Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 14, 2012

Vittorio Arrigoni: De laatste procesdag?

Vandaag is de laatste dag van het moordproces Vittorio Arrigoni, tenminste dat hopen de activisten van de International Solidarity Movement. Dan kunnen ze namelijk weer naar huis. De Belgische activiste Inge Neefs is er vandaag bij en is bang dat het proces weer uitgesteld zal worden.

Vittorio Arrigoni is een Italiaanse pro-Palestina activist, die een jaar geleden door salafisten in Gaza werd ontvoerd. Hij werd vrijwel onmiddellijk na de ontvoering door de ontvoerders opgehangen. De ontvoerders raakten in een vuurgevecht met de Hamas politie en de twee hoofddaders kwamen daarbij om. Nu staan er vier helpers terecht. Er zijn nu al veertien rechtzittingen geweest, waarbij het slachtoffer steeds meer tot dader werd gemaakt. Hij zou een te westerse- en on-islamitische levensstijl hebben gevoerd.  Het heeft de overige activisten van de ISM er niet van weerhouden gewoon in Gaza present te blijven en door te gaan met het steunen van de Hamas en andere terreurgroepen.

Wereldwijd is Vittorio Arrigoni tot een symbool van steun aan Palestijns verzet geworden, wat op zich vreemd is, want hij werd door Gazanen vermoord. Maar in de wereld van de internationale activisten is niets meer vreemd.

De uitslag van de rechtzaak tegen de moordenaars van Vittorio kan alleen maar extreem zijn. Ofwel de daders worden veroordeeld wegens medeplichtigheid en ter dood gebracht, ofwel er wordt geen bewijs gevonden en dan krijgen ze vrijspraak. Veel tussenoplossingen zijn er niet. We zijn benieuwd.


No comments: