Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, August 05, 2012

Vittorio Arrigoni voor niets gestorven?

Nu de Hamas-regering op de Gazastrook de salafistische leider Abu Walid Al-Maqdisi heeft vrijgelaten, wordt de gijzeling van de Italiaanse activist Vittorio Arrigoni nog zinlozer. De salafistische groep wilde vorig jaar met de ontvoering van Arrigoni hun leider Abu Walid Al-Maqdisi vrijkrijgen, maar de verblijfplaats van de ontvoerders lekte uit en Arrigoni werd vermoord.

Op dit moment staan nog vier ontvoerders en handlangers terecht in de militaire rechtbank van Gaza. Door de vakantietijd en de ramadan wordt de zitting pas begin september weer hervat. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Wie is de salafstische leider Abu Walid Al-Maqdisi eigenlijk, dat de ontvoerders hem nu zo graag vrij wilden hebben?  Al-Maqdisi i een Egyptenaar die in Gaza woont. Zijn echte naam is Hisham al-Saidni, en hij is de leider van Jama’at al-Tawhid wal-Jihad, een islamitische extremistische groep.

In de Israelische media wordt hij in verband gebracht met Al-Quaida. De concrete verdenking tegen hem is, dat hij betrokken is bij drie bomaanslagen in 2006 in de Sinaï woestijn, waarbij 23 mensen om het leven kwamen: Egyptenaren, Duitsers, Hongeren en een Zwitser. Palestijnen en Israelis werden bij de aanslag gewond.

De vrijlating heeft in Israel de alarmbellen doen rinkelen. Israëlisch burgers wordt afgeraden naar de Sinaï te reizen, omdat er ontvoeringen en aanslagen worden verwacht, nu Al-Maqdisi weer op vrije voet is. 

2 comments:

vanhetgoor said...

Uit alles is op te maken dat men ontzettend met Vittorio Arrigoni in de maag zit. Een dode meer of minder maakt niet uit. Het is wel van groot belang dat de buitenlandse publieke opinie er nooit onder mag lijden. Tien, honderd of duizend doden is geen punt, zolang dat maar naamloze slachtoffers zijn. Maar een slachtoffer met een naam is net als een konijn dat de hele zomer met een halsbandje om in de tuin heeft gezeten en met kerst naamloos op het bord ligt, dan is het ook iets minder smakelijk.

Vittorio Arrigoni is niets meer of minder dan een konijn dat toevallig een naam heeft. Als hij geen naam had gehad dan was zijn dood, zijn pijnlijke dood, zijn vernederende onmenselijke domme en zinloze dood geen enkel punt geweest. Alle onrendabelen in Palestina mogen door de vleesmolen, maar alles met een naam moet worden gekoesterd. Want het buitenland wil dat. En daar komt al het geld vandaan.

Klein probleempje voor Vittorio is dat hij dacht dat hij onkwetsbaar was, dat hij zich niet behoefde te houden aan de regels die in Palestina gelden. Die regel is: er zijn geen regels!

Jan said...

Vittorio Arrigoni is inderdaad als een hete aardappel in de mond.
Niet als mens, maar als propaganda instrument.
Misschien dat Anja Meulenbelt of Gretta Duisenberg zich geroepen voelen, om die rol van Vittorio Arrigoni over te nemen.

Anja maakt de beste kans, om in de voetsporen van Vittorio Arrigoni te treden, immers haar ervaring als propagandiste voor het Mao regime mag je niet onderschatten.
http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/artikelen/14927661/