Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, July 29, 2014

Links verdeeld over Gaza

Uitgerekend nu, tijdens de grote Gazaoorlog van 2014, is de eensgezindheid binnen de linkse beweging ver te zoeken. Er zijn tegenstellingen die te maken hebben met strategie, met eventuele toekomstige regeringsdeelname van de SP en met de oorlog in Syrië.

Tijdens de pro-Gaza demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, liepen weliswaar ook Groen-Links leden mee, maar die werden onmiddellijk door onafhankelijke websites als Geenstijl en de Post Online onder vuur genomen, vanwege antisemitische leuzen die daar werden geroepen. De wapperende ISIS vlag op dat soort demonstraties is ook niet goed voor het imago van de gevestigde linkse partijen die meedoen.

Tijdens de Gaza demonstratie op het Museumplein in Amsterdam werd voormalig stadsdeelvoorzitster Fatima Elatik (PvdA) op een voor haar ongunstige manier, naast een mevrouw met een dubieus T-shirt, gefotografeerd. Dagenlange Twitterruzies over haar steun aan een dubieuze demonstratie waren het gevolg. Het is voor linkse politici niet langer veilig naar een door islamieten gedomineerde demonstratie te gaan. Het kan hun reputatie schaden.

Op de website "Stop de Bezetting" staat een brief van Gretta Duisenberg aan het hoofdbestuur van de SP, waarin ze haar verontwaardiging over de Gaza-standpunten van SP-kamerlid Harry van Bommel uitspreekt. Harry van Bommel (SP) bekritiseert Hamas vanwege het niet accepteren van een wapenstilstand. Hij suggereert zelfs dat Hamas geboycot kan worden. Ongekende geluiden vanuit de top van de SP. Wat zit erachter?

Trendwatcher Adjiedj Baka heeft een verklaring voor de afnemende solidariteit van de SP top met Hamas. De kiezers van de SP wonen in oude volkswijken en hebben een hekel aan islam. Als de SP teveel steun aan Hamas geeft, dan zakt de SP in de kiezersgunst. Slechts een kleine minderheid in de top van de SP (Anja Meulenbelt, Harry van Bommel, Gretta Duisenberg) steunen de Palestijnen in hun strijd. De kiezers kan het niks schelen of hebben een afkeer van het terroristische geweld van Hamas.

Ik volg de pro-Palestina-activisten al jarenlang op de sociale media en ik heb mij erover verbaasd, dat er geen openlijk strijd tussen Assad-aanhangers en anderen te zien is. Toch moet die tegenstelling een keer boven water komen. Het "Stop de Bezetting"-bestuurslid Sonja van den Ende steunt de Syrische president Assad fanatiek en wordt daarin ondersteund door Palestina Komitee-ordedienst Rik Min, beide uit Twente.
Ik kan me niet voorstellen dat de meer op humanitaire thema's gerichte Jose van Leeuwen en Nicole Hollenberg daarin mee gaan. Het is ook niet voorstelbaar dat de SP een kandidaat als Sonja van den Ende opstelt voor de Provinciale statenverkiezingen. Daar zal nog heel wat uitgevochten moeten worden.

Intussen wordt er op de Facebook pagina van Anja Meulenbelt over gediscussieerd waarom er zo weinig "blanke Nederlanders" meedoen aan de Gaza demonstraties. Een interessante vraag.

Het kan natuurlijk komen doordat de moslims elkaar niet bekritiseren en alle vlaggen, ook die van Hamas en ISIS toelaten. Niet veel "blanke Nederlanders", die nog een beetje verstand in hun hoofd hebben, zullen dat een prettig idee vinden.

4 comments:

mindRider said...

In de huidige oorlog van Hamas tegen Israel is het de eerste keer dat mensen uit democratische Westerse landen heulen met mensen uit een dictatoriale politiestaat, wat het Hamas regime is, die een democratische staat, Israel, met raketten aanvalt en poogt via tunnels terroristische aanslagen op de bevolking van Israel uit te voeren. Een duidelijker voorbeeld van gebroken moreel kompas is niet te vinden.

Harry Polak said...

Volgens mij is die veel becommentarieerde foto van Fatima Elatik in Den Haag genomen.

Jan said...

Ik heb mijn twijfels, dat de vermeende terughoudendheid van SP en Groen Links iets te maken heeft met een verschil van mening over hun optiek van jaren oud, betreffende de rol van Israel versus de Palestijnen. Opvallend is al enige tijd, dat zogenaamde vrienden
van de Palestijnen zich consequent onthouden van kritiek op de Hamas.
In dit kader moet de verklaring van Harry van Bommel over de Hamas zeker met een zak zout worden genomen. Ik heb al heel lang hier geconstateerd dat het antisemitisme vooral vanuit de linkse beweging onder het mom, dat ze anti Israel zijn, of anti zionist, en vooral niet anti Joods, aan de achterban wordt opgediend.
We weten allemaal, dat de SP en Groen Links ontstaan zijn uit extreem radicale bewegingen, die in de jaren 60 en 70 zich tegen de democratie uitspraken, en de terreur tegen Israel zowel passief als actief steunden, en zich niet schaamden voor hun antisemitische slogans en parolen, waardoor historicus Götz Aly in zijn boek "Unser Kampf" deze linkse generatie treffend omschreef als de kinderen van Hitler.
De ideologische overeenkomst met hun nationaal socialistische broeders uit de vorige eeuw, word daarom steeds meer zichtbaar, en dat is voorlopig toch wel het laatste wat propaganda minister Harry van Bommel zich wenst.

Dave Vc said...

"Ik volg de pro-Palestina-activisten al jarenlang op de sociale media en ik heb mij erover verbaasd, dat er geen openlijk strijd tussen Assad-aanhangers en anderen te zien is."
Sorry maar tijdverspilling... als slinksisten geen jodenhaat kreten kunnen uiten is het niet spannend