Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, August 01, 2012

Bei uns ist alles viel besser!

"Zo'n Jürgen Trittin, qua Groenlinks partijleider, dat is toch wel even iets anders dan zo'n Jolande Sap, dat moet je toegeven."  Ik zit met mijn vrouw aan het ontbijt in het hotel in Stralsund en je moet het toch ergens over hebben. Nu denk ik vaak na over hoe of dat het nu verder moet met Groenlinks in Nederland en dan mag ik graag vergelijken met de Duitse politiek, waar zowieso "alles viel besser" is. Mijn vrouw heeft nog met die Jürgen Trittin samen in anti-atoom-demos gelopen, hoewel ze dat nu 35 jaar later, stelselmatig ontkent. Jürgen Trittin was zo'n maoïstische jongen met een legerparka aan en een luidspreker in zijn hand. Een ander feitje over Jürgen Trittin is, dat hij, eenmaal partijleider geworden, zelf het netwerk van de Groenlinks partijcentrale geïnstalleerd heeft. Want het is een besserwisser, die het beter kan dan de ICT-verantwoordelijke firma. Toch heb ik dan bewondering voor zo'n man.

Jürgen was gisteren hier op de Duitse TV en hij heeft een grandioos plan: "Alle Europese banken mogen dezelfde rente betalen, zodat privé banken geen woekerwinsten meer kunnen maken en profiteren van de Eurocrisis" Laat dat voorstel even op je tong smelten, denk eerst even dat het een goed idee is en kom dan tot de conclusie, dat het Eurocommunisme op de loer ligt. Als de staat, ook al is dat de Europese commissie, maar dat is al bijna een staat, bepaald hoeveel rente de banken mogen berekenen, dan is het communisme al bijna uitgebroken.

Toch maakt zo'n Jürgen Trittin indruk met zo'n plan en komt ie ermee op de TV. Is Jolande Sap al met een goed plan op de TV geweest? Ik dacht het niet.  Misschien dat ze overal 80 km per uur willen gaan rijden, want een Groenlinkser hoeft toch nergens naar toe. Maar de Euro wordt er niet mee gered, dat is zeker.

De Duitse Groenlinks heeft ook een Tofik Dibi en die heet Cem Ozdemir. Hij maakt een veel trefzekerder indruk dan onze Tofik Dibi en hij is dan ook meteen voorzitter van de Groenen, samen met Claudia Roth. De Duitsers zijn niet zo dom om een man als Cem te gaan zitten remmen. Hij wordt meteen halve voorzitter. Cem moest een keer aftreden omdat hij airmiles gespaard had van al zijn buitenlandse reizen voor de Groenen, maar dat had hij niet opgegeven, dus was het "berijkering" en hij trad af. Een miezemuizer die zich dat nog herinnert en die daarvan een punt maakt.  Het is juist een teken van volledige integratie als je bonnetjes spaart!

De naam Claudia Roth mag ik nooit noemen in het bijzijn van mijn vrouw. Claudia was manager van de punkband Ton Steine Scherben of woorden van gelijke strekking en toen dachten de groenen waarschijnlijk: "als je een punkband kan managen, dan kan je ook wel heel de Bondsrepubliek managen, dus maken we haar eerst maar eens voorzitter van de Groenen." Als ik vraag wat er in hemelsnaam verkeerd is aan Claudia Roth, ik bedoel ze heeft een grote bek en rood haar en ze heet ook nog rood. Dus dat is een geschikte kandidaat, dan begnt mijn vrouw te roepen: "Die is einfach nur Doof" (ze is stom).

Belangrijk kenmerk van al deze politici is, dat ze allemaal al sinds de jaren zeventig en tachtig in de politiek bezig zijn en dat ze allemaal zo bekend zijn, dat je bijna denkt dat ze familie van je zijn. Duitse politici gaan niet naar een paar jaar een leuke andere baan nemen. Duitse politici zien de Tweede Kamer niet als opstapje voor een echte carriere.  Ze blijven gewoon politicus.

Neem nou zo'n Heleen Weening (zie filmpje) die zogenaamd uit de Haagse Schilderswijk komt. Ze is 35 en is al 9 jaar actief in de partij. Nou zeg. Maar we hebben niet met haar op de barricades van Dodewaard gestaan en bij de Vondelstraat hebben we haar ook niet gezien. Dus dat is heel iets anders als zo'n Jürgen Trittin, die nog voorop gelopen heeft bij Kalkar.Heleen Weening die heeft beloofd de "interne partijdemocratie kracht te geven". Nou dat hebben we geweten. Meteen geprobeerd die aardige allochtoonse jongemand van een Dibi eruit te gooien, zonder stemming. Misschien is dat wel haar definitie van de "kracht van de interne partijdemocratie'.  Een Heleen Weening die bij de eerste de beste tegenwind tegen journalisten zegt dat ze "even een hapje moet gaan eten, 'als je het niet erg vindt'". Blijkbaar doen ze dat zo in de Haagse Schilderswijk.

Ik weet niet hoe het nu verder moet met de Groenlinkse partij in Nederland, maar het zou een goed idee zijn als ze eens in Duitsland zouden gaan lijken. Daar komt het hele Groenlinkse idee ook vandaan,

1 comment:

Jan said...

Als het op acties aankomt, hoe radicaal ook, hebben de Duitsers natuurlijk een veel betere CV dan de Nederlandse ideologische evenknie. Baader Meinhof groep, cq Rote Armee Fraction, Entebbe, Munchen, om maar een paar uit die CV te noemen.

Misschien zijn Groen Links en de SP wel hun echte ideologische veren kwijtgeraakt, door hun jarenlange verblijf in het Nederlandse parlement, waar elke politicus na jaren dienen van de economische elite, een nutteloos maar goedverdienende baan aangeboden krijgt. Wim Kok geld nog steeds als beste voorbeeld, hoe het systeem werkt.

Vandaar dat ik met velen benieuwd ben naar de daden van de toekomstige Minister President Emile Roemers. Hoeveel beloftes aan het volk zal hij inruilen voor die ambitie!