonder dat de vier verdachten van de moord op pro-Palestina activist en blogger Vittorio Arrigoni zijn veroordeeld, laat staan ook maar een strafeis is geformuleerd. Op de negende hele korte zitting van de rechtbank bleek dat de verdediging de stukken niet had gekregen en dat één van de verdachten niet teruggekeerd was van huisarrest. Daarom werd de zitting, tot grote frustratie van de aanwezige Italiaanse waarnemers verdaagd tot 15 januari.

De moeder en zus van de vermoorde blogger hebben tot nog toe geen kritiek op de rechtsgang geuit en hebben steeds gehoopt dat recht zou zegenvieren. Ze hebben alleen een verzoek aan de rechtbank gedaan om geen doodstraf op te leggen.

Tijdens de achtste zitting in december werden de foto's en video's op de PC van één van de verdachten getoond en daarop waren beelden van de gijzeling te zien. Ook werd duidelijk dat Vittorio Arrigoni werd vermoord om de gijzelnemers de mogelijkheid tot vluchten mogelijk te maken. Blijkbaar waren ze gewaarschuwd dat de Hamas-politie al op weg naar het pand was. De beslissing tot het vermoorden van de gegijzele voordat het ultimatum was verstreken, werd genomen door de Jordaniër  Breizat Abdel Rahman, de leider van de groep en zijn rechterarm Omari Bilal. Beiden zijn kort na de ontvoering in een vuurgevecht met Hamastroepen gedood.

Het levenslustige optreden van Vittorio Arrigoni met veel vrouwen, tatoos, ringen in zijn wenkbrouw en andere onisllamitisch gedrag, heeft de aandacht van de strenge moslims getrokken. Twee maanden hebben ze hem geobserveerd en daarna sloegen ze toe in de sportsschool waar Arrigoni elke dag trainde.

Door de bekentenissen van de nog levende verdachten en het gevonden bewijsmateriaal, wordt het steeds moeilijker voor de Internationale Solidariteits Beweging, om de moord op Vittorio Arrigoni te ontkennen of in de schoenen van de één of andere buitenlandse geheime dienst te schuiven, of het zou de Jordaanse geheime dienst moeten zijn. Door de extreme salafistische gezindheid van de daders is het meer waarschijnlijk dat een interne machtstrijd tussen Hamas en nog fundamentalistischer  salafisten de werkelijke oorzaak voor de ontvoering is.

(Op de foto: Abdul-Rahman Al Breizat (Rechts) en Bilal Al Omary


 

No comments: