Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, March 22, 2012

Gaat de Marokkaanse Lobby met de PvdA ten onder?

Van alle ethnische groepen in de Nederlandse samenleving, hebben de Marokkanen hebben op dit moment de meest succesvolle lobby in de politiek. Geen ethnische groep levert procentueel meer raadsleden, burgemeesters en kamerleden, dan de Marokkanen. Deze lobby voor politieke invloed steunt bijna geheel op de PvdA. Nu de Pvda dramatisch laag in de peiling voor de Tweede kamerverkiezingen staat en deze sociaal-democratische partij zijn invloed binnenkort zal zien verdwijnen, is het de vraag wat er dan met al die Marokkanen in de politiek gebeurd.

Nederlanders beschouwen misschien hun eigen land als het meest democratische van Europa, maar een korte vergelijking met de ons omringende landen toont aan, dat Nederland juist het minst democratische land van Europa is. Geen gekozen burgemeester, geen gekozen Commissaris van de Koningin en een via benomeingen evriendjes politiek bepaald hoogste rechtscollege, met de niet gekozen koning als voorzitter.

Deze ondemocratische samenleving is ook nog eens kwetsbaar als de niet gekozen elite het in zijn hoofd haalt een multicultureel ideaal aan de bevolking op te dringen en een diversiteitsideaal door de strot te duwen. Je denkt toch niet serieus dat burgemeester Aboutaleb ooit door de Rotterdammers als burgemeester gekozen zou zijn, indioen er vrije verkiezingen gehouden zouden zijn? Hij heeft niets met die stad en moest gewoon door de PvdA aan een baantje geholpen worden.

Het is onverstandig van de Marokkanen hun kaarten geheel op één partij te zetten. Er zijn toch ook wel ondernemende Marokkanen die bij de VVD onder hadden kunnen duiken? En de religieuze Marokkanen hadden toch ook wel bij het CDA kunnen aankloppen? Dat hebben ze niet gedaan en nu is de vraag of het misschien al veel te laat is. De PvdA gaat ten onder en de baantjhesjagers zullen werkloos worden.

Is er nog genoeg tijd om bij de SP of Groenlinks aan te kloppen? Waarschijnlijk is het te laat. De SP heeft al heel slechte ervaringen met kamerleden die niet een flink deel van hun salaris aan de partij willen afdragen en een eigen partij beginnen. Groenlinks heeft een leiderschapsprobleem en de kamerleden zullen hun plaats op de lijst zelf willen behouden. Beide linkse partijen zitten niet te wachten op spijtoptanten uit de PvdA. Wat nu te doen?

Voor de Marokkanen zit er niets anders op dan een lange mars door de instituties te beginnen en in andere publieke sectoren door te dringen. Probeer een baan als leraar of ambtenaar te krijgen. Een andere mogelijkheid is toch de krachten te spreiden en ook andere politieke partijen te proberen binnen te dringen.
De Surinamers zijn deze weg al gegaan en zijn nu in bijna alle sectoren van de sameleving werkzaam. Het behalen van een diploma is dan wel een vereiste.

De politieke partijen doen er goed aan de focus te verleggen naar andere minderheidsgroepen die nu nieuw in de Nederlandse samenleving zijn en ook een vertegenwoordiging nodig hebben. Ik denk dan aan de Polen en de Bulgaren. Waarom niet een nieuwe Poolse burgemeester van Utrecht? Je moet ruim denken tegenwoordig!!


 

No comments: