Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 14, 2014

Wie is de Palestijnenknuffelaar van het jaar 2014?

Niemand gelooft me, als ik schrijf, dat ik begin dit jaar dacht: Laat ik eens over iets anders schrijven, dan over het Lijden van het Palestijnse Volk. Er kwamen klachten, dat de verhalen over  ICT en het Zeilen ernstig te kort schoten op mijn blog. Net op dat moment breekt er een vreselijke Gaza-oorlog uit, met de daarbijbehorende, obligate en hoogstinteressante demonstraties.

Meteen in augustus op het Museumplein al, tijdens de zoveelste Gazademo, was het raak: Amin Abu Rashed (Abu eenarm) staat naast Ibrahim Al Baz. Doordat ik de enige van de vele aanwezige journalisten ben, die dat ziet, wordt ik ook wel de best geïnformeerde Palestijnenwatcher van Nederland genoemd. Eén keer in het jaar mag ik daar best even over opscheppen.

Wie is de Palestijnenknuffelaar van het jaar 2014?
We houden dit jaar een verkiezing en we vragen de lezer van het Keesjemaduraatje-blog, in de comments, de Palestijnenknuffelaar van het jaar 2014 te kiezen. Bovengenoemde heren doen niet mee aan de verkiezing, omdat ze zelf Palestijn zijn. Jezelf knuffelen geldt niet. Wie is het dan wel?

Maarten Jan Hijmans (Abupessoptimist)

Omdat hij in staat is een mus die dood van de dakgoot valt, nog aan het zionistische complot toe te schrijven. Zijn haat tegen Israël is nog een restant uit een heel oud socialistisch verleden, maar dat weet niemand meer.

Minister Frans Timmermans
Weliswaar is Frans Timmermans, zodra hij tot Minister van Buitenlandse Zaken werd benoemd, gedraaid als een blad aan een boom. Toch is hij de meest hooggeplaatste Palestijnenknuffelaar van het land.

Simon Vrouwe
De onvermoeibare strijder tegen alles wat vies en voos is, en zeker als het uit Judea of Samaria komt, schrok deze zomer even, omdat hij op het pliessiebureau van Purmerend moest komen. Antisemitisme, zeiden ze. Gelukkig voor hem is alles met een sisser afgelopen.
Frank van der Linde
Een nieuwe ster aan het Palestijnse firnament, trad deze zomer voor het eerst op. Zijn standaardzin in ieder interview is: "Het heeft niets met antisemitisme te maken" . Nee, natuurlijk niet Frank. Een Israëlische actrice de stuipen op het lijf jagen is puur en alleen vanwege de 'illegale bezettingspolitiek'. Daarom nam je ook een Zwarte Piet, een moslimbroeder en een communicatiemeisje van de KLM mee naar het theater.


Gretta Duisenberg
Ook al is ze sinds 2012 niet meer in het openbaar gezien, nog steeds is ze een schim die achter elke dappere Palestijn staat.

Sonja van den Ende
Sonja nam het in november 2014 in haar eentje in de Balie tegen een heel forum van zionisten op. Daarom verdient ze het te worden uitgeroepen tot Palestijnenknuffelaar van het jaar.

Henny Kreeft

Henny schopte het van Fortuynist tot Moslim en de gehele weg weer terug. Waarom hij uit de stichting Stop de Bezetting, van Greetje werd gezet, we weten het niet en we willen het niet weten. Toch is hij een held, die de titel zeker verdiend.

Update 23 dec. 2014:
Bezorgde lezers vroegen mij, waarom Anja, Gretta en Dries niet op de lijst staan. Het is jullie misschien niet zo opgevallen, maar Dries en Gretta hebben helemaal niet zoveel voor Gaza en Palestina gedaan dit jaar. Anja is wel op de diverse Gaza-demos in Utrecht en Breda geweest, maar ze was toch meer met eten (vegetarisch geworden!!) en feminisme bezig.

Andere aandachtige lezers wilden graag Houda Stitou en Abukasim Al-Jaberi voordragen voor de nominatie van "Palestijnenknuffelaar van 2014". Dat zou op zich een goed initiatief zijn, maar ik had ze er even uitgelaten, omdat ze toch al onder vuur liggen.

Winnaar:
De winnaar van de wedstrijd "Palestijnenknuffelaar van 2014" is gewonnen door Frank van de Linde, omdat hij nieuw is en geheel nieuwe methoden bedacht, om aandacht voor het Leed der Palestijnen te vragen. Zo heeft hij voor het eerst in Nederland een theater bestormd en stelde hij voor het Binnenhof te bezetten en er een illiegale mederzetting te bouwen.

Hulde en jouw prijs ligt klaar op het hoofdkantoor ven het blog Keesjemaduraatje.

9 comments:

Likoed Nederland said...

Buitencategorie: Er ontbreekt nog die dame van de KLM, die op de Dam de betoging 'Fuck de Talmoed' organiseerde ....

Keesje Maduraatje said...

Houda Stitou
http://1.bp.blogspot.com/-fSM6PWO__bo/VABljIfTAJI/AAAAAAAAB9M/YdaLUsaSa6k/s1600/houda%2Balsateto%2Bmet%2Bdrie%2Bvingers%2Bomhoog.jpg

Keesje Maduraatje said...

http://keesjemaduraatje.blogspot.nl/2014/08/generatie-x-bemoeit-zich-met-gaza.html

Frank Berkemeier said...

Van der Linde

Jan said...

Een ding hebben ze gemeen met elkaar, het zijn allemaal 'meelopers', ook wel fellow travellers genoemd. Stalin noemde ze overigens nuttige idioten.

Anonymous said...

Zoek de verschillen:

"Israël reageert: luchtaanvallen op de Gazastrook" (Elsevier)

"Israëlische luchtaanvallen op Gaza" (NOS Teletekst)

Het ergerlijke is dat ik als belastingbetaler meebetaal aan de Israëlvijandige berichtgeving door de staatsomroep.

N.C Woord said...

Teken gewoon protest aan:

Geachte (redactie nu.nl, ANP)

Vlak achter elkaar verschenen twee suggestieve artikelen op nu.nl, afgelopen donderdag en zaterdag (zie hieronder).

Het eerste artikel heeft als kop: ‘Palestijnen willen binnen een jaar vrede met Israel’, wat suggereert dat het om een fraai vredesaanbod gaat. Het blijkt te gaan om een ontwerpresolutie voor de VN waarin staat dat er binnen een jaar een vredesakkoord moet zijn dat voorziet in twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten. Wat er niet bij staat, is dat Israel volgens deze resolutie uiterlijk eind 2017 uit de Westbank en Oost Jeruzalem weg moet zijn. Ook is iedere verwijzing naar Israel als Joodse staat uit de tekst verdwenen, wat Israëlische politici wantrouwig maakt wat betreft de intenties van de Palestijnen.
De kop had beter kunnen luiden: ‘Palestijnen dienen ontwerp resolutie in voor eigen staat’ of iets dergelijks. Sommige mensen reageerden al dat Israel altijd al vrede wilde of dat er binnen een dag vrede kan komen mits Israel wordt erkend als Joodse staat en het geweld en de opruiing gestopt. Dat lijkt wat simpel gesteld, maar ‘vrede willen’ klinkt mooi terwijl het maar net van de voorwaarden waaronder afhangt of het dat ook is.

Ook andere media berichtten hierover, veelal eveneens gekleurd: http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3813804/2014/12/18/Palestijnen-willen-binnen-een-jaar-vrede.dhtml
http://www.volkskrant.nl/dossier-israelisch-palestijns-conflict/palestijnen-dienen-vredesresolutie-in-bij-vn~a3813804/
http://www.volkskrant.nl/dossier-israelisch-palestijns-conflict/palestijnse-staat-strandt-vermoedelijk-op-veto-vs~a3813450/ meer uitleg, maar ook wel gekleurd
http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2014/12/palestijnen_binnen_een_jaar_vr.html iets beter

Zie ook deze kritiek op het bericht: http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/palestijnen-willen-vrede-binnen-een-jaar/

Het tweede artikel kopt ‘Israel voert luchtaanvallen uit op doelen in Gazastrook’. Pas in de tweede alinea staat de reden daarvan: er is een raket op Israel afgevuurd vanuit de Gazastrook. Daarna wordt gemeld: ‘Volgens het Israëlische leger is er vrijdag vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd die op een veld in Zuid-Israël tot ontploffing kwam. Daarbij raakte niemand gewond en niets beschadigd.’ Twee keer gebruikt men de passieve vorm. Terwijl Israel bombardeert, worden raketten afgevuurd. Door wie en waarom is niet duidelijk. Misschien zijn ze zelfs per ongeluk afgegaan? De toevoeging dat niemand gewond raakte en niets beschadigd versterkt het idee dat Israëls reactie disproportioneel is en de raket niks voorstelde.
Het is overigens opvallend dat de Palestijnse raket geen reden was voor een nieuwsbericht. De Palestijnen schenden daarmee immers het staakt het vuren dat in augustus overeen was gekomen. Pas wanneer Israel reageert is het interessant voor de media.

Ook andere media schreven hierover en waren veelal gekleurd (bijna identieke artikelen, allemaal gebaseerd op hetzelfde ANP bericht):
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3815172/2014/12/20/Israel-voert-weer-luchtaanval-op-Gaza-uit.dhtml
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/20/israel-voert-luchtaanvallen-uit-op-hamas-in-gazastrook/
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/israel-voert-luchtaanvallen-op-gaza-uit
http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2014/12/israel_voert_luchtaanvallen_ui.html
http://www.telegraaf.nl/buitenland/23476030/__Israel_bombardeert_Gaza__.html

Elsevier schreef wel fair, zie: http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/Israel-reageert-luchtaanvallen-op-de-Gazastrook-1670270W/?cmpid=NLC%7Celsevier_dagelijks%7C2014-12-20%7CIsra%EBl_reageert:_luchtaanvallen_op_de_Gazastrook

N.C Woord said...

Dit heeft nu.nl (en andere media) ook niet gehaald: http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/Hamas-bouwt-verder-aan-tunnels-met-gesponsord-bouwmateriaal-1669692W/
Dit evenmin: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188813#.VJWzOl4CQw
“Hamas Holds Largest Military Exercise Since Op. Protective Edge
al-Qassam Brigades hold largest military training exercise since Op. Protective Edge; Israelis report hearing explosions all night.”

Meer informatie: http://www.timesofisrael.com/israeli-aircraft-strike-gaza-targets-after-rocket-attack/
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4605554,00.html Gaza rocket hits Israel for third time since summer war
---------------------------
DE ARTIKELEN OP NU.NL (die in de andere genoemde media zijn grotendeels identiek hieraan)

18 december: http://www.nu.nl/buitenland/3956287/palestijnen-willen-binnen-jaar-vrede-met-israel.html

Palestijnen willen binnen een jaar vrede met Israel
De Palestijnen hebben woensdag een ontwerpresolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat er binnen een jaar een vredesakkoord moet zijn met Israël.
Het akkoord moet de "visie van twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten" vertegenwoordigen.
De Palestijnen willen soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, gebieden die sinds 1967 door Israël zijn bezet.
Ook willen ze Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de staat Palestina. Israël zou accepteren dat Palestina als soevereine staat bestaat, maar zou niet akkoord gaan met de gebiedsverdeling van voor 1967.
Veto
De Veiligheidsraad kan binnen 24 uur al stemmen over de resolutie. Die wordt aangenomen als negen landen hebben voorgestemd. Als dat gebeurt, moeten de Verenigde Staten, die bondgenoten zijn met Israël, beslissen of ze een veto uitspreken.
De Palestijnen dienden in oktober ook al een resolutie in. Daarin stond dat Israël in november 2016 weg moest zijn uit Palestijnse gebieden, maar onder meer de VS was daar tegen.
Truc
Israël noemde de jongste resolutie donderdag ''een truc''. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zal het de zaak geen goed doen.
''Dit zal een overeenkomst zeker niet versnellen want zonder het meedoen van Israël, zal niks veranderen''. Volgens hem kan de Veiligheidsraad zich beter bezighouden met zaken die ''echt belangrijk zijn voor de burgers in de wereld''.
Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen

20 december
http://www.nu.nl/buitenland/3958278/israel-voert-luchtaanvallen-doelen-in-gazastrook.html

Israel voert luchtaanvallen uit op doelen in Gazastrook
Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook.
Het is de eerste keer dat Israël zo'n actie onderneemt sinds een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in augustus is ingegaan.
De militaire actie is een vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël zijn geschoten, meldt de BBC en de Israëlische krant Haaretz.
Volgens het Israëlische leger is er vrijdag vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd die op een veld in Zuid-Israël tot ontploffing kwam. Daarbij raakte niemand gewond en niets beschadigd. "De terroristische organisatie Hamas is verantwoordelijk voor deze aanval op Israël", aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.
Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen
Door: ANP


Ik verzoek nu.nl OBJECTIEF nieuws te brengen.

Met vriendelijke groeten,
(....naam)

N.C. Woord

Anonymous said...

Interessant en goed beargumenteerd artikel over de eenzijdige berichtgeving door een groot deel van de Westerse media:

http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/11/how-the-media-makes-the-israel-story/383262/?single_page=true