Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, September 21, 2012

Moordzaak Vittorio Arrigoni: het vonnis

Gaza, 17 september 2012.
Na meerdere keren uitstel, vertragingen en de lange zomervakantie van de rechters, komt de militaire rechtbank van Gaza eindelijk tot een oordeel in de moordzaak Vittorio Arrigoni. De pro-Palestina activist van de International Solidarity movement werd vorig jaar april door salafisten in Gaza ontvoerd en enkele uren later opgehangen. De hoofddaders kwamen tijdens een vuurgevech met de Hamas-politie om. Vier medeplichtigen stonden sinds een jaar terecht. Nu kwam de rechtbank met een vonnis.

Tamer Mahmoud Salfiti en Hasasnah, beschuldigd van ontvoering en moord werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen (In Gaza staat dat gelijk aan 25 jaar gevangenisstraf) plus 10 jaar dwangarbeid. Jram Khader, die meerdere keren had voorgesteld om Vittorio te ontvoeren, werd beschuldigd van ontvoering en veroordeeld tot 10 jaar in de gevangenis. Abu-Amer Ghoula, die het huis waarin Arrigoni werd vermoord had gehuurd werd bij verstek veroordeeld tot een jaar gevangenis.

In de rechtzaal heerste een gespannen sfeer. Vrienden en familieleden van de daders keken de familie Arrigoni vuil aan. Vrienden van Vittorio Arrigoni werden voor "spionnen"uitgemaakt. de politie moest er aan te pas komen om de gemoederen te kalmeren. Nu overweegt de angst van leden van de International Solidarity Movement voor repressailles.


No comments: