Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, December 04, 2015

De jongens en meisjes antifascisten

Tijdens het debat over "Fuck Vrijheid van Meningsuiting" in de Balie op woensdag 25 november j.l. stelde Bart Jan Spruijt het heel duidelijk: "Als je alles en iedereen met een andere mening een fascist noemt, dan zal je op het moment dat het fascisme werkelijk weer opduikt, het niet meer herkennen". Dat moment lijkt nu aangebroken. Ik herken de opkomst van een beweging met een duidelijke fascistische signatuur, ISIS, maar de activisten, politieke partijen en mainstream media, lijken het niet te herkennen.

De Islamitische Staat toont acht van de tien kenmerken van fascisme:

1. De Islamitische Staat is tegen de parlementaire democratie, liberalisme, kapitalisme, communisme, socialisme, persoonlijke vrijheid, andere rassen en andere culturen.
Yezidi's, Koerden, Sjiïeten, Christenen en Alawieten worden uitgemoord.

2. Het belang van de eigen groep wordt voorop gesteld
Andere groepen werden achtergesteld of onderdrukt. Zie de voorbeelden hierboven.

3. De Islamitische Staat is niet nationalistisch, maar streeft een kalifaat, dat zich verspreid over meerdere nationale staten, na.  

4. De maatschappij moest worden ingedeeld in corporaties (beroepsgroepen) zodat concurrentie en onderlinge strijd werd voorkomen. Dit is een twijfelgeval. Dit kenmerk wordt niet duidelijk getoond.

5. De mensen zijn niet gelijk, ‘hogeren’ moeten het volk leiden
De mensen in een staat zijn niet gelijkwaardig, de ‘hogeren’ moeten zich in verenigen om leiding te geven aan het volk.

6. Aan het hoofd staat 1 leider, namelijk de Kalief

7. De ISIS beheerst alle uitingen van cultuur in de staat

8. Het verstand is als basis voor het handelen minder geschikt dan het gevoel. Religieus gevoel in dit geval.

9. De ISIS verheerlijkt de daad door middel van filmpjes op internet.
Vooral daden waarbij kracht en geweld wordt gebruikt, staan hoog aangeschreven

10. Vrouwen hebben de taak veel kinderen voort te brengen en voor hun gezin te zorgen  

Eigenlijk zouden de Internationale Socialisten, de SP, Groenlinks, Doorbraak en het Platform tegen Racisme en Uitsluiting dus tegen de Islamitische Staat moeten demonstreren. Op de Facebooks zien we dat dit niet gebeurd. De Abulkasims en Thomas van Beersums van deze wereld doen bijzonder schamper over de Facebook-gebruikers met een Franse vlag of een "Je suis Charlie" op hun profiel. Er wordt onmiddellijk verwezen naar het imperialisme dat de oorzaak van alle problemen zou zijn.

Afgelopen zondag demonstreerden 70 PEGIDA aanhangers in Rotterdam. Daar zijn inderdaad aanhangers van Voorpost, Identitair verzet en andere nationalistische en extreem-rechtse groepen bij. Je moet er misschien niet persé naast gaan staan. Maar het eventuele gevaar dat van deze groepen uitgaat, is een peuleschil vergeleken met de bloedbaden die Al Qaida en ISIS op dit moment aanrichten.

Toch waren er afgelopen zondag tientallen antifascistische demonstranten op de been om juist tegen PEGIDA te demonstreren. Ik vind zelf dat het mag. Waarom zouden die antifascisten geen spandoek omhoog mogen houden? Dan hoef je ze toch niet meteen op te pakken? Maar ze kiezen de verkeerde vijand. Terwijl de PEGIDA aan de ene kant tegen wordt gehouden, marcheren de ISIS -soldaten aan de andere kant binnen.1 comment:

Jan said...

"Eigenlijk zouden de Internationale Socialisten, de SP, Groenlinks, Doorbraak en het Platform tegen Racisme en Uitsluiting dus tegen de Islamitische Staat moeten demonstreren".

In tegendeel dit is het socialisme zoals Marx, Lenin, Trotski, en Hitler het in theorie ook predikten.