Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, January 21, 2014

Maarten Jan Hijmans (@Abupessoptimist) gaat opnieuw over de schreef

Afgelopen donderdag dreigde de ex-journalist en tevens propagandist voor de anti-Israëlische boycotbeweging, Maarten Jan Hijmans, staande midden in de liberale synagoge te Amsterdam een mede-journalist 'op zijn bek te slaan' zoals hij het zelf wenste uit te drukken.

Hans Moll, schrijver van het boek "Hoe De Nuance Verdween Uit Een Kwaliteitskrant", een moedig verslag over de kwaliteitskrant NRC, zit nietsvermoedend op de eerste rij van de grote zaal in de synagoge, tijdens een CIDI bijeenkomst. Schuin achter hem neemt @Abupessoptimist (Maarten Jan Hijmans) plaats. Na de lezingen, waarin de boycot en delegitimering van Israël worden behandeld, spreekt Maarten Jan Hijmans de journalist aan. "Heb jij gezegd dat ik een antisemiet ben?" Athans woorden van gelijke strekking. Hans Moll zou een opmerking over het antisemitische karakter van Maarten Jan Hijmans zijn schrijfsels hebben geretweet. Een retweet is een soort van kopie van een tweet.

Journalist Hans Moll trekt ontkennend zijn schouders op, hij twittert zoveel en is zich op dat moment niet van een tweet met dergelijke strekking bewust. Waarop de Abupessoptimist hem dreigt "op zijn bek te slaan". Een moedige fotografe uit Almere moet ertussen springen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Dit is het tweede gewelddadige incident in twee jaar tijd, waar Maarten Jan Hijmans bij betrokken is. Vlak voor het optreden van de Israëlische legerband Tsahal in 2011, in dezelfde synagoge, dreigt Maarten Jan met het gooien van traangas. Daarop wordt hij door het bestuur van de Liberaal Joodse Gemeente geschorst.

Tijdens de bijeenkomst afgelopen donderdag vertelt een bestuurslid van het LJG, dat Maarten Jan Hijmans net weer tot de gelederen van de Liberale Synagoge is toegelaten. Hij heeft beterschap beloofd. Helaas werpt dit nare incident met de journalist Hans Moll een hele donkere schaduw op deze beloftes.  

2 comments:

Jan said...

De graad van linksisme lijkt evenredig te zijn aan anti Joods sentiment. Dit geld ook voor Joden.
Maarten Jan Hijmans is hierop geen uitzondering. Niet de Jood als individu, maar de Jood als Staat is het nieuwe antisemitisme, waarin ook plaats is gemaakt voor Joden.

dickie said...

Geweld is nooit goed. Maar is die Hans Moll wel een journalist? Ik begrijp uit dat boek dat hij eerst 20 jaar bij die klotekrant heeft gewerkt, zonder veel succes (ik had nog nooit van de goede man gehoord) en toen hij weg was is gaan klagen dat hij de krant te links vond. Lekker dapper. Maar ik zie nu nergens stukken van m.. Dus Moll lijkt me eerder een natrapper dan een journalist. Hijmans (ben het nie met m eens) komt teminste wel meteen voor zijn mening uit.