Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, July 19, 2014

Wat komt na Hamas ?

"Sluw spel rond staakt het vuren", is de kop boven het NRC artikel van Leonie van Nierop van donderdag 17 juli 2014. Als de Israelische regering instemt met een staakt het vuren,is dat natuurlijk een sluw spel, volgens de buitengewoon anti-Israelische berichtgeving van de NRC, maar als de Hamas gewoon blijft doorschieten, dan wordt daar verder geen kwalificatie aan toegekend. Is dat ook een buitengewoon sluwe beslissing?

Uiteindelijk kwam er dan een kort staakt het vuren. Binnen de zionistische kringen was er veel kritiek op premier Netanjahu van Israel, omdat een staakt het vuren het Hamas-probleem niet oplost. De structuren van Hamas, die misdadig zijn, moeten vernietigd worden. Is Netanjahu te slap of zijn wij te dom?

De gekwelde bevolking van Gaza kan het zich misschien niet voorstellen, maar er zijn nog slechtere regeringen dan Hamas denkbaar. Al jaren breiden de salafistische structuren zich in Gaza uit. Vittorio Arrigoni, een Italiaanse vredesactivist , die zich jarenlang voor de Gazaanse bevolking inzette, werd slachtoffer van een Salafistische groep , met een Jordaanse leider.
Salafisten wijzen westerse decadentie af, ook als die door westerse activisten wordt bedreven. De ISIS regering in Syrië/Irak strijd zowel tegen Koerden, Sjieeten , als tegen Christenen. Dus maak je borst maar nat, als de salafisten het in Gaza voor het zeggen krijgen.

Door Hamas niet geheel uit te schakelen,maar wel te verzwakken, versterkt premier Netanjahu zijn positie in het Midden-Oosten. Worden de Hamas-dictators door de radicalere salafisten verdreven, dan heeft hij het niet gedaan en kan hij daarna de VS en Europese landen om hulp vragen, om de gehate salafisten te verslaan. Is de Hamas de komende tijd in een interne machtstrijd met salafisten verwikkeld, dan is het ook goed.

Nu Netanjahu , onder druk van enkele ministers, de grondoorlog tegen Hamas begonnen is, zelfs nu nog zegt hij Hamas niet geheel te willen verslaan. Hij weet namelijk niet wat er daarna komt. Hamas is vrij geïsoleerd en krijgt geen hulpvanuit Egypte meer. De transporttunnels kunnen vernietigd worden, zodat de komende jaren tenminste geen raketten het land meer in kunnen. Het is geen permanente oplossing, maar is die mogelijk?

 4 comments:

mindRider said...

Toch typisch dat in de Arabische wereld slechte regimes altijd door NOG slechtere opgevolgd worden en dat er nooit en te nimmer eens een groep opstaat die denkt: laten we eens iets positiefs gaan doen. Het zal denk ik toch wel aan de Koran liggen dat negativisme.....

Likoed Nederland said...

Golda Meir zei het al in 1957 (!): "Het kan pas vrede worden als de Arabieren meer van hun kinderen gaan houden dan dat ze ons haten."

Die tijd lijkt nog niet aangebroken:
http://likud.nl/2014/07/hamas-goede-moeders-bidden-voortdurend-voor-de-dood-van-hun-zoon/

Jan said...

Afshin Ellian heeft in de Elsevier een column geschreven, waarin hij de redactie van de Volkskrant vraagt hoeveel Israëlische doden moeten er vallen, om in hun krant een oorlog tegen de Hamas als een rechtvaardigde zelfverdediging te betitelen.

Wat Afshin Ellian eigenlijk schrijft, is dat de Volkskrant de afkeer voor de staat Israel steeds openlijker uitdraagt.
De vraag is dan ook, wanneer de Volkskrant het laatste taboe, waarin ook de Jood als individu, beoordeelt wordt op zijn gevoelens voor Israel laat vallen.

Dave Vc said...

sorry maar die salafisten hebben, middles een investeringsfonds uit quatar al een groot deel van europa in handen. met medeweten van de eu jodenhaters natuurlijk.
zolang europa zich niet los kan maken van haar jodenhaat verleden, zal het in haar eigen haatvalkuil vallen. de moslims of ze nu binnegehaald zijn in NL of gefinancierd wortden door de eu in het midden oosten zullen er niet alleen niet in slagen om het karwei van joden te slachten afmaken, nee ze zullen ook de eu hand die hen voedt kapotbijten.
Het gezegde dat een gewaarschuwt man voor 2 telt, was onzinnig in de jaren 30 van de vorige eeuw en is het nu ook.
Wat golda meir zei over arabieren jkunnen we evengoed over european/christenen zeggen: eurpoa kan zich pas verdedigen en ontwikkelingen als ze meer van de waarden houden die ze pretenderen te hebben dan zich verder vast te roesten in jodenhaat - zie de volkskrant of het even slinkse nrc