Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, September 06, 2014

Antropologische Propal Beschouwingen

Tijdens de laatste Utrecht Propal demo deden de Marokkaanse straatjochies nogal vervelend tegen mij, dus voor de Eindhovense Propal massademonstratie had ik een jong en sterk persoon besteld om mij te begeleiden, bij mijn antropologische veldwerk. Helaas kwam de lijfwacht pas om 15:30 aanlopen, want hij moest eerst nog nieuwe schoenen kopen. "Zo kan het zionistische ideaal toch nooit vaste voet in Eindhoven krijgen" zei ik nog tegen hem. Maar daar had hij in het geheel geen boodschap aan.

Gelukkig zijn de islamitische meisjes die naar de Propal-betoging zouden komen ook niet zo van de klok, want om 15:00 stonden er welgeteld 31 mensen op het Stadhuisplein tegen IsraĆ«l te demonstreren.  Een Marokkaans meisje met een hoofdoek in pantermotief had het allemaal via Facebook georganiseerd. Er was geluid, een belangrijke gast en iemand van de International Socialisten. Dus het zag er veelbelovend uit. Helaas stond de geluidsinstallatie heel erg hard, zodat het Free-Free-Free-geroep echt pijn aan je oren begon te doen.

De oude garde van het Palestina Komitee kwamen na een kwartiertje ook aanlopen: Simon Vrouwe en die mevoruw van 90 jaar oud, met haar handtekeningen. De eigenaar van het antisemitische blog Alexandrina was van de partij en nog een paar anderen. De rest van de aanwezige demonstranten waren overwegend Marokkaanse en Somalische jongens en meisjes van 14 to 21 jaar oud.

Na een half uur waren er nog niet zoveel demonstranten, en daarom werd opgeroepen allemaal naar het podium te komen, zodat het er toch nog een beetje vol uitzag. Een dikke man van rond de vijftig jaar oud had intussen een jurk over zijn kleren aangetrokken, zodat hij er als moslim uitzag, en toen mocht hij ook iets zeggen. Zijn naam is Hanne van Beek en hij is tijdens de laatste Utrecht ProGaza-demo tot de islam bekeerd. Wij noemden hem toen de Rene Gijp van de demonstratie. Veel mensen wilden toen met hem op de foto.    (Kijk hier naar de video waarop te zien is hoe  Hanne van Beek bekeerd werd door een aanhanger van Islamic Relief )

Janneke Prins van de Internationale Socialisten hield een vrij emotionele toespraak, waarin ze beweerde dat Hamas de oorlog gewonnen had. Ik ben intussen door mijn antropologische veldwerk aan dit soort prietpraat gewend, dus ik werd er niet warm of koud van, maar mijn lijfwacht was oprecht verontwaardigd. Intussen waren we in een geanimeerd gesprek over het nut van dit soort bezoeken aan de vijand verwikkeld geraakt. Waarom gaat keesjemaduraatje hier naartoe?

Het is interessant voor mijn blog en voor mijn lange termijn studie naar Propal bewegingen, dat deze demonstratie door heel jonge Marokkaanse meisjes zonder politieke ervaring wordt georganiseerd. Ik zag het meisje met de hoofddoek in pantermotief later ook rondgaan om geld op te halen. Ook de jochies op scooters, die helemaal achteraan op het plein staan geven dan gewoon geld. Dat is hun islamitische plicht. Ook interessant dat dit meisje in haar toespraak zei dat "Ook ongelovigen nu iets voor Palestina gaan doen". Er wordt weer, net als in Utrecht, een onderscheid tussen moslims en niet-moslims gemaakt.

Andere observaties: Bekeerlingen spelen een belangrijke rol in het hele ProGaza gebeuren; de jonge garde heeft geen oude politiek ervaren beroepsdemonstranten meer nodig; de organisatie gaat alleen nog via Facebook; Het gaat niet meer om een tweestatenoplossing, maar om geheel "Palestina"

Op een gegeven moment begonnen allerlei mensen mij te fotograferen. "Ik zet even mijn bril af" zei ik nog tegen Simon Vrouwe, maar hij liep al weer weg. Hij vroeg me nog wel vriendelijk, om  ook op dit blog te vertellen dat hij nu niet meer wordt aangeklaagd wegens antisemitisme.


Op de foto hierboven: Engelbert Luitsz (links) van de antisemitische website Alexandrina , Simon Vrouwe ( volgens het OM toch geen antisemiet) en helemaal rechts de arabist Maarten Muskens.

De Arabist Maarten Muskens werd nog even op het podium gehaald en vertelde dat archeologisch onderzoek had uitgewezen, dat Abraham helemaal nooit heeft bestaan. Daar hadden de moslims even geen antwoord op. Toen hij daarna ook nog zei dat zionisme net zoiets is als nationaal-socialisme, werd hij weer van het podium gehaald.

De jonge meiden van de demonstratie wilden weer gaan winkelen en de oudjes moesten helemaal terug naar de Randstad en vroeg naar bed. De demonstratie was afgelopen.

Tot de volgende Gazaoorlog!


No comments: