Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, September 23, 2012

Palestijnse dominee Naim Khoury in Eindhoven

Afgelopen zaterdag sprak de Palestijnse dominee Naim Khoury op uitnodiging van de Christenen voor Israel, in de Baptistisch kerk "De Schuilplaats" te Eindhoven. Als dominee van de First Baptist Church in Bethlehem, heeft Naim Khoury een moeilijk bestaan. Er is al vijftien keer een bomaanslag op zijn kerk gepleegd en er is op hem geschoten, waarbij één kogel in zijn linkerschouder bleef zitten. Toch groeit zijn kerk in Bethlehem tegen de verdrukking in. "Ik wens jullie geen onderdrukking toe" antwoort Nauim Khoury iop de vraag hoe het komt dat de Baptistische gemeente in Bethlehem zo snel groeit en er in Eindhoven weinig groei te zien is. "We groeien tegen de verdrukking in". Er worden zondagsscholen georganiseerd. Een voedselprogramma op de Westelijke Jordaanoever is opgezet en zelfs in Jericho komen nu Arabische Christenen bij elkaar om het Oude -en Nieuwe Testament te bestuderen en te bidden.

We beleven een emotioneel moment als Naim Khoury aan het einde van zijn lezing op verzoek van één van de bezoekers en gebed voor de Baptist World Alliance uitspreekt. Waren wij naar de Schuilplaats gekomen in de veronderstelling dat wij de Baptisten in Bethlehem moeten helpen, blijkt nu dat zij voor óns willen bidden. En dat blijkt net zo nodig.

"Voor dat je een gebedsavond organiseert, moet duidelijk zijn wat het doel van het gebed is en wat je visie is". Het heeft geen zin zomaar bij elkaar te komen en met elkaar te bidden. Dan krijg je niet veel mensen bij elkaar. Het moet elke bezoeker aan de gebedsdienst duidelijk zijn wat de doelstelling is en waarom je het doet. Juist van christenen die in de verdrukking leven kunnen we dit soort dingen leren.

Er wordt nu geld ingezameld voor een schoolbus, die kinderen uit de Westelijke Jordaanoever naar de zondagsschool brengt. Negentigduizend dollar is er nodig voor het project en de Christenen voor Israel  steunen het project. Doneren kan direct via paypal op de website van Naim Khoury

4 comments:

Paardestaart said...

Nog een gelukje dat er niet een busladinkje brave PKN-ggristenen of baptisten is komen opdraven, om de dominee te kapittelen omdat hij de palestijnse bevolking provoceert, of om voor de achtergestelde palestijnen in Israel te bidden.
Waar halen die mensen toch de moed vandaan, om temidden van schuimbekkende arabieren kerkbezoek te riskeren..

Jan said...

Jammer dat de vraag of de Palestijnse Christenen ook het "Oude Testament" erkennen niet is gesteld.

Het is geschreven door de Joden,ter rechtvaardiging van hun eigen onmenselijke daden, zo redeneren de Arabische Christenen.

Dus denk twee keer na of u uw geld geeft aan een Arabische variant op het Christendom

Keesje Maduraatje said...

Deze Baptistische Christenen erkennen zowel het Oude- als het Nieuwe Testament

Jan said...

Ja de Palestijnse Baptisten erkennen nog steeds het oude Testament, een doorn in het oog van de andere christelijke Arabische christenen.

Maar ze spreken ook over de doorn in het vlees
"Wij als Palestijnen in het land zijn een doorn in het vlees voor de Joodse Israëli's: door onze aanwezigheid in het land herinneren wij hen er aan dat het land niet van hen is, maar dat ze het van ons hebben afgenomen."
Rhadia Qubti

Dit bewijst dat deze Palestijnen een andere strategie lijken te hebben, om het uiteindelijke doel te bereiken. Een christelijke enclave in het grote Palestina.