Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, July 30, 2014

JMNA: Eindelijk weer geen discussie

Eén van de grote nadelen van Facebook is dat je alleen de berichten van je vrienden kan lezen en van groepen uitgesloten kan worden. Heb je eindelijk een scope te pakken, zoals antisemitische berichten op een Facebookgroep die bedoeld is voor vriendschap tussen Joden en Marokkanen, wordt je er uitgedonderd en jij niet alleen! Al jouw Facebookvrienden worden ook uit de groep verwijderd. Hoe kan je dan nog onderzoek doen?

De bestuursleden van het JMNA zijn zelfs naar de politie gegaan om te vragen hoe ze de spionage binnen Facebook tegen kunnen gaan. Geweldig. Een gesubsidieerde groep (40.000 Euri per jaar) wil niet dat de boodschap naar buiten wordt gedragen. Laat dat even op je tong smelten.

Evengoed was ik er wel uitgegooid en wist niet meer hoe het JMNA nou verder gaat. Intussen heb ik gehoord, van horen zeggen, dat Maarten Jan Hymans, van het beruchte anti-Israël-blog Abupessoptimist, een belangrijke rol in het JMNA forum heeft. Dat is dus waar ik over wil schrijven. Als Jood moet je tegenwoordig, om een goed links politiek correct mens te willen zijn, plat op de grond gaan liggen en Israël veroordelen. Dat is zeg maar het EAJG-standpunt: Jezelf verloochenen.

Een ander bericht van het JMNA-front: Voormalig stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik is weer meer betrokken bij de Joods Marokkaanse dialoog. Maar ze is wel heel boos op CIDI directeur Esther Voet, omdat die op Twitter vroeg of de Hamas- en ISIS vlaggen bij een demonstratie de "True Colors" van Fatima Elatik zijn.
Het Facebook account van het nieuwe JMNA wordt echter beheerd door Karima Belhaj en Manja Bakker. Dat heeft tot gevolg dat Joodse leden die enigzins kritisch zijn, buitengesloten worden. Fatima Elatik wordt daarop aangesproken en zegt dan dat er problemen met de computer zijn.

Maar ook iemand die altijd meteen plat op de grond gaat liggen en helemaal links en solidair met alle vluchtelingen, noem het allemaal maar op,  en bovendien tot het einde toe betrokken bij het JMNA, ik heb het dan over Erwin Brugmans, die wordt op het nieuw opgerichte Facebookforum danig de les gelezen. Ook al is niet meer helemaal duidelijk waarom. Waarschijnlijk begrijpt hij het zelf ook niet.

Intussen is de dialoog tussen Marokkanen en Joden in Amsterdam zo verziekt, dat er op het nieuwe forum Salaam-Shalom, van Fatima Elatik, Karima Belhaj en Manja Bakker, helemaal niet meer over Gaza en Israel wordt gesproken. Er worden oproepen gedaan de vluchtelingen in Amsterdam-Oost te helpen. Natuurlijk op instignatie van Fatima Elatik. Wie anders?

Enkele obligate oproepen van elkaar te houden en vooral de Joodse- en Islamitische vrienden te omarmen. Je moet toch wat.


De nieuwe groep 'Joods-Islamitische Vriendschapskring' heeft wel één van mijn kritiekpunten ter harte genomen. De naam 'Joods-Marokkaans Netwerk' klopte niet. Het één is een nationaliteit en het ander is een godsdienst. Dat is nu rechtgetrokken.
Is het nou dan goed? Kan Keesjemaduraatje eindelijk ophouden met bekritiseren en de vriendschap tussen  Joden en Islamieten zijn gang laten gaan? Ik ben nooit tegen vriendschap geweest. Dat wil ik ook graag in openheid en openbaarheid vieren. Door mijn blogs heb ik daar een bijdrage aan geleverd.

4 comments:

Van Kaas said...

"Door mijn blogs heb ik daar een bijdrage aan geleverd." Is dat voltooid verleden tijd of toekomend verleden tijd of heb je er geen tijd meer voor?

Keesje Maduraatje said...

eigenlijk wilde ik niet meer over JMNA schrijven. vandaar de voltooid verleden tijd, maar soms is het sterker dan ik.

Michael said...
This comment has been removed by the author.
Michael said...

Joden zijn zowel religie als ook volk. Marokko is alléén een land. In de Islam maakt men echter om strategische redenen - zoals de Koran zegt: 'oorlog is bedrog' - in de praktijk geen onderscheid tussen staat en kerk. Daar moeten andere volkeren goed op letten, anders zijn ze in een mum van tijd hun land of grondgebied kwijt.